Šport > Nogomet
20 ogledov

Ačimovič razmišljal o koncu kariere

"Po petih mesecih težav s kolenom nisem zaznal nobenega napredka," nam je dejal Žurnal24 main
Kapetan nogometašev dunajske Austrie Milenko Ačimović, ki se lahko z Olimpijo pomeri v kvalifikacijah za Evropsko ligo, je spet poškodovan. V zadnjih dneh je razmišljal o koncu kariere.

Kek ogromno pomeni za reprezentanco, vendar pa je realno in pošteno povedati, da je po navadi finančni vložek, ki ga ponujajo Arabci, takšen, da se mu je težko odreči.
Milenko Ačimovič
Milenka Ačimovića smo po telefonu priklicali ravno pred odhodom v bolnišnico na Dunaju, kjer bo magnetna resonanca pokazala, ali mora nekdanji slovenski reprezentant pod nož. V intervjuju smo ga povprašali tudi po njegovem nekdanjem delodajalcu klubu Al Ittihad, ki z 2,8 milijona dolarjev snubi slovenskega selektorja Matjaža Keka.

Slovenskega selektorja Matjaža Keka snubi Al Ittihad, vaš delodajalec v sezoni 2006/07. Za kakšen klub gre?
To je finančno zelo močan klub. Nogomet je v Savdski Arabiji zelo popularen. S stališča igralca pa lahko iz svojih izkušenj povem, da sem hitro začel pogrešati Evropo. Ne igra se slab nogomet, tudi gledalcev je veliko, so tudi zelo fanatični. Ne morem pa primerjati njihove lige z evropskimi.

Omenja se, da naj bi Arabci Keku za dve sezoni ponudili 2,8 milijona dolarjev. So takšne – bajne −vsote običajne za klube iz Savdske Arabije?
To je realna številka. Drugače ne bi mogli privabiti nogometašev, kot so Bebeto, Donadoni in podobni, ki so igrali za  Al Ittihad.



Kako je s trenerji v Savdski Arabiji?
Trenerski kruh je tam zelo trd, saj trije ali štirje porazi v nizu pomenijo prekinitev pogodbe. Po tem so najbolj poznani. Na sezono zamenjajo po tri ali štiri trenerje.

Trenutno sem tako obremenjen s stanjem svojega kolena, da vam po pravici povem, da sem že nekajkrat pomislil, da bi zaključil z nogometom.
Milenko Ačimovič
Menite, da bi bilo bolje, da Kek ostane na čelu reprezentance?
Kek ogromno pomeni za reprezentanco, vendar je realno in pošteno povedati, da je po navadi finančni vložek, ki ga ponujajo Arabci, takšen, da se mu je težko odreči.

Če se obrneva na tekmovalne nastope v Evropi, obstaja verjetnost, da se v 2. kolu predtekmovanja pomerite proti Olimpiji. Najbrž boste danes držali pesti za zmaje?
Po pravici povedano, bom pesti stikal zase, saj sem danes zapustil klubske priprave v Salzburgu. Zjutraj sem se znova zbudil z ogromno oteklino kolena in me zdaj čaka magnetna resonanca na Dunaju. Koleno imam vseskozi oteklo že več kot dva meseca. Trenutno o nogometu ne razmišljam, upam samo, da mi ne bo spet treba po nož in da se vrnem na igrišče. Po pregledu bom vedel, kdaj bom lahko znova igral nogomet, čez tri tedne ali tri mesece.

Olimpija se po dolgih letih vrača na evropsko sceno. Kakšne možnosti ima proti Širokemu Brijegu?
Ne poznam dobro nove ekipe Olimpije, pa tudi Širokega ne, vem le, da gre za najbolje organiziran klub v BiH. Vseeno mislim, da ima Olimpija več možnosti za zmago.

Kako bi ocenili kakovost Olimpije?
Poznam Cimeta, trenerja in strokovno vodstvo. Mlajših fantov ne poznam, tudi gledal jih nisem nikoli. Jim pa želim vse najboljše.

Je Safet Hadžić na trenerskem mestu prava izbira?

Hadžiča poznam dobro. Je delavec, rad ima disciplino in se dobro spozna na posel, ki ga opravlja. Na koncu pa bo vse odvisno od rezultatov.

V napadu bomo spet gledali Rakoviča in Cimerotiča. Sta lahko tako uspešna kot pred leti?
Zakaj ne bi bila? Nista pozabila igrati nogometa. Težave lahko kot vedno predstavljajo poškodbe, bodo pa te odvisne tudi od njune fizične pripravljenosti. Če bosta optimalno pripravljena, lahko gole zabijata komurkoli, ne samo Širokemu Brijegu.

Kakšne so možnosti, da vas v prihodnji sezoni vidimo v zeleno-belem dresu? Prenovljena Olimpija bo navsezadnje igrala na novem stadionu?
Trenutno sem tako obremenjen s stanjem svojega kolena, da vam po pravici povem, da sem že nekajkrat pomislil, da bi zaključil z nogometom. Težave s kolenom imam že od januarja, prej sem imel druge težave. Dovolj imam bolnišnice in potem priprav za eno tekmo. Trenutno imam v glavi vse pomešano.

Z malo več sreče bi lahko na SP naredili več, kot smo. Tekma z ZDA je bila ključna.
Milenko Ačimovič

 

Še beseda o reprezentanci. Kako ocenjujete nastop na SP in ali je lahko reprezentanca tako uspešna tudi v kvalifikacijah za EP 2012?

Gre za dobro in uigrano ekipo, ki ima še vedno pred seboj lepo prihodnost. Z malo več sreče bi lahko na SP naredili več, kot smo. Tekma z ZDA je bila ključna. Škoda, da so prednost 2:0 izpustili iz rok. Kljub vsemu so naredili ogromno, dosegli prvo zmago na svetovnih prvenstvih, namučili Angleže in naredili dober vtis, za kar jim gredo le čestitke.

Vam je žal, da vas ni bilo zraven? Ste si morda ob gledanju tekem rekli, da bi vseeno še oblekli reprezentančni dres?
Ne. Sploh pa, ker sem vse tekme gledal z ledom okoli kolena. Med gledanjem sem dobil občutek, da ne bi mogel odigrati prvenstva. Nisem bil fizično dobro pripravljen, niti moje koleno ne bi zdržalo naporov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.