Šport > Nogomet
16 ogledov

Adijo, Man City, Liverpool in Ajax!

(Manchester City - Dinamo Kijev 1:0) Na prvi tekmi je Dinamo zmagal 2:0 in gre v
1/15
Žurnal24 main
Manchester City, Ajax, Liverpool in PSG so končali evropsko sezono. Zanje so bili v osmini finala Evropske lige usodni Dinamo Kijev, Spartak Moskva, Braga in Benfica. V četrtfinalu kar trije portugalski klubi.

Ruska, ukrajinska, nizozemska in portugalska ekipa so prvi štirje četrtfinalisti Evropske lige. Kijevski Dinamo je s prve tekme proti Manchester Cityju branil prednost z 2:0. Slednjim je nekaj upov v preobrat vlil Aleksander Kolarov, ki je zadel tik pred odmorom, a v nadaljevanju niso več uspeli zadeti (zadnjih nekaj minut so sicer imeli več lepih priložnosti). Morda bi bilo drugače, če ga ne bi ponovno polomil Mario Balotelli. Na prvi tekmi je šel predčasno na klop zaradi alergije na kijevsko travo, tokrat pa si je že v 36. minuti priigral rdeči karton, potem ko je namerno brcnil Gorana Popova.

"Upam, da je Mario zelo zafrustriran, saj bi z 11 igralci zagotovo zmagali in se uvrstili v četrtfinale. Res mi je žal za ostalih 10 igralcev," je trener Roberto Mancini neposredno krivdo za poraz prevalil na Balotellija. "Ostalim igralcem lahko le čestitam, saj so odigrali fantastično. Do zadnje sekunde so se borili. Razočaran sem, saj smo si zaslužili vsaj še en gol."

Preobrata ni uspelo pripraviti niti Ajaxu. Še več: moskovski Spartak jim je na povratni tekmi dal kar tri gole in jih izločil s skupnim izidom 4:0. Zenit St. Peterburg je bil po prvi tekmi praktično odpisan, saj je v gosteh izgubil proti Twenteju z 0:3. Toda na drugi tekmi so Rusi v prvem polčasu z goloma Romana Širokova in Aleksandra Keržakova hitro znižali zaostanek. V drugem polčasu pa jim ni uspelo več zatresti mreže, tako da so se poslovili od Evrope.

Prva tekma med Paris St. Germainom in Benfico se je v Lizboni končala z 2:1 za Portugalce. Tudi povratno tekmo so slednji dobro začeli in povedli prek Nicolasa Gaitana ter še povečali prednost. Parižanom je upe hitro spet obudil Mathieu Bodmer, toda do še enega zadetka niso mogli.

Zvečer so bile še preostale štiri tekme. Napredoval je tudi Porto. Na prvi tekmi je v gosteh ugnal moskovski CSKA z 1:0, tokrat pa je pred domačimi gledalci slavil z 2:1. Glasgow Rangers so na prvi tekmi na Nizozemskem proti PSV Eindhovnu igrali 0:0. Toda ugodnega izida niso znal zadržati, saj je PSV na povratnem obračunu zmagal z 1:0. Edini gol na tekmi je zabil Jeremain Lens. Prednost si je že na prvi tekmi priigral Villarreal v dvoboju z Bayerjem iz Leverkusna (3:2), ta četrtek zvečer pa so prednost le še potrdili z zmago z 2:1. Za Špance sta bila uspešna Santi Cazorla in Giuseppe Rossi.

Glede na ugled kluba je veliko pozornosti požel tudi Liverpool. Ta je na prvi tekmi v gosteh klonil pred Brago z 0:1. Na povratni tekmi pa se je vseh 90 minut trudil zadeti, a portugalska obramba je (nekajkrat tudi z malce sreče) vse napade zdržala in tako dosegla svoj največji uspeh v zgodovini, hkrati pa izločila še zadnji angleški klub iz tega tekmovanja.

Evropska liga, osmina finala, povratne tekme:

Manchester City : DINAMO KIJEV 1:0 /0:2/
Kolarov (39)
RK: Balotelli (36)

Paris St. Germain : BENFICA LIZBONA 1:1 /1:2/
Bodmer (35); Gaitan (27)

SPARTAK MOSKVA : Ajax Amsterdam 3:0 /1:0/
Kombarov (21), Welliton (30), Alex (54)

Zenit St. Peterburg  : TWENTE 2:0 /0:3/
Širokov (16), Keržakov (35)

VILLAREAL : Bayer Leverkusen 2:1 /3:2/
Cazorla (33), Rossi (61); Derdiyok (82)

Liverpool : SPORTING BRAGA 0:0 /0:1/

PORTO : CSKA Moskva 2:1 /1:0/
Hulk (81), Guarin (24); Tosić (29)

Glasgow Rangers : PSV EINDHOVEN 0:1 /0:0/
Lens (13)

*v poševnicah je izid prvih tekem
**z velikimi tiskanimi črkami so zapisane ekipe, ki gredo v četrtfinale

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.