Šport > Nogomet
4 ogledov

Afera pred SP v nogometu

Žurnal24 main
Nekdanji brazilski nogometni zvezdnik in zdajšnji poslanec Romario zahteva odstop predsednika brazilske nogometne zveze (CBF), Joseja Marie Marina. Romario 80-letnemu Marinu očita, da je bil v obdobju vojaške diktature (1964–1985) soodgovoren za smrt novinarja Vladimirja Herzoga. Romario je brazilski zvezi že predal peticijo s 55 tisoč podpisi.

Kot pravi nogometaš, je nesprejemljivo, da je na čelu nogometne federacije oseba, ki je bila v času diktature kot član vladne stranke močan nasprotnik demokracije. Romario trdi, da je Jose Maria Marin leta 1975 tik pred aretacijo Vladimirja Herzoga podprl ukrepe proti opoziciji na brazilski televiziji. Kasneje so oblasti novinarja Hercoga aretirale in mučile do smrti. Peticijo proti Marinu so podpisali številni znani Brazilci, tudi glasbenik Chico Buarque de Hollanda.

Marin, ki vodi tudi organizacijski komite za nogometno SP 2014, je vse očitke zavrnil. Na spletnih straneh CBF je zapisal, da gre za poskus destabilizacije zveze, ki temelji na lažeh. Kljub temu bo moral v kratkem na zagovor pred posebno komisijo, ki se ukvarja s kršenjem človekovih pravic v Braziliji v času vojaške diktature.

Sin Vladimirja Herzoga, Ivo Herzog, je šele pred mesecem dni dosegel, da so mu oblasti izdale popravljen mrliški list, v katerem je kot razlog smrti pravilno navedeno, da je vojska njegovega očeta mučila do smrti.

Brazilija se je odločila, da bo jasno opravila z zločini v obdobju diktature in objavlja obsežne dokumentacije. V ponedeljek so v Sao Paolu tako razkrili, da so oblasti v obdobju diktature preiskovale tudi največjega brazilskega nogometnega zvezdnika vseh časov Peleja. Pelejev dosje je namreč eden od 300.000, ki je naveden na spletni strani "Politični spomin in odpor".

"Zadeve so javne, kar je zelo pomembno za svojce žrtev diktature," je dejal guverner Geraldo Alckmin in javnost dokumentacije označil tudi pomembno za družbo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice