Šport
14 ogledov

"Nismo socialna ustanova"

jure_kosir3_bot_main Žurnal24 main
Zbor panoge za alpsko smučanje v četrtek, kljub drugačnim napovedim, še ni dokončno potrjeval nove trenerske zasedbe in sestave reprezentanc v novi sezoni 2010/11.
Nismo socialna ustanova, v ekipi so tisti, za katere smo stoodstotno prepričani, da bodo dosegali rezultate.
Vlado Makuc

Člani zbora so se dogovorili, da bodo odločitev sprejeli na seji 1. junija, ko bo predvidoma dokončno znan finančni načrt. Spremenjeni potek seje alpskega zbora je bil tako neposredna posledica dejstva, da izvršilni odbor Smučarske zveze Slovenije v sredo ni potrdil finančnih načrtov panog. Te naj bi potrjeval 31. maja.

Alpskemu zboru tako ni preostalo drugega, kot da preloži odločanje. Kar pa seveda ni naletelo na odobravanje članov zbora, še zlasti, ker se je pripravljalno obdobje že začelo, pogodb s trenerji pa zaradi nepotrjenega proračuna še ne bodo mogli skleniti. Konec aprila so namreč vsem trenerjem prenehale pogodbe, z novimi trenerji pa pogodb ne morejo skleniti ter starim trenerjem podaljšati njihove veljave.

"Alpske reprezentance so se znašle v ne najbolj zavidljivem položaju, sicer je bilo v minuli sezoni še slabše. Zdaj so ekipe vsaj opravile spomladanske treninge, kar se tega tiče, poteka vsaj minimum dela. Pričakoval sem sicer, da bomo lahko potrdili programe in sestave reprezentanc na tej seji zbora, vendar tega še ne moremo storiti. Načeloma smo s trenerji dogovorjeni. Mislim, da bodo razumeli položaj in bomo oblikovali pogodbe tako, da ne bodo oškodovani v tem času, ko pogodb ne bodo imeli podpisanih," je po seji dejal predsednik Jure Košir.

V novi sezoni bi sicer alpinci potrebovali najmanj 2,1 milijona evrov, kar je minimalni znesek za normalno delovanje in uresničevanje programov, zagotovljenih pa je 1,85 milijona. Od tega zneska 1,2 milijona predstavljajo funkcionalni stroški (stroški namestitev, plač trenerjev, letalskih in smučarskih vozovnic, goriva, najema terenov ...).

Vršilec dolžnosti predsednika strokovnega sveta Vlado Makuc je opozoril, da bi zmanjševanje sredstev dejansko pomenilo ukinjanje ekip. Makuc je sicer uradno še vedno samo kandidat za vodjo alpske stroke, saj bi ga morali potrjevati v svežnju z drugimi trenerji.

Predsednik smučarske zveze Tomaž Lovše je na novinarski konferenci pred alpskim zborom dal trdna zagotovila, da bodo razliko med zagotovljenimi sredstvi in tistim, kar bi še potrebovali (gre za 250 tisoč evrov), skušali zapolniti z novimi sponzorji, s katerimi še potekajo usklajevanja.

Makuc je predlagano sestavo reprezentanc, na katero so sprejeli več kot deset pritožb, utemeljil z razpoložljivimi finančnimi sredstvi. Ob tem pa so želeli dati priložnost tudi mladim tekmovalcem. Moške hitre discipline ostajajo nespremenjene s šestimi tekmovalci za svetovni pokal, medtem ko se precejšnje spremembe obetajo v moški ekipi za tehnične discipline in ženski A-reprezentanci. Med kandidati ni smučarskih veteranov Aleša Gorze in Bernarda Vajdiča, tudi v ženski reprezentanci manjka nekaj imen. "Nismo socialna ustanova, v ekipi so tisti, za katere smo stoodstotno prepričani, da bodo dosegali rezultate," je dejal Makuc in skušal na zboru utišati pripombe o merilih, na podlagi katerih so oblikovali ekipe.

Predlagani seznam trenerjev v sezoni 2010/11:

Moški, ekipa za hitre discipline:
Glavni trener: Burkhard Schaffer
Pomočnika: Tadej Platovšek in Bernd Zobel

Ekipa za tehnične discipline:
Glavni trener: Marko Jurjec
Trener za svetovni pokal: Mitja Kunc
Trenerja za evropski pokal: Roman Rozman in Rok Toplak
Trener moške C-ekipe: Boštjan Božič

Ženske, A-reprezentanca:
Glavni trener za tehnične discipline: Denis Šteharnik
Glavni trener za hitre discipline: Andrej Možina
Trenerja: Aleš Brezavšček in Robert Žan
Trener ženske B-reprezentance: Brane Ceferin

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.