Šport
42 ogledov

"Nisem mogel hoditi in jesti"

Žurnal24 main
Karizmatični Jani Klemenčič je dodobra zaznamoval slovensko veslanje v zadnjih malo manj kot dveh desetletjih. Njegove jeklene volje ni strl niti revmatoidni artritis.

Jani Klemenčič je bil z Milanom Janšo, Sadikom Mujkičem in Sašem Mirjaničem član posadke četverca, ki je v Barceloni 1992 priveslala prvo slovensko olimpijsko medaljo, bronasto. Leta 2001 je bil na SP v Luzernu prav tako bronast, ob tem je neutruden zbiralec četrtih mest z velikih tekmovanj: tri ima s svetovnih prvenstev, dve pa z olimpijskih iger. Pred tremi leti je njegovo vnemo poskušala zajeziti bolezen sklepov, a se ni dal, preusmeril se je v jadranje in postal strasten tekač.

Jaz pravim, da je v redu. Če pa vprašamo zdravnike, bodo dejali, da ni, ker je to neozdravljiva bolezen.
 

 

Kakšno je trenutno stanje vaše bolezni?
Jaz pravim, da je v redu. Če pa vprašamo zdravnike, bodo dejali, da ni, ker je to neozdravljiva bolezen. Verjetno nisem prvi, ki je, v narekovajih, ozdravil. Gre za revmatoidni artritis, obolenje sklepov. Na trenutke niti hoditi nisem mogel. Malo s hrano, malo z dieto, malo s hrano, malo z glavo, malo sem se pogovoril sam s sabo in to rešil. Čeprav me včasih še spomni, da je prisotna.

Torej se zdaj lahko ukvarjate s svojima najljubšima športoma, veslanjem in jadranjem?
Ukvarjam se lahko z vsemi športi. Imel sem tudi velike ambicije v teku, ampak jih nisem še čisto opustil, čeprav me po teku boli. Mislim, da sem že malo v letih … Raje grem malo na kolo.

Spoznanje o vaši bolezni je bilo nedvomno šokantno.
To je bil res šok. Leto in pol se nisem predal in si govoril, da nisem bolan. Nato me je "usekalo", nisem mogel niti hoditi niti jesti z rokami in si rekel: moram nehati. Naučil sem se poslušati telo. Sprejeti je treba dejansko stanje, takoj ko ti to uspe, je bolje.

Čez profesionalni šport pa ste naredili križ?
Tekmoval bi še, ampak treniral ne bi (smeh)! Ampak to ne gre skupaj. Še me vleče, ampak trezna glava mi pravi, da je konec.

Naučil sem se poslušati telo. Sprejeti je treba dejansko stanje, takoj ko ti to uspe, je bolje.
 

 

Kako narediti veslanje bolj zanimivo za pokrovitelje?

Le veze in poznanstva te v današnjih časih pripeljejo do denarja. Če ste vi moj prijatelj, če sva hodila skupaj v šolo in ste direktor nekega podjetja, mi boste pomagali? Seveda. Nekateri nimajo nobenih uspehov in imajo pokrovitelje, pri drugih pa je nasprotno. V Sloveniji to še bolj pride do izraza.

Kako približati veslanje ljudem?
Na primer z ergometrom (naprava, ki simulira veslanje, op. a.), s katerim se preizkusijo. V čolnu je zelo težko uporabiti moč, ker nimaš tehnike. Na ergometru pa pride to do izraza, ker je dokaj lahko obvladljiv in se ravnanja z njim da hitro naučiti. Takšne stvari so dobra promocija.

Nekateri klubi delujejo v mizernih pogojih.
Ne bi govoril o neki razvajenosti, ampak če nimaš toplega in zračnega prostora, tople vode … To so osnovne stvari. Brez tega se bom prehladil in bom smrdel, če bom treniral.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.