Šport > Nogomet
42 ogledov

Ajax opravil levji delež naloge

ajax lyon evropska liga EPA
Nizozemski Ajax je na prvi polfinalni tekmi Evropske lige na Amsterdam Areni premagal Lyon (4:1) in si pripravil lepo iztočnico za povratno tekmo.

Nogometaši Ajaxa iz Amsterdama so na prvi polfinalni tekmi Evropske lige doma premagali Lyon s 4:1 (2:0). Povratna tekma bo na sporedu prihodnji četrtek. V drugem polfinalu se bosta merila Celta Vigo in Manchester United, prva tekma bo na sporedu v četrtek ob 21.05.

Ajax je edini "preživeli" nekdanji zmagovalec tega tekmovanja v polfinalu. Pred svojimi navijači je v evropski ligi pred to tekmo zmagal šestkrat zaporedoma, proti Lyonu pa je dosegel še sedmo in zelo zanesljivo zmago, ki mu na široko odpira vrata v finale. Lyon v evropskih tekmovanjih nizozemske ekipe še ni premagal, a kljub visokemu porazu je s kar nekaj priložnostmi pokazal, da ga ne gre prehitro odpisati.

Nizozemci so sicer že v prvem polčasu prišli do lepe prednosti, saj so dvakrat ugnali Anthonyja Lopesa. V 25. minuti je Hakim Ziyech s prostega strela podal v kazenski prostor, Bertrand Traore pa je s približno petih metrov z glavo zadel za 1:0.

Devet minut pozneje je bilo že 2:0, potem ko je Kasper Dolberg zadel iz kazenskega prostora, potem ko mu je žogo z glavo "nastavil" Traore. V 44. minuti so imeli domači še eno priložnost, strel z glavo Amina Younesa pa je Lopes obranil z izvrstno reakcijo.

Lyon, ki je bil dotlej po številu strelov sicer dokaj enakovreden domačim, je bil še najnevarnejši v deseti minuti, ko je Maxwel Cornet sprožil po sredini, tako da je Andre Onana žogo odbil v kot.

ajax lyon | Avtor: EPA EPA

Ajax je svojo prednost še povišal v 49. minuti, ko je Younes v kazenskem prostoru unovčil podajo Hakima Ziyecha. Gosti so tri minute zatem zagrozili prek Nabila Fekirja, streljal je z roba kazenskega prostora, Onana pa se je spet izkazal.

Pet minut zatem je dobro posredoval tudi Lyonov vratar Lopes, ko je obranil Dolbergov strel. V 66. minuti pa so Francozi znižali zaostanek, ko je žoga po nekaj odbitkih prišla do Mathieuja Valbuene, ta pa je s 15 metrov ukanil Onano.

Tri minute zatem pa se je domači vratar izkazal, potem ko je bil Fekir sam pred njim. V 71. minuti pa so Nizozemci spet pobegnili za tri zadetke, ko je po Ziyechovi podaji z leve strani Traore žogo iz bližine preusmeril v mrežo.

V teh trenutkih in do konca so gledalci spremljali zelo razburljivo predstavo, v kateri so se priložnosti vrstile na obeh straneh (več pri domačih), a tudi iz - številnih - izjemno obetavnih akcij se izid ni več spremenil.

Evropska liga, polfinale, 1. tekma:

Ajax : Lyon 4:1 (2:0)
Traore 25., 71., Dolberg 34., Younes 49.; Valbuena 66.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.