Šport > Nogomet
23 ogledov

Abidal vzel slovo od Barçe: "Gotovo se bom vrnil"

Abidal Thiago Alcantara Barcelona Mallorca Liga BBVA Španija liga prvenstvo
1/9
Reševalni pas/Twitter
Branilec Barcelone, 33-letni Francoz Éric Abidal, bo kljub navdušujočem povratku po tumorju in presaditvi jeter ob koncu sezone zapustil katalonskega velikana. Abidal je na četrtkovi poslovilni novinarski konferenci zatrdil, da si je želel kariero zaključiti na Camp Nouu, a mu je klub svetoval, da si poišče novo sredino in se kasneje vrne v drugačni vlogi.

"To je zame malce naporen dan. Všeč bi mi bilo, da bi še naprej igral za Barcelono, ampak klub je menil drugače, njihovo odločitev pa moram spoštovati," je na novinarski konferenci v katalonski prestolnici povedal vidno ganjeni Éric Abidal, ki sta ga spremljala predsednik kluba Sandro Rosell in Andoni Zubizarreta.

"Odhajam, ampak gotovo se bom vrnil," je še dodal Abidal. 33-letni branilec se je proti koncu sezone vrnil v prvo moštvo Barcelone po skoraj enoletnem okrevanju zaradi presaditve jeter. "Želim si še naprej igrati. Najprej bom do konca izpolnil pogodbo z Barço. Nimam ponudb, zdaj pa je najpomembnejša zadnja tekma in to, da me trener izbere."

Nekdanji francoski reprezentant je po čudežnem okrevanju spet zaigral za prvo ekipo na nekaj ligaških tekmah in večkrat ponovil, da bi si želel vztrajati še vsaj dve sezoni. Klub je dolgo časa odlašal s podaljšanjem njegove pogodbe, ki se mu izteče ob koncu letošnje sezone.

Stoječe ovacije soigralcev in novinarjev

Na koncu mu je Barça ponudila sodelovanje po koncu profesionalne kariere, Abidal pa si bo zdaj poiskal novo sredino, čeprav je na novinarski konferenci zatrdil, da ponudb še nima.

"Osvojil je naša srca, ker ga ne moreš nikoli odpisati," ga je na novinarski konferenci pohvalil predsednik kluba Rosell. "Zbral je moč, da se je vrnil po vseh vrstah težav − naučil nas je življenjskih lekcij, ki jih ne bomo nikoli pozabili. Ne bomo rekli, da je to 'nasvidenje', ampak 'se kmalu vidimo'. Ko se bo odločil čevlje obesiti na klin, bodo vrata Barçe zanj vedno odprta, da bi postal tehnični direktor mladinske šole. To si želimo mi in mislimo, da bi si tega želel tudi on. Če meni, da bi nam lahko pomagal kako drugače, bomo razmislili tudi o tem."

Novinarsko konferenco je zapustil ob stoječih ovacijah in objemih z večino prisotnih, med katerimi so bili tudi vsi člani moštva − kapetani Carles Puyol, Víctor Valdés, Xavi HernándezAndrés Iniesta in Lionel MessiGerard Piqué, Javier Mascherano, Sergio Busquets, trener Tito Vilanova, pomočniki, zdravniki, direktorji, ...

Njegova bolezen hudo prizadela predvsem Guardiolo

Abidal se je klubu leta 2007 pridružil iz Lyona, ko je svojo epizodo pri Barceloni začel sredi težavne zadnje sezone Franka Rijkaarda. S prihodom Josepa Guardiole je nato iz sezone v sezono žel izjemne uspehe in postal nezamenljiv član ekipe na levem boku obrambe.

Eric Abidal na rokah soigralcev. Barcelona Real Madrid Liga prvakov Pedro | Avtor: EPA EPA
Tumor je najprej predčasno prekinil njegovo tekmovalno sezono 2010/11, ki jo je kljub operaciji vseeno zaključil z enim najbolj ganljivih trenutkov zadnjih let, ko je ob kapetanu Puyolu s kapetanskim trakom dvignil pokal za zmago v Ligi prvakov na Wembleyju.

Njegov boj s tumorjem, kasneje so ga odkrili tudi pomočniku Titu Vilanovi, naj bi še posebej prizadel trenerja Josepa Guardiolo, ki je po koncu naslednje sezone zaradi preobremenjenosti zapustil klub. Abidal je še pred odhodom Guardiole prestal presaditev jeter, po več kot 400 dneh okrevanja pa se na zelenico v dresu prvega moštva vrnil na aprilski ligaški tekmi z Mallorco.

V dresu Blaugrane je nazadnje osvojil še svoj četrti državni naslov, dve Ligi prvakov in dva španska pokala, kjer je zabil svoja edina zadetka, enega tudi na "El Clásicu" proti Real Madridu. Puyol mu je tako kot pred dvema letoma na Wembleyju tudi po zadnji domači tekmi z Valladolidom, kjer je Barcelona prejela pokal za zmago v La Ligi, predal pokal, ki ga je Abidal dvignil skupaj s trenerjem Vilanovo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.