Šport
22 ogledov

Nizozemci poslušali oponašanje opic

Nizozemska nizozemska nogometna reprezentanca euro 2012 EPA
Še pred začetkom Eura v Ukrajini in na Poljskem smo priča prvim rasističnim opazkam, ki so jih bili deležni temnopolti nogometaši Nizozemske. "Nekaj igralcev je slišalo oponašanje opic," so bili ogorčeni Nizozemci. Pri Uefi zagotovili, da bodo ustrezno ukrepali.

Pred letošnjim evropskim prvenstvom se je veliko govorilo o rasizmu in predvsem načinu, kako bi ga izkoreninili. Ne glede na ves trud, ki so ga v to vložili v Uefi, jim bo zagotovo težko uspelo. Še pred začetkom Eura so se namreč iz nizozemskega tabora pritožili, da so bili nekateri igralci med treningom v Krakovu (ne bo gostil tekem EP) na stadionu Miejski deležni rasističnih opazk. Kot so pojasnili Nizozemci, so nekateri igralci s tribun slišali oponašanje opic. Vse skupaj je letelo predvsem na temnopolte igralce oranj. V prvi vrsti naj bi se na udaru nekaj sto navijačev znašla Nigel de Jong in Gregory van der Wiel. "Nekaj igralcev je slišalo oponašanje opic, zato so se nato preselili na drugo stran igrišča," so pojasnili v nizozemskem taboru in že protestirali pri Uefi. Med najbolj besnimi je bil kapetan Mark van Bommel. "To je sramota," je bil kratek izkušen vezist in dodal, da bodo zapustili igrišče, če se bo kaj takšnega ponovilo tudi na srečanju.

Pri Uefi se sicer branijo, da so gledalci protestirali zaradi tega, ker Krakov ne bo gostil tekem Eura. Vendarle pa gre težko verjeti, da bi navijači svoje nestrinjanje izrazili z oponašanjem opic … "Pri Uefi smo seznanjeni, da je prišlo na sredinem odprtem treningu nizozemske reprezentance v Krakovu do rasističnih vzklikov. Uefa sicer ni prejela nobene pritožbe nizozemske nogometne zveze," so v izjavi za javnost zapisali pri Uefi in dodali: "Če bo prišlo še do kakšnega podobnega incidenta, bomo pri Uefi ostro ukrepali in naredili vse, da ustrezno zaščitimo nogometaše. Uefa nima tolerance do diskriminacije."

Trening oranj so spremljali tudi predstavniki Uefe, ki so trdili, da niso slišali ničesar. "Odprite oči in ušesa. Če slišiš rasistične psovke, nato pa trdiš, da jih nisi, je to le še hujše. Ne smemo si zatiskati oči," je bil ogorčen kapetan nizozemske izbrane vrste.

Rasizem se pojavlja kot ena večjih groženj na letošnjem Euru na Poljskem in v Ukrajini. Predsednik Uefe Michel Platini je pred tedni dejal, da bodo imeli sodniki vsa pooblastila, da v primeru rasističnih opazk prekinejo tekme.

Komentarjev 1
  • Manager 14:47 08.junij 2012.

    Odlicna igra, ki ti omogoca druženje z vrstniki z vsega sveta, grajenje športnih objektov, dvorane, trgovanja z igralci, lahko se zanašate tudi na lastno šolo... in še mnogo vec! Pridruži se tudi ti.http://www.powerplaymanager.com/r788