Šport
23 ogledov

Nišikori ni prebral scenarija: izločil Federerja

novak đoković EPA
Novak Đoković je v četrtfinalu mastersa v Miamiju premagal Andyja Murraya (7:5, 6:3) in si priigral obračun s Keijem Nišikorijem, ki je bil s 3:6, 7:5, 6:4 boljši od Rogerja Federerja.

Znana sta oba polfinalista spodnjega dela žreba drugega mastersa letošnje sezone v Miamiju. Novak Đoković se v jubilejnem 20. medsebojnem obračunu pomeril z branilcem naslova Andyjem Murrayem in vpisal še 12. zmago proti britanskemu tenisaču s 7:5, 6:3.

Đoković in Murray sta zaigrala prvič po zgodovinskem finalu lani v Wimbledonu, kjer je v treh nizih zmagal slednji, tokrat pa se je napredovanja veselil drugi igralec sveta. Nole je v Miami pripotoval po zmagi v Indian Wellsu, kjer si je z ne najbolj blestečo igro priigral 17. masters v karieri.

''Tisti turnir je zelo pomemben z duševnega vidika, saj sem se vseskozi mučil, nisem igral na visoki ravni in večkrat sem napadal iz ozadja, potem ko sem izgubil prvi niz. Osvojil sem turnir,  vedoč, da nisem igral najboljšega tenisa. To mi je dalo več samozavesti in zdi se mi, da tukaj igram bolje. Še vedno ne igram na takšni ravni, kot bi si želel, vendar napredujem,'' je po zmagi dejal drugi nosilec.

Đoković bolj zbran, Murray ni izkoristil ponujenega

andy murray | Avtor: Reuters Reuters
Tenisača sta postregla z nekaj klasičnimi točkami, ki so postale zaščitni znak njunega rivalstva. V dolgih izmenjavah z osnovne črte in diagonalnem spopadu dveh najboljših dvoročnih bekendov na svetu se je bolje znašel Đoković, ki je izkoristil nezbrane trenutke svojega vrstnika in se uvrstil med najboljše štiri. Murray je z agresivno igro v prvem nizu obranil dve žogici za brejk in pri rezultatu 5:5 zapravil eno svojo, v 12. igri pa je odigral najslabši gem niza in brez dobljene točke izgubil servis ter posledično prvi niz.

Đoković, ki je imel v prvem nizu nekaj težav pri eksekuciji v napadu, je v drugem igral bolj sproščeno, kar se je najbolj poznalo na njegovem returnu. Murray je težje prihajal do lahkih točk s prvim začetnim udarcem, vendar je bil Đoković tisti, ki se je znašel v zaostanku. V peti igri je Murrayju uspel brejk, a preporod je bil kratkotrajen. Z dvema dvojnima napakama v naslednji igri je Srbu pomagal nazaj v drugi niz, Nole pa je s štirimi zaporednimi igrami – osma igra je imela podoben scenarij kot 12. v prvem nizu – slavil uvrstitev v polfinale.

''Imel sem veliko priložnosti. Igre, v katerih je bilo 30:30, 0:30 na njegov servis. Ko sem v drugem nizu povedel, nisem serviral dobro. Želim si, da bi odigral bolje. Bil sem agresiven in žogo sem udarjal zgodaj. Poskušal sem priti naprej. Moja igra ni daleč od tiste, ki si jo želim,'' je kljub porazu optimistično napovedal Murray, ki se je nedavno razšel s trenerjem Ivanom Lendlom, s katerim sta osvojila dva turnirja za grand slam in zlato olimpijsko odličje.

Nišikori drugič zapored boljši od Federerja

Đoković se bo v finalu pomeril s Keijem Nišikorijem, ki je preprečil še tretji spopad Federerja in Đokovića v zadnjem mesecu, ko je po preobratu izločil zmagovalca 17 turnirjev za grand slam s 3:6, 7:5, 6:4.

kei nišikori | Avtor: EPA EPA
''Seveda je lep občutek, ko premagaš Federerja,'' je dejal Japonec, ki je proti Švicarju dobil še drugega od treh obračunov. ''Mislim, da sem igral zelo dobro, še posebej v tretjem nizu. Moji udarci so bili močni in globoki,'' je razložil 21. igralec sveta, ki se v zadnjih dveh sezonah spogleduje s prvo deseterico lestvice ATP. Prihodnost pri vrhu teniške razvrstitve mu pripisuje tudi Federer. ''Zelo dobro nadzira žogo in ima odlično tehniko, še posebej na bekendu. Napovem, da bo kmalu uvrščen med najboljših deset,'' je povedal Švicar in priznal, da pri servisu ni našel pravega ritma.

Kljub porazu je 32-letnik zadovoljen s potekom sezone, v kateri je osvojil eno turnirsko lovoriko in še dvakrat zaigral v finalu. ''Če pogledam širšo sliko, sem s svojo igro zelo zadovoljen. Danes je bil dober test za moje telo in hrbet. Nisem imel težav, čeprav je bilo na igrišču dokaj hladno,'' je povedal Federer, ki se je z mislimi že preselil v peščeno sezono. ''Vedno sem užival v igri na pesku. To je podlaga, na kateri sem odrasel. Rad imam spremembe celin in igralnih površin,'' je razkril nekdanji prvi igralec sveta. Urnik v nadaljevanju sezone bo prilagodil noseči ženi Mirki, ki ima rok julija. Družina Federer pričakuje že tretjega otroka, saj sta leta 2009 z ženo povila dvojčici Mylo Rose in Charlene Rivo.

Druga polfinalista moškega dela spektakla v Miamiju bosta znana danes, ko bo na delu tudi prvi igralec sveta Rafael Nadal.

ATP Masters 1000, Miami, polfinale:

Novak Đoković (Srb/2) : Andy Murray (VBr/6) 7:5, 6:3
Roger Federer (Švi/5) : Kei Nishikori (Jap/20) 6:3, 5:7, 4:6

Ob 20.00:
Aleksandr Dolgopolov (Ukr/22) – Tomáš Berdych (Češ/7)

Ob 2.00:
Rafael Nadal (Špa/1) – Milos Raonic (Kan/12)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.