Šport > Nogomet
16 ogledov

21 mio. minusa, 45 mio. za okrepitve

V finalu Lige prvakov je Barcelona konec maja s 3:1 premagala United. (Foto: EPA Žurnal24 main
Čeprav je Barcelona za igranje v Ligi prvakov pridelala dobrih sto milijonov evrov (Uefina nagrada, vstopnice …), pa je sezono 2010/2011 končala z izgubo. A je ta vsaj manjša kot lani – 21 milijonov evrov.

Sezono prej je Barcelona pridelala 83 milijonov evrov izgube, v letošnji, ko so z zmago nad Manchester Unitedom (3:1) osvojili Ligo prvakov, pa 21 milijonov. Podpredsednik kluba Javier Faus, ki skrbi za finance, je razkril, da so letos zaslužili 420 milijonov evrov (lani 415), potrošili pa so 441 milijonov (lani kar 495). Zmagi v Ligi prvakov in španski Primeri sta jim sicer prinesli nekaj dodatnega zaslužka, a posledično so morali svojim igralcem plačati več nagradnih premij (za 27 milijonov evrov), ki jih niso imeli predvidenih v svojem letnem proračunu.

Marsikdo bi si mislil, da gre za finančni neuspeh, a ni tako. "Zelo smo zadovoljni z izkupičkom. To je najboljša možna investicija za Barcelono, ki je letos le še okrepila svojo blagovno znamko," pove Faus. Ta bo skupaj s predsednikom Sandrom Rosellom (klub sta prevzela predlani) naslednjo sezono trend zniževanja minusa poskušal nadaljevati. Tako poleti ne bodo preveč zapravljali. Za okrepitve imajo na voljo 45 milijonov evrov, če koga prodajo, pa se ta znesek lahko poveča.

Zgoraj omenjeni dolgovi veljajo za zadnji dve sezoni, skupna izguba kluba iz Katalonije pa je mnogo večja: neto izguba znaša 364 milijonov evrov (lani je bila ta še 431 milijonov). "Pri zmanjševanju starega dolga dobro napredujemo in tako moramo delati še v naslednjih dveh, treh letih. Ne smemo si več dovoliti, da bi sezone končevali v minusu," je sklenil Faus.

Denarja za okrepitve ni veliko, želje strokovnega vodstva pa so jasne: Cesc Fabregas (Arsenal), Giuseppe Rossi (Villarreal) in Alexis Sanchez (Udinese). Slednji je 22-letni talent čilskega nogometa. "Sanchez je pravi fenomen. Ne bi bil odličen le za Guardiolovo Barcelono, ampak za katerikoli klub," je dejal italijanski nogometni strateg Arrigo Sacchi. Sanchez je v prestop že privolil, vprašanje pa je, koliko bo zahteval videmski klub.

Liga z rekordnim prometom
Ko že štejemo milijone, omenimo še, da so evropske nogometne lige v sezoni 2009/2010 kljub gospodarski krizi vknjižile štiriodstotno rast na rekordnih 16,3 milijarde evrov. Rast zadeva predvsem največjih pet evropskih lig, to so nemška Bundesliga, angleška Premier league, španska Primera, italijanska Serie A in francoska Ligue 1. Omenjena peterica lig je skupaj imela 8,4 milijarde evrov prometa. Izgubo sta sicer zabeležili Italija in Francija, vendar pa strokovnjaki že napovedujejo boljše čase, predvsem Franciji, ki bo zaradi evropskega prvenstva 2016 posodobila precej stadionov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.