Šport > Nogomet
18 ogledov

"Ade" iz divjine rešil Spurse, Barkley sijal

Suarez Sterling Courtinho Henderson Liverpool Cardiff City Premier League
1/22
Reuters
Luis Suárez je podaljšanje pogodbe z Liverpoolom proslavil z dvema goloma Cardiff Cityju, s katerima so rdeči skočili na vrh Premier League (3:1). Manchester City odpravil Fulham po komičnem avtogolu (4:2). Tottenham z začasnim trenerjem slavil pri Southamptonu.

Urugvajskega napadalca Luisa Suáreza so navijači Liverpoola takoj po petkovem podaljšanju pogodbe ujeli v supermarketu z več kot 70 steklenicami popularnega mehiškega piva, ki pa je očitno ostalo na hladnem, saj je bil Suárez proti Cardiff Cityju znova neustavljiv.

City, ki je na Anfield pripotoval tudi s trenerjem Malkyjem Mackayem, slednega naj bi lastnik kluba Vincent Tan (smehljajoč je tekmo spremljal s tribun) kar prek e-pošte pozval k odstopu, je Suárez načel z lepim volejem, nato pa po izjemni podaji Jordana Hendersona pripravil še zadetek Raheemu Sterlingu.

Protesti proti Tanu

Vedno boljši Henderson je s Suárezom znova lepo s peto kombiniral tik pred polčasom, ko je Urugvajec zabil še 19. zadetek sezone z izvrstnim strelom z roba kazenskega prostora. Suárez, ki je blestel tudi na zadnjem obračunu s Tottenhamom (0:5), bi lahko zabil tudi hat-trick, a je kasneje zatresel okvir gola. Še drugič zapored je ob odsotnosti Stevena Gerrarda nosil kapetanski trak.

Nekaj veselja Valižanom je z golom v drugem polčasu prinesel Jordon Mutch, navijači modrih, ki jih je Tan nasilno spremenil v rdeče, pa so po koncu tekme še dolgo skandirali priljubljenemu strategu, s katerim so lani napredovali iz Championshipa. Indonezijskemu bogatašu so na drugi strani ponosno kazali številne transparente "Tan Out" in mu namenili številne žvižge, medtem ko se je slednji skrival za svojimi znamenitimi sončnimi očali.

Kluba sta se v prvenstvu pred današnjo tekmo pomerila le daljnega 1959, ko je Cardiff na debiju kasneje legendarnega Billa Shanklyja utišal Anfield z 0:4. Česa takšnega tokrat ne bi mogel zrežirati niti Steven Spielberg v najboljših letih ... 

City preživel triler, United drži stik

Manchester City je obdržal korak z Liverpoolom pri vrhu lestvice in po zapravljenih dveh golih naskoka ter komičnemu avtogolu kapetana Vincenta Kompanyja premagal Fulham. "Meščani" so ob Temzi prevladovali in s še enim v nizu fantastičnih prostih strelov Yaye Touréja z roba kazenskega prostora povedli po 23 minutah igre, pred odhodom na premor pa je v gneči pred golom najbolje reagiral Kompany in povišal na 2:0.

Milner Navas Negredo Fulham Manchester City Premier League Anglija liga prvenstv | Avtor: EPA EPA
Toda Londončani so po povratku na zelenico vrnili udarec in po hitrem protinapadu je Adel Taarabt serviral žogo na pladnju nekdanjemu rdečemu vragu Kieranu Richardsonu, ki mu ni bilo težko premagati povratnika Joeja Harta

Angleški reprezentant se je po sedenju na klopi prvič po 27. oktobru vrnil v prvo postavo in bil nemočen tudi v 69. minuti, ko ga je z nerodnim izbijanjem v visokem loku z enim najlepših avtogolov zadnjih let premagal Kompany. City je vseeno zmogel tekmo obrniti v svoj prid in po tem, ko je španska naveza David Silva-Álvaro Negredo skreirala prvi ligaški gol rojaku Jesúsu Navasu, je James Milner po še eni slastni podaji Negreda postavil piko na i že kar prepričljivi zmagi.

Januzaj vrgel Sira Alexa s stola

Manchester United doma ni imel težav z West Ham Unitedom in se tako zaželenim mestom, ki vodijo v Ligo prvakov, približal na le pet točk zaostanka. Strelsko popoldne je odprl Danny Welbeck v 25. minuti, ko je po podaji povratnika po poškodbi Wayna Rooneyja s težkega vratarja matiral vratarja "kladiv".

Adnan Januzaj je Old Trafford (in Sira Alexa Fergusona na tribuni) dvignil na noge s prvim domačim ligaškim golom, ki je bil nekaj posebnega, potem ko je mladi belgijski reprezentant lepo fintiral strel in mirno zaključil z drugo nogo.

Rezervistu Ashleyju Youngu je Rooney pripravil lahek tretji gol in njegovega drugega na zadnjih dveh tekmah, ko je njegov reprezentančni kolega s praktično prvim dotikom zabil mimo nemočnega Adriána, nekaj veselja gostujočim privržencem pa je pred koncem prinesel vsaj gol Carltona Cola.

Sherwood do prve zmage z napadalnimi Spursi

Tim Sherwood, še vedno zgolj začasni trener Tottenhama, je na drugi tekmi na čelu Spursov prišel do infarktne zmage na zelenici ene izmed najboljših ekip sezone Southamptona (3:2). Navijači londonske ekipe so lahko po dolgem času uživali v napadalni predstavi njihovih ljubljencev, ki pod odstavljenim Andréjem Villasom-Boasom niso prihajale v poštev. 

Sherwood je po izpadu iz ligaškega pokala proti mestnemu sosedu West Ham Unitedu v konici napada znova zaupal pozabljenemu Emmanuelu Adebayorju, ki mu je v paru z Robertom Soldadom prinesel dva zadetka, s katerima so Spursi na lestvici preskočili tudi aktualne prvake Manchester United.

Eksperiment uspel in navdušil navijače

Novi strateg največjih poletnih zapravljivcev ni ovinkaril in na zelenico poslal moštvo brez zadnjega zveznega nogometaša, Adebayor in Soldado pa sta prvič zaigrala skupaj v "špici". Zdelo se je, da se eksperiment Sherwoodu ne bo posrečil, ko je angleški reprezentant Adam Lallana zabil izvrsten gol za 1:0 po manj kot 15 minutah igre.

Toda Adebayor, ki je zdaj zabil že tri gole na zadnjih dveh tekmah, je mojstrsko z volejem zadel po idealni podaji Soldada in izenačil, po naletu v drugem polčasu pa je Jos Hooiveld predložek Dannyja Rosa preusmeril v lastno mrežo za popoln preobrat. Izvrstni Lallana je nato pripravil lahek izenačujoči gol rojaku Rickieju Lambertu, toda Adebayor je na drugi strani postavil končni izid, potem ko je najbolj zbrano pričakal odbitek v kazenskem prostoru, njegov kolega Soldado pa se je znova izkazal zgolj z zapravljanjem priložnosti.

Domačega stratega Mauricia Pochettina so mediji sicer omenjali kot možnega naslednika Villasa-Boasa, toda njegova mlada ekipa po izjemnem začetku sezone zdaj ni zmagala že na šestih zaporednih obračunih in padla na deveto mesto.

Barkleyjev evrogol ohranil Everton (tudi) v boju za vrh

Everton je s četrto zmago na zadnjih petih tekmah ohranil korak z najboljšimi, kamor gotovo spada tudi njihov mladi vezist in zanesljivo eden izmed angleških potnikov v Brazilijo Ross Barkley. 20-letnik je z izvrstnim prostim strelom prinesel zmago trenerju Robertu Martínezu proti njegovemu nekdanjemu klubu v južnem Walesu, s katero so se liverpoolski modri le na dve točki približali vodečim mestnim sosedom. 

Po prevladi Evertona je za zasluženo vodstvo v 66. minuti z močnim strelom zadel Seamus Coleman, potem ko je žoga na bližnji vratnici švignila mimo vratarja Gerharda Tremmela. Swansea je brez prvega strelca Michuja izenačil že v enem naslednjem napadu, ko je poskus Dwighta Tiendallija ob odboju od Bryana Ovieda zatresel mrežo za 1:1, nato pa je na sceno stopil mladi angleški reprezentant Barkley, ki je s pomočjo prečke zabil za zmago.

Zmagam najbližjih tekmecev bosta morala na zadnji tekmi 17. kola odgovoriti Arsenal in Chelsea, ki se bosta v derbiju kola šele v ponedeljek udarila na stadionu Emirates. Arsène Wenger famozno še nikoli ni premagal nobene ekipe, katere trener je bil gospod po imenu José Mourinho ...

Angleška liga, 17. kolo:

Liverpool : Cardiff City 3:1 (3:0)
Suárez (25, 45), Sterling (42); Mutch (58)
Velikonje (City) ni bilo v ekipi.

Crystal Palace : Newcastle United 0:3 (0:2)
Cabaye (26), Gabbidon (39/a.g.), Ben Arfa (86/11-m)
Vučkića (United) ni bilo v ekipi.

Fulham : Manchester City 2:4 (0:2)
Richardson (50), Kompany (69/a.g.); Touré (23), Kompany (43), Navas (78), Milner (83)

Manchester United : West Ham United 3:1 (2:0)
Welbeck (26), Januzaj (37), Young (72); Cole (81)

Stoke City : Aston Villa 2:1 (0:0)
Adam (51), Crouch (70); Kozák (66)

Sunderland : Norwich City 0:0 
RK: Brown (90/Sunderland)

West Bromwich Albion : Hull City 1:1 (0:0)
Vydra (86); Livermore (28)
Koren (City) je bil na klopi.

Southampton : Tottenham Hotspur 2:3 (1:1)
Lallana (13), Lambert (59); Adebayor (25, 64), Hooiveld (54/a.g.)

Swansea City : Everton 1:2 (0:0)
Oviedo (70/a.g.); Coleman (66), Barkley (84)

Ponedeljek ob 21.00:
Arsenal – Chelsea

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.