Šport > Nogomet
11 ogledov

5 tekem, 20 golov, brez zmage Arsenala

Lionel Messi, ko je lani na povratni tekmi zabil štiri zadetke. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Igralci in trenerja Arsenala in Barcelone si pred nocojšnjo tekmo osmine finala Lige prvakov izmenjujejo same lepe besede. A ob 20.45 bo konec prijateljstva. Na čigavi strani je zgodovina in statistika?
Arsenal in Barcelona sta napadalni ekipi z veliko podajami. Na dosedanjih petih tekmah so skupaj dali 20 golov (v povprečju štiri na tekmo).

Nocojšnja tekma na Emirates Stadiumu v Londonu bo šele šesta med domačim Arsenalom in Barcelono. Slednji imajo tri zmage, dvakrat pa sta se ekipi razšli brez zmagovalca. Katalonci so dali kar 13 zadetkov, topničarji le sedem. Slednji so zadeli na prav vsaki tekmi, a so torej še brez zmage. Ekipi sta bili četrtfinalna nasprotnika Lige prvakov že lani, ko je bilo v Londonu 2:2, nato pa je z izidom 4:1 na Campu Nouu napredovala Barcelona. Takrat je s štirimi zadetki zablestel Leo Messi, ki bo tudi tokrat eden najnevarnejših za vrata Arsenala. Se lahko Argentincu "odtrga" tudi danes?

Topničarji krajši konec potegnili tudi v finalu
Pet let pa mineva, odkar sta se moštvi pomerili v velikem finalu Lige prvakov – z 2:1 so bili boljši člani katalonskega ponosa. Tudi pred 12 leti (v skupinskem delu) je bila z zmago in remijem boljša Barça.

Drugi sredin par je AS Roma proti Šahtarju. To bo njihov tretji obračun. Pred štirimi sezonami so Italijani zmagali s 4:0, Ukrajinci pa z 1:0.

Arsenal na zadnjih 38 domačih evropskih tekmah proti tujim klubom ne pozna poraza – septembra 2003 so jih s 3:0 premagali nogometaši Interja, kasneje pa so jih porazili le še domači Chelsea in Manchester United. Aduta topničarjev bosta španski reprezentant Cesc Fabregas, ki je dal na zadnjih osmih tekmah Lige prvakov sedem golov, in nizozemski napadalec Robin Van Persie, ki je sedem zadetkov zabil na zadnjih 11 evropskih tekmah.

Barcelona je v fantastični formi: remi v Primeri minuli vikend je bil njihov prvi spodrsljaj po 16 zaporednih zmagah, vmes so se uvrstili še v finale španskega pokala.

Ob lanski zmagi Barcelone s 4:1 je Lionel Messi dosegel svoj prvi hat-trick. Še več: zabil je vse štiri gole in postal šele šesti v zgodovini tega tekmovanja, ki mu je to uspelo. Njegova ekipa na zadnjih treh gostovanjih na Otoku ni zmagala: lani 2:2 z Arsenalom, predlani 1:1 s Chelseajem in pred dvema letoma poraz 0:1 z Manchestrom. Še več: izgubili so pet od zadnjih devetih gostovanj pri ekipah Premier League. So pa Katalonci izgubili eno samo tekmo na zadnjih 15 tekmah Lige prvakov, a ta je bila usodna: lani z 1:3 v polfinalu proti Interju.

Tekma se začne ob 20.45. Na zurnal24.si jo bomo s komentarjem spremljali v živo. In kaj so povedali dan pred tekmo? Preberite tukaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.