Šport
2 ogledov

Nihanja v igri odnesla Fedexa

Roger Federer je po koncu dvoboja stisnil roko Andyju Murrayju. Žurnal24 main
Roger Federer se poslavlja od zaključnega mastersa v Šanghaju. Za štirikratnega zmagovalca tega prestižnega turnirja so bila usodna velika nihanja v igri med obračunom z Andyjem Murrayjem.
 

Šanghaj (ATP), rdeča skupina

R. Federer (ŠVI, 1) : A. Murray (VB, 3) 6:4, 6:7, 5:7
R. Stepanek (ČEŠ) : G. Simon (FRA, 8) 1:6, 4:6

Na zaključnem teniškem turnirju v Šanghaju sta se v rdeči skupini pomerila Roger Federer in Andy Murray , ki je že pred dvobojem vedel, da mu že en dobljen niz zagotavlja v polfinalu dvoboj z drugouvrščenim iz zlate skupine, torej z Rusom Nikolajem Davidenkom . Prvi niz v dvoboju med Murrayjem in Federerjem se je končal s 6:4 v korist slednjega, takoj na začetku drugega niza pa je Švicar nekoliko popustil in izgubil igro na svoj servis, tako da je Murray povedel z 2:0, vodstvo pa je obdržal vse do izida 5:2. Takrat se je Federer zbral, dobil naslednje štiri igre, povedel s 6:5 in imel priložnost da tekmo zaključi v dveh nizih. Vendar Švicar tega ni izkoristil, Murray je najprej izenačil na 6:6, potem pa je dobil še podaljšano igro in tako izsilil tretji niz. Federer je z nekonstantno igro nadaljeval tudi v zadnjem in odločilnem nizu. Najprej je Murray povedel s 3:0, nato pa se je nekdaj prvi lopar sveta pobral in ponovno dobil štiri igre zapored. Nakar je sledil še en nepričakovan padec v igri. Škot je povedel s 5:4 in v pravi maratonski igri zapravil kar nekaj priložnosti, da dvoboj zaključi v svojo korist. Federer je napade ubranil in izenačil na 5:5, kar pa je bila tudi zadnja osvojena igra zanj, saj je naslednji dve dobil trdoživi Škot in štirikratnega zmagovalca zaključnega turnirja serije masters poslal domov.


Gilles Simon je največje presenečenje zaključka sezone. © Reuters

 
Federerja so med dvobojem mučile bolečine v trebuhu, zaradi česar je tudi potreboval zdravniško pomoč, a se kljub temu do konca ni predal. "Ko stopim na igrišče nikdar ne odneham," je po dvoboju povedal vidno izčrpan Fedex ter dodal: "Telo me je bolelo. Normalno dvoboji, ki trajajo tri nize niso tako naporni in žal mi je, da mi danes ni uspelo." Vidno bolj zadovoljen je bil Murray, ki je bil navdušen nad zmago: "Zavedam se, da bom jutri bolj utrujen, kot bi bil drugače, a zmaga nad Rogerjem Federerjem mi pomeni skoraj toliko kot zmaga na mastersu." V rdeči skupini je bil prvi današnji dvoboj že odigran. Loparje sta prekrižala Radek Stepanek in Gilles Simon . Simon se je veselil prepričljive zmage v dveh nizih. Prvega je dobil kar s 6:1, medtem ko je bil drugi nekoliko bolj izenačen. Francoz je vseeno ostal zbran in niz dobil s 6:4. Kljub zmagi pa je moral Simon nestrpno čakati na izid dvoboja med Federerjem in Murrayjom, ki se je na koncu končal po njegovem okusu. Za vstop v finale se bo Francoz, ki je prava senzacija zaključka sezone, pomeril z Novakom Djokovićem .

 
 

Zavedam se, da bom jutri bolj utrujen, kot bi bil drugače, a zmaga nad Rogerjem Federerjem mi pomeni skoraj toliko kot zmaga na mastersu.

Andy Murray

 
Slovo Björkmana
Šved Jonas Björkman je v Šanghaju končal 17-letno kariero, potem ko je v odločilnem dvoboju za uvrstitev v polfinale dvojic skupaj z Zimbabvejcem Kevinom Ullyettom izgubil proti poljski navezi Mariusz Fyrstenberg/Marcin Matkowski z 2:6, 6:1 in 6:10. Björkman je osvojil devet turnirjev za grand slam v konkurenci dvojic, z reprezentanco se je trikrat veselil Davisovega pokala (1994, 1997 in 1998), med posamezniki pa je bil na lestvici ATP najvišje na četrtem mestu, in sicer novembra 1997. "Lepo je končati kariero na največjem turnirju leta, čeprav bi si želel dlje nastopati na njem. No, ne moreš imeti vsega. Že tako sem imel veliko sreče, da sem sploh lahko tako dolgo vztrajal pri tenisu. Začelo se je kot hobi, na koncu pa sem med profesionalci prebil 17 let. To je res lepo," je dejal Šved. Sicer pa sta polfinalna para dvojic v Šanghaju Bob Bryan/Mike Bryan (ZDA) : Mariusz Fyrstenberg/Marcin Matkowski (POL) in Daniel Nestor/Nenad Zimonjić (KAN/SRB) : Pablo Cuevas/Luis Horna (URU/PER).
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.