Šport > Nogomet
467 ogledov

32 let od tragedije na stadionu

Bradford City nesreča Profimedias
Leta 1985 je na tekmi v Bradfordu umrlo 56 ljudi.

Enajstega maja 1985 je med tekmo klubov Bradford City in Lincoln City prišlo do požara. Ogenj je izbruhnil po štiridesetih minutah tekme. Stadion v Bradfordu je bil poprej že ocenjen kot potreben obnove. Večina stadiona je bila nespremenjena od izgradnje 1911.

Ogenj se je zaradi močnega vetra hitro razširil na celotno tribuno, 56 ljudi je umrlo, več kot 265 navijačev je bilo ranjenih. Nekaj dni po katastrofi je mesto nesreče obiskala tudi premierka Margaret Thatcher. Za nesrečo je sodišče spoznalo krivo nogometni klub Bradford City in okrajni svet. Domneva se, da je požar povzročila odvržena cigareta.

Na stadionu naj bi navijači Bradforda sicer praznovali osvojitev naslova v tretji angleški ligi, zato je prizorišče kasnejše tragedije obiskalo 11.000 ljudi. To je bila prva večja lovorika za Bradford v 56 letih.

Tudi tokrat so se v Bradfordu spomnili na žrtve tragedije. "Izredno pomembno je za mesto in okrožje, da si vzamemo premor v naših nabithj urnikih in se spomnimo tistih, ki so jih prizadeli tragični dogodki 11. maja 1985. To dejanje spominjanja je vsako leto zelo pomembno," je ob današnji slovesnosti dejal župan Geoff Reid.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.