Šport > Nogomet
3 ogledov

11 največjih Mourinhovih incidentov

José Mourinho je mojster provokacij. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Portugalski trener José Mourinho je s svojo karizmo razburil ves nogometni svet. Mnogi ga častijo, mnogi pa se nad njegovim obnašanjem zgražajo.

Na trenerja Reala iz Madrida Joséja Mourinha se incidenti kar lepijo. Poglejmo 11 največjih incidentov, v katerih je sodeloval portugalski strateg.

1. Prst na usta za navijače Liverpoola
Mourinho se je iz Porta, s katerim se je zavihtel na sam evropski vrh, preselil v Chelsea. Leta 2005 je z Londončani osvojil svoj prvi naslov v pokalu. V finalu je Chelsea po podaljških premagal Liverpool, enega od zadetkov pa je s prstom pred usti Mourinho proslavil kar pred navijači redsov in jim s tem sporočil, naj bodo tiho.

 

2. Trije prsti za navijače Milana
"Special One" se je leta 2010 z Realom vrnil v Italijo, kjer je pred tem treniral Inter in z njim osvojil Ligo prvakov. Z belim baletom je gostoval pri Milanu na San Siru. Navijači rdeče-črnih so mu namenili glasne žvižge, vrnil jim je z dvignjeno roko v zrak in tremi stegnjenimi prsti, ki so ponazarjali trojno krono z Interjem. Navijači so ponoreli, Mou pa se je le smejal.

3. Prerivanje z Valdésom
"To je najslajši poraz v moji karieri," je dejal Mourinho, po tem ko je Barcelona na Nou Campu z 1:0 premagala njegov Inter, ki se je, zahvaljujoč zmagi v Milanu s 3:1 v prvi tekmi, uvrstil v finale Lige prvakov. Portugalec je tekel po stadionu in mahal navijačem Interja, njegovo slavje pa ni bilo všeč vratarju katalonskega moštva, ki je Mourinha želel na silo umakniti z zelenice.

4. Voajer, poraženec, amnezija
Mourinho ne mara prejemati kritik svojih kolegov. Nikomur ne ostaja dolžan. Za Rijkaarda je izjavil, da se z njim ne more primerjati, ker Nizozemec ni osvojil ničesar, za Zemana se je spraševal, kdo sploh je, za Capella je jasno dejal, da nima pojma o nogometu, Cruyffu pa sporočil, naj ga nauči, kako se izgubi tekma s 4:0 v finalu Lige prvakov (Milan – Barcelona, 1994).

5. "Pokvarjeni telefon" razkuril Uefo
Real je lani proti Ajaxu vodil s 4:0. Zatem je Mourinho izkoristil rezervnega vratarja, da bi nogometašema na terenu Xabiju Alonsu in Sergiu Ramosu prenesel sporočilo, da bi dobila kartone in bi se tako v nadaljevanju tekmovanja očistila prejšnjih kartonov. To Uefi ni bilo všeč, zato ga je denarno kaznovala, sam pa je v svoji nameri uspel.

6. Lisice na rokah
Inter se je redno spopadal s sodniki, še posebej v Italiji, kjer je mestnega rivala Milan pogosto obtoževal, da ima pomoč pri sodnikih. Leta 2010 je sodnik Interju na srečanju proti Sampdorii že v prvem polčasu izključil dva nogometaša. Poleg tega, da je Portugalec skozi vso tekmo divjal, je na koncu tekme prekrižal roki, kot da ju ima v lisicah, in s tem sodnikom pokazal, kaj si zaslužijo. Dobil je tri tekme prepovedi vodenja ekipe, saj bi sodniki v primeru, če ne bi bil kaznovan, stavkali.

7. Kako je postal gnida?
Konec leta 2010 je Mourinho moštvo iz Gijona obtožil umazane in brutalne igre. Po zmagi Reala z 1:0 je trenerja Sportinga Preciada pozdravil z dvema dvignjenima prstoma, kar je pomenilo zmaga in "greste" v drugo ligo. Kasneje ga je domači trener preimenoval v gnido.

8. "K... sinovi"
Kontroverznega stratega so lani po povratku z družino iz New Yorka na letališču pričakali fotografi. Mourinho je zaradi neprestanega fotografiranja izgubil živce in začel zmerjati fotografe s "k... sinovi". Da ta izraz uporablja pogosto, je znano že iz Italije, kjer ga je ujela kamera, ko je zmerjal takrat še nogometaša Interja Marija Balotellija.

9. Zmerja tudi pri 5:1
Kaj se dogaja v glavi 48-letnega trenerja, ne ve nihče. Real je v Kraljevem pokalu s 5:1 premagal Murcio in napredoval v četrtfinale, Mourinho pa je vseeno norel. Sodnika je tako ozmerjal, da ga je nemudoma izključil, temperamentni trener pa je dobil dve tekmi prepovedi vodenja ekipe.

10. Fizično napadel novinarja
Portugalski trener je leta 2009 po tekmi Atalanta – Inter (1:1) zavrnil odgovarjanje na vprašanje novinarja Corriere dello Sporta Andree Ramazzottija in ga pri tem ozmerjal, potem pa še odrinil ob avtobus. Mourinho je kasneje priznal, da je verbalno ozmerjal novinarja, fizični kontakt pa zanikal. Kaznovali so ga s 13 tisoč evri denarne kazni.

Brez konkurence – razburil vse, zasenčil tudi Messija
Za čas polfinalne tekme v letošnji Ligi prvakov in po tekmi z Barcelono je José Mourinho premagal samega sebe. Najprej ga je sodnik zaradi prigovarjanja na rdeči karton Pepeja izključil, pravi šov pa je uprizoril kasneje. Uefo in sodnike je obtožil, da pomagajo Barceloni, za uspeh čete Pepa Guardiole pa dejal, da je bil dosežen na nepošten način. Barcelonine nogometaše je obtožil simuliranja in nešportnega obnašanja, zaradi dolgega jezika pa se je zameril celo vodilnim pri madridskem Realu. Lionel Messi je na srečanju zabil izjemen zadetek za 2:0, a so po tekmi vsi govorili le o Portugalcu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.