Šport
19 ogledov

"Nismo se 'jagali' le za svoje veselje"

Razingar poudarja, da nimajo česa izgubiti. Morda presenetijo! (Foto: Boštjan Ta Žurnal24 main
"Mi ničesar ne moremo izgubiti, kakovost pa je zagotovo na njihovi strani," pred prvo tekmo hokejskega SP proti Slovakom pove kapetan slovenske reprezentance Tomaž Razingar. Bele zastave ne bo!

Kaj vam pomeni, da boste na prsih nosili črko C?
Biti kapetan je velika čast. Sem pa že večkrat povedal, da s temi fanti, ki so v izbrani vrsti, ni nobenih težav. Kapetan bi lahko bil tudi kdo drug. Stvari so v tej reprezentanci dobro razdeljene, fantje pa so enkratni. Bile so dolge priprave, a so kar hitro minile. Ko si skupaj mesec in pol, vendar ti vsa zadeva hitro mine, pomeni, da se imaš prijetno. Daleč od tega da bi šlo za dopust, a bilo je prijetno. Zdaj vsi komaj čakamo, da se prvenstvo začne.

Slovenci so avtsajderji, a verjamejo v presenečenje. Vse o SP v hokeju na: zurnal24.si/hokej.

V reprezentanci je kar nekaj mladih hokejistov. So napredovali glede na lansko leto?
Zagotovo. To so pokazali že skozi celotno sezono v ligi Ebel. Jeseniški mladi napad je zelo izstopal, tudi na samih pripravah so bili fenomenalni. V športu se sicer igralci delijo predvsem na dobre in slabe. Na koncu odloča le kakovost. Marsikdo je lahko star tudi čez 40, a igra na vrhunski ravni. Tudi v kakšnem drugem športu bi se našli takšni športniki.

V zadnjih dveh tednih ni bilo pripravljalnih tekem. Bi se to na začetku SP lahko poznalo?
Vsekakor bi bilo bolje, če bi imeli kakšno tekmo tik pred prvenstvom, tako kot ostale reprezentance. Na Hokejski zvezi Slovenije so se trudili, a jim ni uspelo. Smo pa zaradi tega naredili kakšen kilometer več na treningih. Tekma bi bila dobrodošla, ampak je pač ni bilo.

Na zadnji pripravljalni tekmi s Francijo ste zmagali z 2:0. Si želite ponoviti podobno igro tudi na SP?
Proti Franciji je bila igra res dobra, še zlasti na zadnji tekmi. Je pa res, da bomo na SP igrali proti bistveno močnejšim ekipam. Če bo igra podobna tisti proti Franciji, če bomo rasli iz tekme v tekmo in bomo napredovali tako kot na pripravljalnih tekmah, ko smo bili boljši in boljši, bomo lahko zadovoljni. 

Na začetku vas čaka dvoboj s Slovaki …
So domačini, želijo si seči tudi po kolajni. Želja Slovenije je igrati dober hokej in ostati med elito. Gre za dva različna tekmeca, z različnimi željami. Mi ničesar ne moremo izgubiti, kakovost pa je zagotovo na njihovi strani. O tem ni treba izgubljati besed.

Kakšno vzdušje pričakujete na tej tekmi?
Vedno je prijetno igrati, ko je bučno in je dvorana glasna. Tokrat bo večina res na tekmečevi strani, a tudi mi bomo imeli kar nekaj navijačev. Vzdušje ne bo velik problem, vsi igramo v ligah, kjer je veliko gledalcev in to je sestavni del hokeja. Navsezadnje se vsi športi igrajo za gledalce, nihče si ne želi praznih dvoran. 

Slovaki so mnenja, da jih čaka težko delo, če na tekmi povede Slovenija. Na nek način je čutiti spoštovanje do vas.
Ko si enkrat med elito, tudi za velesile nisi več popolni avtsajder. Vsekakor imamo nekaj fantov, ki bi lahko igrali tudi izven lige Ebel, nekaj jih že igra tudi v ligi NHL. Hokej pri nas napreduje. Ekipa bi morda lahko bila še močnejša, a je prišlo do nekaj poškodb. Menim, da je prav, da so Slovaki do nas bolj spoštljivi kot morda prejšnja leta.

Bo tekma z Nemci ključna za uvrstitev v skupini A?
Šli bomo iz tekme v tekmo. A vsi skupaj vemo, koga izmed tekmecev v skupini je morda še najlažje premagati. Priložnost za to bomo vsekakor iskali proti Nemčiji, vendar se je treba zavedati, da je ta še lani igrala v polfinalu SP. Ne bo lahko. Stavili bomo na ekipni duh, dobro vzdušje in faktor presenečenja. Zakaj nam ne bi uspelo?

Vam morda vloga, da na nobeni tekmi niste favorit, odgovarja?
Lahko nam odgovarja, lahko pa je to le izgovor. Dogovorili smo se, da izgovorov ne bomo iskali. Poskušali bomo narediti vse, da si čim prej zagotovimo obstanek med najboljšimi. Ko nekako žrtvuješ mesec in pol svojega časa v letu, ga žrtvuješ z namenom, da si uspešen. Želimo nekaj narediti. Od 15. marca se nismo "jagali“ le za svoje veselje.

Prva tekma proti Slovaški bo že nocoj ob 20.15.

Veliko bo odvisno od obrambe. Tudi napadalci boste morali pomagati. Bo to za vas težko?
Ne. Na papirju obstajajo napadalci in branilci, a vemo, da lahko dobra obramba deluje le s pomočjo napadalcev in obratno. Tudi dober napad je odvisen od branilcev. Delitve še obstajajo, a s petimi igraš tako v napadu kot v obrambi.

Kaj bodo glavna orožja Slovenije na Slovaškem?
Ekipni duh. Iz izkušenj tudi vemo, da si veliko priložnosti na samih tekmah nismo pripravili. Tiste, ki si jih tokrat bomo, bo treba izkoristiti. Za uspeh sta recepta še dobra obramba in odličen vratar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.