Šport
16 ogledov

"Nisem suženj!" Je le debel in len.

Čeprav so mi mastno plačali, ne bom delal tistega, kar želijo, trdi Albert. (Fot Žurnal24 main
Je najbolje plačani obrambni igralec v NFL. A ni v formi, je predebel, noče igrati, ne razume se s trenerjem in sezono končuje med suspendiranimi. Albert Haynesworth. Pa je res vsega sam kriv?
Če ti nekdo plača, še ne pomeni, da boš zanj naredil vse, kar želi. Da, podpisal sem pogodbo in dobil denar, a to ne pomeni, da se prodajam, da sem suženj.
Albert Haynesworth

V nedeljo se igrajo tekme zadnjega kola rednega dela sezone v NFL. Devet ekip ima že zagotovljeno končnico, za tri preostala mesta se poteguje še sedem moštev. Sredi tedna so imenovali tudi udeležence Pro Bowla (All-Star tekme, ki bo 30. januarja na Havajih), v glasovanju za katerega sta največ podpore navijačev dobila glavna kandidata za MVP-ja rednega dela Tom Brady (podajalec New England Patriotsov) in Michael Vick (podajalec Philadelphie Eaglesov). O najboljših bomo v naslednjem dobrem mesecu dni še veliko pisali, na tem mestu pa nekaj prostora dajemo največjemu razočaranju, blamaži, da ne rečemo kar fiasku sezone. Ne, ne mislimo na Dallas Cowboys, Minnesoto Vikings in Cincinnati Bengals, ki so se pred začetkom spogledovali s Super Bowlom, pa so povsem odpovedali, temveč na Washington Redskins in njihova notranja trenja.

Nekdaj ponosna in uspešna franšiza iz ameriške prestolnice (imajo tri šampionske prstane, a zadnjega iz leta 1991) ima talent in ima denar. Slednjega morda celo preveč. In tako je njihov razplet sezone skorajda komičen – najbolje plačanega obrambnega igralca lige Alberta Hayneswortha je klub suspendiral, svojega mastno plačanega podajalca Donovana McNabba pa so nekaj tednov po podaljšanju pogodbe prikovali na klop. Na prvih tekmah so igrali dobro, nato je šlo vse navzdol in ob razmerju zmag in porazov 5-9 že nekaj časa nimajo več možnosti za končnico. Danes se na veliko prepira, kdo je kriv za nastalo situacijo. V primeru McNabb vsi s prstom kažejo na trenerja Mika Shanahana in njegovega sina (koordinator napada), v primeru Hayneswortha pa so mnenja deljena, a večina krivdo vali na lastnika Dana Snyderja. Če McNabb enostavno ni zadovoljil pričakovanj Shanahana – ta ga je nato javno blatil –, je zgodba debelega Alberta, kot so ga poimenovali, bolj zapletena.

Donovan McNabb  | Avtor: Reuters Reuters

Haynesworth je predlani odigral odlično za Tennessee Titans. Redskins so mu tako ponudili sedemletno pogodbo za sto milijonov ameriških dolarjev. Ko je po lanski sezoni trener Washingtona postal Shanahan, se je začelo. Spremenil je sistem obrambe, kar Albertu ni bilo všeč. "Če ti nekdo plača, še ne pomeni, da boš zanj naredil vse, kar želi. Jaz nisem na razprodaji. Da, podpisal sem pogodbo in dobil denar, a to ne pomeni, da se prodajam, da sem suženj ali kaj takega," je bila Albertova izjava, ki je razburkala sredi poletja. Tako orjak na priprave sprva sploh ni prišel. Ko se je le omehčal in prišel na pripravljalni kamp, je imel občutno preveč kilogramov. Obtoževanje se je nadaljevalo, sem in tja je Albert nekaj malega igral, a daleč od zmožnosti, ki jih je kazal nekoč. "Verjamem, da so v organizaciji ljudje, ki me sovražijo, ki me ne razumejo ... Ne vem, ali so to igralci, ne vem, ali so to trenerji. Ne vem, kdo to so. Pač me ne marajo. Meni je prav. A če bodo lagali, bom tudi jaz imel kaj povedati," je sredi sezone bruhal Haynesworth. Ko je imel Shanahan njegovih slabih iger in nepožrtvovalne igre dovolj, so se odločili, da ga suspendirajo do konca sezone.

A vse se začne s predanostjo in strastjo do igre. Mislim, da ni predan in ne igra s srcem.
Gil Brandt

V obeh zgodbah ni popustila ne ena ne druga stran in sezona se tako klavrno končuje. "Albert je mlad in ima maso … Ima vse. A vse se začne s predanostjo in strastjo do igre. Mislim, da ni predan in ne igra s srcem," meni nekdanji športni direktor Dallas Cowboysov in danes analitik na nfl.com Gil Brandt. Ta še pravi, da je Albert resno igral le predlani, ko je igral za pogodbo, nato pa se je vrnil v zimski spanec. Spet drugi krivdo valijo na lastnika, češ da podpisuje s prostimi igralci, medtem ko na naboru dokazovanja željnih obrambnih igralcev niso izbrali že 11 let. In kaj porečejo nekdanji igralci, ki številni danes delajo v vlogi strokovnih komentatorjev na ameriških televizijah? Če je klub dal toliko denarja za Hayneswortha in McNabba, ki zagotovo sta vrhunska igralca, se jima mora prilagoditi in narediti vse, da iz njiju iztisne maksimum, tisto, za kar ju plačujejo. Čeprav imata pogodbo, je težko verjeti, da se jeseni vrneta v Washington? A kdo bo želel problematičnega in preplačanega Alberta? Donovana pa ne bodo kar tako odstopili tekmecem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.