Šport
18 ogledov

Nikoli nisem razočaral

"Če mi danes nekdo napiše režijo dirke, zagotavljam, da bom imel kolajno. Ker se Žurnal24 main
Gorazd Štangelj je s 34 leti najstarejši slovenski udeleženec SP v nemškem Stuttgartu. Kolesar, ki je nastopil na vseh treh največjih dirkah. Želi si v Peking in to mu ne da miru.

Zlati pomočnik svetovnim kolesarskim zvezdam. Predan. Nesebičen. Veteran SP. Gorazd Štangelj je tekmovalec, ki je dal vedno vse od sebe. In bo dal tudi na morda svojem zadnjem SP v karieri.

Stuttgart. Samo še eno SP v vaši karieri ali se pripravljate na kaj posebnega?
Vsako SP je zame nekaj posebnega, ker se iz vsakega nekaj naučim, to izkušnjo pa skušam vnovčiti na vsakem naslednjem. Na letošnje prvenstvo odhajam še z več izkušnjami in željami kot doslej. V preteklosti sem videl, da sem lahko konkurenčen najboljšim kolesarjem na svetu. Zame je to še eno SP, na katerem bom dobil priložnost, da se dokažem.



Ponavadi je SP vrhunec sezone? Tudi vaša dirka leta?

Zelo si želim, da bi bila to dirka leta. Organizacijsko je to bolj dirka leta za KZS. Ker skoraj na vseh dirkah nastopam za klub, je bila zame dirka leta Giro. Toda vsako leto skušam SP odpeljati po najboljših močeh. Težko je prvenstvo podrediti ostalim programom in vso sezono živeti samo zanj.

Kakšna sezona je za vami?
To je povprečna sezona. Že nekaj let sem pomočnik v ekipah. Na Giru nismo dosegli zastavljenih ciljev. Bolje je bilo šele v zaključku sezone. Na VN Hamburga sem do zmage pomagal Ballanu (op. p. Italijan Alessandro Ballan). Na dirki Po Poljskem smo zmagali v ekipni vožnji, kjer sem prispeval svoj delež.

 
 

Meni noge ta trenutek ne pokajo po šivih, nimam občutka, da bi gore premikal.

Gorazd Štangelj

 
Generalka za SP je bila sobotna dirka v Italiji. V kakšni formi ste ta trenutek?
V kolesarstvu je lahko forma dnevna stvar. Na zadnji dirki Po Poljski je bil občutek dober. Težko je reči, kaj bo čez 14 dni. Zato sem tudi odšel na to dirko, da okusim tekmovalni ritem teden dni pred SP. V tem času lahko z napačnimi treningi samo zaspiš. Meni noge ta trenutek ne pokajo po šivih, nimam občutka, da bi gore premikal.

V letošnji ekipi boste najstarejši in najbolj izkušen kolesar. Kapetan. Kakšna bosta vaša vloga in naloga v ekipi?
(Premislek) Da sem kapetan, meni ne spremeni nobene vloge. To ni tako huda odgovornost, da bi se moral podrejati nekim ciljem. Ko dirkam za klub, velikokrat startamo kot favoriti, zato dirkamo povsem drugače. Če si favorit na startu, vsi gledajo samo tebe. Slovenija na papirju ni favorit, zato se lahko "šlepamo" na druge. In to je precej lažji način dirkanja.

Selektor verjame, da boste v pravem trenutku na pravem mestu. Očitno vam zelo zaupa?
Vsa SP sem doslej končal. Tudi ko nisem imel dneva, ko nisem bil dobro pripravljen, sem ga odpeljal, nikoli nisem odstopil, na nobenem razočaral. Zato sva jaz in on (op. p. Martin Hvastija) prepričana, da se nam ne more ponesrečiti. Težko je pričakovati, da bom imel zlato medaljo, lahko bom samo 35. Pred dvema letoma sem bil 20., ko so me ujeli 200 m pred ciljem. Če bom letos 20., pa bom na startu imel slabe noge, bom vesel.



Na tovrstnih tekmovanjih ste se v zadnjih letih vedno odlično odrezali. Kar nekaj pa je bilo tudi zamujenih priložnosti. Dovolj?

To niso zamujene priložnosti. (premislek). To je velikokrat sreča, ki odloča o zmagovalcu. Zamujena priložnost je tista, ki je ne izkoristiš. Nikoli nisem prišel v cilj, pa imel še dva metka, ki jih nisem izstrelil. Vedno sem dal vse od sebe. Če mi danes nekdo napiše režijo dirke, zagotavljam, da bom imel kolajno. Ker se bom ves dan "šparal" za tisti odločilen napad. Če hočem dobro dirkati, moram biti od polovice dirke pa do cilja pazljiv na vse, kar se dogaja na dirki. Ali pa tvegati. Da dirkam samo zadnji krog, ostalo pa se bom "šlepal".

Svet vas pozna kot enega najbolj cenjenih pomočnikov. Kako se potem tak kolesar na SP prelevi v aduta za najvišja mesta?
Zato ker vsakič vem, kako mora adut za najvišja mesta dirkati. Ker sem pomagal vodji na dirki, normalno, da potem tudi jaz znam biti vodja. Pred petimi leti sem bil jaz vodja, ki je zmagoval, ne sicer na tako visokem nivoju, pa vseeno, način dirkanja je enak. Za zmago moraš razmišljati zmagovalno. Taktično moraš biti zrel tako za vodjo kot za pomočnika.

 
 

Če bi se odločil o nadaljevanju kariere, so OI v Pekingu edina stvar, ki bi mi preprečile konec kariere.

Gorazd Štangelj

 
Koliko pa je zrela ideja o koncu kariere?
Nekaj je, da o tem razmišljam, drugo pa, ko se o tem odločim. Če bi vedel, da je Stuttgart moje zadnje SP, bi bil o tem že odločen. Ker pa se še nisem odločil, o tem samo razmišljam. Oziroma o tem še nočem razmišljati. Odločil sem se, da dokler bom aktivno dirkal, in to bom zagotovo do konca te sezone, o tem ne bom razmišljal, o tem ne bom govoril.

Je Peking dovolj velik magnet, ki bi vas povlekel v še eno sezono?
Olimpijske igre so gotovo edini dogodek v letu, o katerem lahko sanjaš. Če bi se odločil o nadaljevanju kariere, je to edina stvar, ki bi mi preprečila konec kariere. Najslabše je končati kariero, ko si jo prisiljen končati. Jaz jo nisem pripravljen končati ne zdravstveno, ne materialno, niti v nobenem drugem primeru. Če jo bom končal, jo bom samo zaradi sebe.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.