Šport
68 ogledov

Nizozemska za preboj potrebuje čudež

Afellay Van Persie Nizozemska Severna Irska prijateljska tekma Amsterdam EPA
Nizozemska mora za napredovanje portugalsko reprezentanco ugnati z dvema goloma razlike, obenem pa morajo Nemci premagati Dansko. Slednji imajo enako število točk kot Portugalci, zato je boj za drugo mesto široko odprt. Robben krivdo za slabe predstave pripisuje prevelikemu egu.

Nizozemska reprezentanca se je znašla pred skoraj nemogočo nalogo, za nameček pa se ne more zanašati niti na pretekle rezultate, saj so na velikih tekmovanjih proti izbrani vrsti Portugalske do današnjega dne zabeležili tri poraze in dva remija. Izbranci Berta van Marwijka so na robu prave male blamaže, saj jim za osvojitev prve točke ne Euru ostaja samo še ena priložnost. Kljub temu pa imajo Nizozemci še vedno oddaljeno možnost za napredovanje. Pred dvema letoma so zaigrali v finalu svetovnega prvenstvu, zato bi bil izpad v predtekmovanju pravo razočaranje. Na vprašanje, kako bo na njih vplivalo dejstvo, da ne bodo povsem sami krojili svoje usode, je Mark van Bommel povedal: ''Motiviralo nas bo. Z našo igro to ne bo imelo nobene povezave.''

Svoje občutke pred velikim zalogajem epskih razsežnosti pa je strnil tudi selektor reprezentance. ''Po tekmi z Nemčijo smo bili zelo razočarani. Zavedamo se, da moramo Portugalsko premagati za več kot en gol. Nahajamo se v novi situaciji in s tem se želim spoprijeti,'' je povedal Bert van Marwijk.

Čeprav se Portugalska nahaja v dobrem položaju za napredovanje v četrtfinale, pa se selektro Paulo Bento zaveda težavnosti naloge, ki je pred njimi. ''Nahajamo se v skupini z odličnimi ekipami. Seveda upamo na dober rezultat. Dejstvo je, da Nizozemci še niso zmagali in upam, da ne premagajo nas. Do Nizozemske gojimo veliko spoštovanja, do Danske in Nemčije prav tako, saj so zelo organizirane in talentirane ekipe,'' je opozoril portugalski strateg.

Nizozemska pa se nahaja pred še enim izredno velikim izzivom. V zgodovini evropskih prvenstev se namreč nobeni ekipi ni uspelo uvrstiti v nadaljne tekmovanje potem, ko so izgubili prva dva obračuna.

Robben za slabe rezultate okrivil ego svojih soigralcev

Arjen Robben je bil kritičen do individualističnega pristopa, ki ga je zavzela nizozemska reprezentanca. To naj bi bil glavni razlog za slabše predstave tulipanov v skupini B. V zadnji obračun se podajajo brez točk, vendar možnosti za napredovanje ob posebej ugodnem razpletu dogodkov še vedno obstajajo. Robben poudarja, da je za uspeh potrebna enotnost, zato mora ekipa pred obračunom s Portugalsko trdo stopiti skupaj.

''Za nas je zelo težko, ker je preveč velikih egov. Po svetovnem prvenstvu so postali še večji. To vse skupaj močno otežuje. Če želiš nekaj doseči, moraš ego pustiti ob strani. Boriti se je treba ekipno, da si pridobiš nazaj občutek nevidnosti. Sam od sebe ne bo prišel,'' je povedal Nizozemec. ''Predvidevam, da bodo Nemci zmagali. Pomembno je, da odmislimo negativne misli in se skupaj borimo za našo zadnjo priložnost,'' je dodal 28-letnik.

Van Marwijk Bayern München Nizozemska prijateljska tekma Allianz Arena Euro 2012 | Avtor: Reuters Reuters
Tekom turnirja so se pojavile govorice, da v nizozemskem taboru prevladuje negativna klima, saj naj bi bil Rafael van der Vaart nezadovoljen z vlogo zamenjave, ki mu jo je namenil Bert van Marwijk. ''Kadar nisi v začetni enajsterici, se imaš pravico jeziti. To je normalno. Kar se mene tiče, se lahko s selektorjem pogovoriš individualno. Vendar ko se tekma začne, moraš držati z ekipo. Nekateri se še vedno niso pridružili temu duhu. Moraš ga sprejeti ali pa oditi domov,'' je povedal nogometaš Bayern Münchna.

Postiga in Zaragoza verjameta v Cristiana Ronalda

Helder Postiga je zatrdil, da CR7 nima ''nobenega problema'' in verjame, da bo nogometaš Real Madrida kmalu začel zadevati gole. Ronaldo se je pod plazom kritik znašel potem, ko na prvih dveh preizkušnjah ni zadel nasprotnikove mreže. Prvi zvezdnik ekipe je zato pred zadnjim obračunom velik dolžnik. ''Cristiano nima nobenih težav. Ljudje govorijo o njegovi suši pred golom, ampak zadetki bodo prišli. Moramo mu dati samozavest in še naprej igrati kot ekipa,'' je v intervjuju za Goal.com povedal Postiga.

Zmaga na nedeljskem obračun bi Portugalsko skoraj zagotovo katapultirala v četrtfinale. ''Na zadnjem obračunu se zanašamo nase in to je najboljše, kar lahko rečem po nepoštenem porazu na prvi tekemi. Ne bomo igrali za točko, ampak za zmago,'' je zatrdil Postiga. ''Ničesar ne bomo jemali za samoumevno. Nizozemci iščejo čudež, toda mi bomo igrali preudarno. Uvrstitev v četrtfinale je na dlani in ne more nam spodleteti,'' je dodal 29-letnik.

Skupina B je v tem trenutku zelo zanimiva tudi zaradi dejstva, da imajo vse štiri ekipe še vedno možnosti za napredovanje. ''Kar se tiče čustev, intenzivnost in vsega, kar je na kocki, bo to morda najboljša tekma do tega trenutka na letošnjem Euru,'' je povedal Postiga in dodal, da ključ do zmage leži v dobrem pokrivanju Robina van Persija, Arjena Robbena in Rafaela van der Vaarta.

EP v nogometu, skupina B, 3. krog:

Ob 20.45:
Nemčija - Danska
(Lviv)
Nizozemska - Portugalska (Harkiv)

Komentarjev 1
  • Sauromon 15:26 17.junij 2012.

    in to izjavi daleč največji egoist v ekipi in v fuzbalu nasloh :) sicer pohvalno, da je to ugotovil, san zdaj še mora samo ugotovit, da je problem on sam.. :)