Šport
9 ogledov

"Nismo stroji!" "Proti znižanju plač!"

Tony Romo je eden izmed mnogih, ki so na klopi za poškodovane. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Sindikata košarkarjev lige NBA in igralcev ameriškega nogometa v NFL sta še naprej brez dogovora o novi kolektivni pogodbi. Tako se obeta t. i. lockout. "Nismo stroji" in "nočemo nižje plače", pravijo.

Vse bolj kaže, da se bo tako v košarkarski ligi NBA kot v profesionalni ligi ameriškega nogometa NFL v naslednji sezoni zgodil t. i. lockout – odpoved celotne sezone ali vsaj njen kasnejši začetek. Prihodnje leto se namreč iztečeta kolektivni pogodbi med igralci in klubi. Ker bi slednji radi zmanjšali plače, na kar igralci ne pristajajo, se torej lahko zgodi najmanj želen scenarij. V ligi NFL je še dodaten razlog: klubi in vodstvo lige bi radi, da se redni del sezone s 16 podaljša na 18 tekem (da bi več zaslužili od vstopnic), s čimer pa se igralci nikakor ne strinjajo (glede na vse več poškodb). Leto kasneje se lahko podobno zgodi tudi v hokejski ligi NHL.

Jose Calderon in Nate Robinson | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"99-odsotno bo lockout"
"99-odstotno sem prepričan, da bo lockout," je na začetku tedna dejal dirktor sindikata košarkarjev Billy Hunter. "Rekel sem jim, naj varčujejo z denarjem, ker vse kaže, da bo lockout." Lastniki bi v NBA plače radi zmanjšali za kar 40 odstotkov ter obenem skrajšali pogodbe. Pogovori so za zdaj v slepi ulici, točnega datuma za naslednji sestanek sploh ni (naj bi bil konec decembra). V NBA se je zadnji lockout zgodil v sezoni 1998/1999. "Čakam na kak znak lastnikov, da bi le dosegli razumen dogovor. Za zdaj so dajali same nerazumne," je dodal Hunter.

"Manj treningov"
Igralci ameriškega nogometa oziroma njihov sindikat v pogovorih za novo kolektivno pogodbo zahtevajo še več kot košarkarski: razširitev ekipe s 53 na 57 igralcev, dva prosta vikenda med rednim delom sezone, manj kontaktnih treningov, krajše priprave na sezono, povišanje plače ... Predvsem pa so proti 18 tekmam rednega dela. Čeprav se nam na prvi pogled zdi čudno, kako to, da ne morejo zdržati "vsega" 18 tekem (plus največ štiri v končnici), saj so telesno najbolje pripravljeni športniki na svetu, pa vendarle: toliko poškodb kot letos v NFL ni bilo še nikdar (več ekip ima pred zadnjim delom te sezone ogromno kadrovskih težav).

Do 10. tedna te sezone lige NFL je bilo za 34 odstotkov več poškodb kot lani. Izstopajo predvsem pretresi možganov.

"Nismo stroji"
"Prav vsak igralec v vsaki ekipi se ta hip bori s kakšno poškodbo. Če temu dodamo dve novi tekmi, bi bilo s tem zdravje prav vsakega še bolj ogroženo," je na predlog po podaljšanju rednega dela dejal podajalec branilcev naslova New Orleans Saintsov, Drew Brees. "Nihče se ne vpraša, kako bosta novi tekmi vplivali na telo igralcev, na celotno kariero in na zdravje po koncu kariere." Proti podaljšanju je tudi eden največjih hrustov v ligi, član Baltimore Ravensov Ray Lewis: "Pravijo, da naj bi spored razširili zaradi odnosa z navijači. A če imajo navijači res radi NFL, bi morali vedeti, da igralci nismo stroji."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.