Šport
14 ogledov

Nihče od fantov ni tu zaradi denarja

Roman Volčič, predsednik KZS. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Predsednik Košarkarske zveze Slovenije Roman Volčič o pričakovanjih na svetovnem prvenstvu, premijah in še čem.

Svetovno prvenstvo je pred vrati. Kaj pričakujete kot predsednik krovne košarkarske organizacije pri nas?
Pričakujem izboljšanje rezultata s prejšnjega svetovnega prvenstva. Osebno menim, da so na priprave prišli igralci, ki si tega prvenstva zares želijo. Govorice, da nastop na prvenstvu ne prinaša veliko, niso najbolj upravičene. Svetovno prvenstvo je svetovno prvenstvo. Seveda so olimpijske igre tudi zelo zaželene, ampak ti igralci, ki so zraven, si zagotovo želijo pokazati največ.

Ne zamudite!
V ponedeljek bomo objavili drugi del intervjuja s predsednikom KZS, kjer bo govora o slovenski kandidaturi za evropsko prvenstvo.

Sodelovanje na tem SP je odpovedalo veliko zvezdnikov, tudi Slovenija ne bo popolna. Kako komentirate te odpovedi?
Kot ste rekli, se to dogaja povsod, ne samo v Sloveniji. Eno so poškodbe, ki se vlečejo. Vsake toliko časa pride do tega, da bi igralec sicer lahko igral, ampak je treba kdaj tudi presekati in pozdraviti manjše poškodbe. Če ne, pripeljejo do večjih poškodb, zaradi katerih bi lahko izpustili celotno sezono, če ne še kaj več, kar se je v preteklosti že dogajalo. Na primer Sani (Bečirović, op. p.) s svojimi koleni, Smodiš s hrbtom ... Morda ni tako neumno, da včasih kdo od njih vzame tudi kakšen premor. Seveda je težava, da slovenska reprezentanca nima take širine, da bi lahko nadomestila vrhunske igralce z vrhunskimi vsakič, ko nekdo odpove. Moje mnenje je tudi to, da imamo na srečo dovolj vrhunskih igralcev, da lahko na SP še vedno zaigramo z dobro ekipo.

Nekateri zadeve primerjajo z nogometom, kjer odpovedi praktično ni.
Primerjava z nogometom je težka. Nogomet je biznis, v katerem se obračajo milijarde. Slovenska reprezentanca je za svoje rezultate dobila za košarko enormne količine denarja. V nogometu 350. igralec zasluži ogromne denarje, v košarki ogromno zasluži le peščica posameznikov. Košarka je še vedno šport, ki ga večina igralcev igra s srcem, še posebej v reprezentanci. V nogometu pa je tudi reprezentanca postala biznis. Ko se greš enkrat biznis, potem se razmišlja bistveno drugače.

Govorice, da nastop na prvenstvu ne prinaša veliko, niso najbolj upravičene. Svetovno prvenstvo je svetovno prvenstvo. Seveda so olimpijske igre tudi zelo zaželene, ampak ti igralci, ki so zraven, si zagotovo želijo pokazati največ.
Roman Volčič

Kakšne premije so predvidene za nastope v Turčiji?
Premije so standardne. Gibljejo se različno od uvrstitve v osmino finala, v četrtfinale, polfinale in kolajne. Lestvica je narejena. Dejstvo pa je, da je za večino košarkarjev, ki igrajo v reprezentanci, to zanemarljiv znesek za njihove prihodke. Seveda gre za neko nadomestilo, ne pa za neko bogastvo. Zagotavljam, da nihče od teh fantov v reprezentanco ni prišel niti zaradi enega evra. Prepričan sem, da so prišli zato, ker s srcem živijo za Slovenijo. Denar služijo med sezono v svojih klubih.

Slovenija igra v atraktivni skupini B. V Istanbulu bo veliko slovenskih navijačev.
Za KZS je bil žreb fantastičen. To, da se igra v Istanbulu, je za nas izjemnega pomena. Letalske povezave so zelo dobre. Množica ljudi si bo lahko ogledala SP. Istanbul je že sam kot turistična destinacija zelo zanimiv. Verjamem, da bo marsikomu obisk prvenstva in ogled Istanbula nadomestil kakšen teden klasičnih počitnic. Tudi sam bom tam z družino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.