Šport > Nogomet
19 ogledov

2,4 milijarde evrov za stadione

Gradbena stroji so že v polnem pogonu, stadioni pa že počasi dobivajo svojo obli Žurnal24 main
Južnoafriška republika bo leta 2010 gostila svetovno prvenstvo v nogometu. Njihova vlada je sporočila, da bo za gradnjo stadionov porabila več kot 2,4 milijarde evrov.

Po uradnih podatkih je vlada Južnoafriške republike do sedaj porabila okoli 1,6 milijarde evrov za gradnjo stadionov, transportno in drugo infrastrukturo. Leta 2004, ko je Južnoafriška republika zmagala na natečaju za SP, je predvidela, da bodo stroški prvenstva znašali vsega 240 milijonov evrov. Razlika se nanaša predvsem na precej višje cene cementa in gradbenih materialov, hkrati pa se je vlada odločila, da bo prvenstvo izkoristila tudi kot katalizator za nujno potrebno izgradnjo cest, letališč in železniških povezav.

Gradnja stadionov poteka po načrtih, pojavljajo se le dvomi, če bo stadion Port Elizabeth zgrajen do pokala federacij leta 2009. Vlada Južnoafriške republike je priskrbela 78 milijonov evrov za varnost na svetovnem prvenstvu, ki jih bo med drugim porabila za varovanje zračnega prostora, dogodek pa bo spremljalo 40.000 policistov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.