Šport > Nogomet
14 ogledov

21 let od nogometne tragedije v VB

Vsako leto se množica ljudi pokloni žrtvam tragedije iz leta 1989. (Foto: EPA)
1/2
Žurnal24 main
15. aprila leta 1989 je na stadionu Hillsborough, domu nogometnega kluba Sheffield Wednesday, umrlo 94 navijačev Liverpoola. To je največja tragedija, ki se je zgodila v zgodovini angleškega nogometa.

Dva navijača sta za posledicami poškodb umrla kasneje.

 

Varnostne službe so pred začetkom tekme polfinala FA Cup med Liverpoolom in Nottingham Forerstom na tribuno Leppings Lane pustile preveč gledalcev, ko je ta že bila polna navijačev Redsov. Druga velika napaka organizatorjev je bila ta, da so številčnejšim navijačem Liverpoola namenili šest tisoč manj vstopnic kot pristašem Foresta, poleg tega pa so se morali sprijazniti še z manjšo tribuno.

 

Več kot 2000 navijačev je zaradi prometnega zamaška ostalo pred vhodom na tribuno, ko se je tekma že začela ob 16. uri. Množica, ki se je želela prebiti do tribun stadiona v Sheffieldu, še preden se tekma začne, je pritiskala na že čakajoče na vhodih na stadion. Ker je bilo število navijačev večje, kot jih je tribuna lahko sprejela, se je zamašek le še povečeval, a ljudje, ki so bili zavrnjeni, se niso mogli vrniti s stadiona, saj je nanje pritiskala množica več kot 4000 ljudi. Policistom, ki so želeli preprečiti smrti pred vhodom, ni preostalo nič drugega, kot da odprejo vse poti na stadion. A to je privedlo do tega, da se je na tribunah znašlo preveč navijačev, ki so začeli padati čez balkone. Napaka policistov naj bi bila ta, da navijačev niso razvrščali na stranske sedeže, temveč so dopuščali, da se je center tribune prenapolnil.

 

Kljub prepolnim tribunam in padcem navijačev se je tekma še vedno igrala, za njeno prekinitev je zaslužen policist, ki je, potem ko je videl, da navijači padajo čez tribune, sodniku Rayu Lewisu ukazal prekiniti dvoboj. Več v videu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.