Šport > Nogomet
18 ogledov

Agent: Pep izbral ponudbo, ki ni bila najvišja

barcelona kraljevi pokal pep guardiola tito vilanova EPA
Natolcevanj in "ekskluzivnih" poročanj o tem, kje bo Josep Guardiola nadaljeval svojo trenersko pot, je z današnjim dnem konec. Guradiola se je odločil - uspehe iz Barcelone bo skušal ponoviti pri münchenskem Bayernu. Nemci navdušeni, Angleži njegovo odločitev vidijo kot udarec za navijače Chelseaja, ki bodo morali očitno še naprej prebavljati Rafo Beníteza.

"Habemus Pep!" Tako je Bayernov predsednik Uli Hoeness kar "po papeško" pred mediji oznanil prihod Josepa Guardiole v bavarsko prestolnico. Čeprav je tabor katalonskega stratega še dan prej vztrajno zanikal poročila, da se bo najtrofejnejši trener v zgodovini Barcelone po letu oddiha vrnil prav pri večkratnem nemškem prvaku, so namigovanja v sredo postala realnost.

"Upam, da se zavedajo, da Pep ni običajen trener," je na svoji spletni strani zapisal Guillem Balague, avtor nedavno izdane Guardioline biografije. "O svoji odločitvi bo premislil stotisočkrat. Mora začeti z delom, imel je dovolj počitka, dovolj dni, ko ni imel kaj za početi. Želi odpreti svoj računalnik in začeti načrtovati sezono pri svojem novem klubu."

Prav to je bilo ključno - v Evropi sta bila v tem trenutku le dva kluba, ki sta mu lahko ponudila takšno možnost vnaprejšnjega načrtovanja. To sta bila po mnenju Balagueja Bayern in Chelsea, ki se mu je neumorno "teženje" lastnika Romana Abramoviča očitno vrnilo kot bumerang. Ostali njegovi snubci, tudi Manchester City, se niso mogli odločiti tako hitro.

Raúl naredil dobro reklamo

"Pep je romantik in prihod k Bayernu mu bo izpolnil veliko njegovih sanj," nadaljuje Balague. "Raúl mu je z izbranimi besedami govoril o Bundesligi in ga prepričal, da gre za eno najmočnejših evropskih lig, eno najbolj zabavnih ... In verjetno bo osvojil prvenstvo in pokal brez preveliko truda, če mu bodo v klubu dali enega ali dva vrhunska igralca, kar mu tudi bodo. Tako bo pri novem klubu praktično zagotovo takoj začel z zmagovanjem - to tudi hoče."

Prav Raúla, njegovega nekdanjega soigralca v španski reprezentanci in dobrega prijatelja, so nemški mediji začeli povezovati s prostim položajem Pepovega pomočnika. Raúl je po prestopu v Schalke 04 iz Real Madrida postal prava senzacija in idol navijačev. na Guardiolino priporočilo pa se je zadnja leta kariere odločil preživeti v Katarju. Poznavanje nemške kulture in jezika naj bi njegovo kandidaturo še utrdila.

Beckenbauer: "Kapo dol!"

"Ne morem reči nič drugega, kot: 'Kapo dol!'" je v slogu Srečka Katanca prihod Guardiole za televizijo Sky komenitral Bayernov častni predsednik Franz Beckenbauer"Matthias Sammer (športni direktor, op. a.) in Guardiola - ne bi si mogel predstavljati boljšega tandema. Edina primerna menjava za Heynckesa je bil nekdo Guardiolinega kalibra."

Za razliko od nemških medijev, ki so evforično pospremili prihod najbolj zaželjenega "trenerskega samca", so angleški mediji njegovo odločitev videli kot "udarec" za navijače Chelseaja. "Senzacija v Bundesligi," so zapisali pri najbolj prodajanem časopisu Bildu.

"Bayern je dobil dirko za podpis super trenerja," poroča otoški The Sun. "To bo še povečalo rast in moč Bundeslige," dodajajo pri Daily Telegraphu, medtem ko so se pri Daily Mirrorju spomnili tudi na Roberta Mancinija, ki zdaj ne bo pod tolikšnim pritiskom pri Manchester Cityju. "Pepova odločitev je hud udarec navijačem Chelseaja, ki so pričakovali, da bo prihodnjo sezono prevzel vajeti na Stamford Bridgeu," so še pristavili pri Daily Mailu.

Organizacija in resnost

Pri italijanski Gazzetti dello Sport (Guardiola je bil tudi v kombinacijah za prevzem AC Milana) so izpostavili organizacijo in resnost bavarskega giganta, kar naj bi bili na koncu eni izmed odločilnih lastnosti, zaradi katerih se je Guardiola odločil za München.

"Podpisal je zaradi perfektne organizacije in resnosti kluba iz Münchna, ki je zdaj vzorni primer stabilnosti. Njihovemu nogometu bo dodal sijaj, boljšo taktiko in svojo modrost. Pogajanja so tekla že nekaj časa," poroča rožnati časnik.

Pepovi domači mediji iz Barcelone so takoj izpostavili možnost, da bi njegov pomočnik lahko senzacionalno postal Raúl. "Bayern je v kontakt z Guardiolo stopil prek njegovega brata maja lani in po naših podatkih so ga ohranjali prek italijanskega posrednika: Giovannija Branchinija," piše El Mundo Deportivo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.