Šport
29 ogledov

"Nisem vedel za Malysza in Schmidta"

Peter Prevc Vikersund EPA
Peter Prevc je po drugi zmagi v Vikersundu opisal poleta, ki sta mu prinesla 17. slavje v karieri in že enajsto v letošnji sezoni.

23-letni Peter Prevc je z enajsto zmago v sezoni na tretjem mestu po številu prvih mest v eni sezoni izenačil s Poljakom Adamom Malyszem in Nemcem Martinom Schmittom: "Nisem vedel tega. Super, da se zmage tako lepo kopičijo. Upam, da bom svoje predstave uspel nadaljevati, da bo zbran na skoke in čim manj na te številke. Tem trem tekmam v Vikersundu lahko dam oceno 8,6 od 9. Manjkala sta dva odlična skoka v petek," ni bil povsem zadovoljen Prevc, četrti v petek.

Pred finalom je moral vodilni po prvi seriji več kot minuto čakati na skok, ki je bil zadnji na tekmi. "Ne veš za kaj se gre, ko si enkrat na vrhu. Čakaš. Če sem včeraj rekel, da me je malo podžgalo, sem bil danes čisto umirjen. Odmislil sem vse, raje sem pogledal naokrog, rekel sem si, da bom tako bolj umirjen. Želel sem samo 'držati', dokler se bo lahko. Potrebno je bilo kar na hitro pristati, ker sem bil že zelo blizu tlom. Moral sem hitro zbližati smuči, da je bilo lahko kolikor toliko varno," je 249 metrov dolg finalni polet, po katerem je podrsal po snegu, opisal Prevc.

Pred objavo izidov skeptičen

"Takoj, ko podrsaš od sodnikov izgubiš 20 točk. To je na velikanki 18 metrov. Torej meni to nanese okrog 230 metrov. Kot sem se spomnil, je bila tista zelena črta ravno tam nekje in zato sem bil kar zelo skeptičen pred objavo izidov. Mogoče bi lahko rekel, da je bil včeraj drugi skok boljši kot današnji. Mislim, da sem v drugi seriji imel nekaj sreče s pogoji, da sem lahko skočil toliko dlje kot drugi v nasprotju z včeraj, ko mi je uspel res zelo dober skok."

Na tej letalnici je 15. februarja lani domačin Anders Fannemel z 251,5 metra postavil svetovni rekord. "Prepričan sem bil, da rekorda zagotovo ni, da pa je bilo tam, kjer so danes že skakali, torej blizu 250 metrov," je dejal Prevc in o svojih naslednjih obveznostih povedal: "Jutri gremo domov, morda si privoščim še kosilo, kar tukaj na Norveškem manjka. Potem bo bolj prosto, predelal bom pošto in malo birokracije. V torek zjutraj bo trening za moč, nato novinarska konferenca. V sredo zjutraj bo trening, vmes pripravim še dva dresa za naslednje tekme v Skandinaviji in nato v četrtek že gremo v Lahi."

Tepeša reševala trma

Poleg Prevca in Kranjca je tretji slovenski junak norveškega konca skalnega tedna Jurij Tepeš, 13, 12. in 14. na treh tekmah. Zdravniki so mu odsvetovali nadaljnje napore po petkovem padcu. "Ni mi žal, lahko bi se pa stvar tudi drugače razpletla. Sem zelo trmast in to je tukaj zagotovo prevladalo. Po drugi strani pa sem tudi sam pri sebi rekel, da v takem stanju na tekmi gotovo ne bom več skakal. Najprej je zdravje. Danes je bil drugi skok na tekmi toliko na meji, da sem skoraj hotel že zapustiti zaletno mesto," je priznal Tepeš.

"Največji problem je glava. Malo se mi vrti. Pri zadnjem skoku se mi je že zelo vrtelo, sem komaj prišel na zaletno mesto. Vrat me zelo boli, hrbet, noga ... Več stvari in potem se ta bolečina samo nabira in tudi glava ni čisto zdrava. Glava tako ali tako ni čisto zdrava. Moram se malo spočiti. Tekma je zelo stresna, sploh pa na velikanki, delal pa sem ravno tisto, česar po pretresu ne bi smel. Potrebujem počitek, vem, da doma zdaj ne bom dosti treniral. Možgane bom odklopil, da se spočijem in bo bolje. Upam, da bom do Lahtija že normalno lahko skakal," je pojasnil Tepeš.

Komentarjev 1
  • sprehajalec 21:58 14.februar 2016.

    Nepomembno Peter, lovimo Schlierenzaurja.