Šport
278 ogledov

Niso divjaki ali nasilneži

Utroša je pojasnil, da so za kletko odšteli okoli 1500 evrov. Podobne kletke v S
1/22
Žurnal24 main
Žurnal24 je obiskal klub borilnih veščin Vale Tudo Ljubljana. V klubu trenira prek 50 članov vseh starosti. Predsednik Miha Utroša pa si to številko želi še povečati.

 
 

Tisti, ki mislijo, da smo pretepači, divjaki ali razbijači se motijo.

Miha Utroša

 
Borilni športi so v Sloveniji v senci številnih drugih, medijsko bolj odmevnih športih. Kljub temu se nekateri trudijo, da bi to spremenili. Eden izmed njih je Miha Utroša , ki v slovenskem glavnem mestu vodi klub borilnih veščin Vale Tudo Ljubljana . Utroša je tako predsednik kot glavni trener. Pred njim sta v klubu znanje med borce delila Matjaž Hrovat in Simon Zajc .

 

Kaj sploh je Vale Tudo?

Vale Tudo (portugalsko za vse velja) je slog golorokega bojevanja, kjer so dovoljeni udarci z rokami in nogami, meti, davljenja, ključi in vzvodi. Čeprav izvira Vale Tudo iz Brazilije, so se že prej ali vzporedno razvijali podobni borilni športi tudi na Japonskem, v Grčiji in Rusiji.

Vale Tudo Ljubljana je sicer namenjen predvsem rekreativcem, ki se zanimajo za prosto borbo, nekateri izmed resnejših članov pa so po nekaj letih treningov začeli s tekmovanji. V klubu imajo organizriane tri različne skupine, prav vse vadijo pod budnim očesom Utroše. V prvi so najmlajši (do 14 let), ki se učijo osnov borilnih veščin. V drugi skupine so združeni začetniki. Z razliko od prve skupine so tu fantje in punce, ki so starejši od 14 let. V tretji pa so združeni rekreativci z predhodnim znanjem in tisti, ki nastopajo na amterskih tekmovanjih. Na treningih, ki potekajo vsak dan, so prisotna tudi štiri dekleta (vadijo skupaj z rekretivci). Poleg tega pa v Vale Tudu Ljubljana organizirajo tudi tečaj samoobrambe. Trenutno ima klub prek 50 članov. Vsakega novega pa sprejmejo odprtih rok. Za začetek potrebuje le osnovno športno opremo in dobro voljo, pravi Utroša. Za podrobnejše informacije pokličite na telefonsko številko: 041/589-221 (Miha Utroša).

 

Cage!

V klubu so pred kratkim postavili kletko (slike si lahko ogledate v galeriji) za trening MMA borbe. Treningi tako sedaj potekajo v okolju podobnemu borbi po pravilih UFC. Za t. i. cage so v klubu s pomočjo sponzorjev odšteli 1500 evrov.

Niso divjaki
Veliko ljudi meni, da so ljudje, ki se ukvarjajo s takim športom divjaki oziroma nasilneži. "Nasilnežev ne sprejemamo. Nekateri so zaradi tega že leteli iz kluba. Tisti, ki mislijo, da smo pretepači, divjaki ali razbijači se motijo," pa tako mislečim odgovarja predsednik kluba.

Na mladih svet stoji
Da je temu res tako dokazuje Nejc Srica . "Znanja 'na ulici' ne uporabljam in ga tudi nisem," pravi Nejc. Umirjeni 17-letnik, ki je junija na amaterskem MMA turnirju v Poreču v kategoriji do 65 kilogramov osvojil prvo mesto, spada med najobetavnejše borce v klubu. Seveda pa tudi ostali za njim ne zaostajajo veliko. Žiga Foršček (do 77 kilogramov) in Milan Perišić (do 93 kilogramov) sta tako v Poreču osvojila prvo oziroma drugo mesto. V spodnjem videu si lahko ogledate pogovor z Nejcem Srico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.