Šport > Nogomet
19 ogledov

Akrobat Ade poslal Spurs že na 3. mesto

Emmanuel Adebayor Tottenham Aston Villa Premier League škarjice
1/16
Reuters
Škarjice Emmanuela Adebayorja in zmaga Tottenhama nad Astonom Villo sta na lep način zaokrožila 12. kolo v angleški Premier League. Spurs so z dvema goloma napadalca Toga s tekmo manj zavzeli že tretje mesto na lestvici (2:0). Čez vikend je Liverpool na derbiju premagal Chelsea z golom njihovega nekdanjega člana Glena Johnsona (2:1), Arsenal je po zaostanku pri Norwichu rešil Robin van Persie (2:1), Manchester United pa je z enim golom ugnal Swansea (1:0).

Povratek trenerja Harryja Redknappa na klop Tottenhama, prvič po rutinski operaciji srca, je na srečo bodočega angleškega selektorja (?) minil brez pretirane napetosti, saj so njegovi Spurs rutinirano opravili z Astonom Villo. Z igro v prvem polčasu, ki se je v lanskih sezonah ne bi sramovala niti Barcelona, so Redknappovi varovanci znova potrdili, da se na White Hart Lanu letos igra nogomet za sladokusce. Villina obrambna postavitev je kapitulirala že v 14. minuti, ko je Emmanuel Adebayor z akrobatskim strelom premagal irskega reprezentančnega vratarja Shayja Givna, napadalec iz Toga pa je po popolni prevladi Spurs na 2:0 povišal nekaj minut pred polčasom. Gareth Bale je z leve poslal ostro žogo pred Givna, ki mu je z nerodnim posredovanjem žogo mimo rok odbil James Collins, Adebayor pa jo je na golovi črti le potisnil v mrežo.

V iskanju hat-tricka je Adebayor postal sebičen in v sedmi minuti drugega polčasa zaključil mimo bližnje vratnice, medtem ko se mu je Bale povsem osamljen odkrival na drugi strani. Bale je Adebayorju pripravil novo priložnost že nekaj minut kasneje, a je Afričan z desnico streljal mimo daljše vratnice z roba kazenskega prostora. S ponedeljkovo zmago se je Tottenham povzpel na tretje mesto na lestvici in ima s tekmo manj enako število točk kot Vučkićev Newcastle United (25), boj za prva štiri mesta pa bo v Premier League kot kaže potekal do zadnjega diha, saj imajo Chelsea, Liverpool in Arsenal na petem, šestem in sedmem mestu identično število točk (22).

Ne Torres in ne Meireles: zakon bivšega potrdil Johnson!

Derbi 12. kola Premier League med Chelseajem in Liverpoolom v Londonu je Glen Johnson odločil po sijajnem prodoru v 87. minuti, ki ga je zaključil z neubranljivim strelom ob vratnici Petra Čecha. Za redse je bila to druga zaporedna zmaga na Stamford Bridgu. Srečanje so sicer bolje začeli domači, ki pa terenske premoči niso znali pretvoriti v vodstvo. Liverpoolova obramba se je izkazala ob akciji Juana Mate, John Obi Mikel in Didier Drogba pa pri zaključnem strelu nista bila dovolj natančna. Po približno pol ure igre so se redsi otresli pritiska domačih in v 34. minuti po sijajni akciji tudi povedli. Akcijo je začel Charlie Adam, ki je ukradel žogo Mikelu, nato podal do Cragia Bellamyja. Slednji si je izmenjal dvojno podajo z Luizom Suarezom in podal do Maxija Rodrigueza, ki je zanesljivo premagal Čecha. Domači so v drugem polčasu še siloviteje pritisnili na vrata Liverpoola. Pritisk se jim je obrestoval v 55. minuti, ko je po podaji Florenta Maloudaja izenačil rezervist Daniel Sturridge. Nekaj minut kasneje se je z odlično obrambo ob strelu Branislava Ivanovića izkazal Jose Reina. Zadnja beseda na srečanju pa je pripadla gostom. V 87. minuti je Adam lepo zaposlil branilca Glena Johnsona, ki je v prodoru sprva opravil z Ashleyjem Coleom, nato še z Maloudajem in v slogu najboljših napadalcev zadel za končnih 2:1.

City ohladil "srake"

Mario Balotelli je bil spet med strelci za Manchester City, čigar zmago nad Newcastlom Unitedom pa je tokrat zaznamoval nek drug nogometaš. Ob 42 golih na prvih 12 tekmah Premier League (največ po 48 letih, ko jih je Tottenham zabil 44) je jasno, da branilci ne bodo v prvem planu navdušujočih zmag Cityja, a tokrat je svojih pet minut slave le dočakal mladi desni bočni branilec Micah Richards. Občasni angleški reprezentant, ki ga selektor Fabio Capello vsaj malce presenetljivo ni uvrstil na svoj zadnji seznam za tekmi s Španijo in Švedsko, je v prvem polčasu po samostojni akciji zabil za 2:0, v nadaljevanju pa izsilil še prekršek za najstrožjo kazen, ki jo je za svoj 27. gol na zadnjih 33 tekmah izkoristil Sergio Agüero. Lahko zmago Cityja nad srakami Harisa Vučkića (ni ga bilo v ekipi) je z novim golom začinil tudi Mario Balotelli - Italijan je hladnokrvno izkoristil strel z bele točke po tem, ko je Yaya Touré iz neposredne bližine v roko zadel branilca Ryana Taylorja. Sinjemodri so si pred večerno tekmo Manchestra Uniteda nabrali že osem točk prednosti pred mestnimi rivali.

Rdeči vragi so jim na zadnji sobotni tekmi odgovorili z dolgočasno zmago proti Swanseaju, Valižanom pa so zadali prvi domači poraz po povratku v Premier League (1:0). Edini gol na tekmi je zabil Mehičan Javier Hernández, ko ga je z lepo podajo v 11. minuti našel Ryan Giggs, "Chicharito" pa je obšel vratarja Michela Vorma in zabil za vodstvo. Domači dribler Scott Sinclair je iz le nekaj metrov grdo zgrešil, praktično vse zanimivo pa se je v režiji Uniteda zgodilo šele v sodnikovem podaljšku, ko je Nani po lepi akciji za las zgrešil gol za 2:0. Prednost Cityja zdaj spet znaša le pet točk.

"Van Persienal" opravil tudi s kanarčki

Nekaj časa je izgledalo, da bo to eden izmed "tistih" dni za Arsenal, ki je pri Norwichu prevladoval skozi celotno srečanje, a v prvem polčasu zapravljal priložnost za priložnostjo. Celo zadnjih nekaj tednov nezgrešljivi prvi strelec Robin van Persie ni imel naravnanih merilnih naprav,  po napaki branilca Pera Mertesackerja, ki je (ne prvič in verjetno ne zadnjič v sezoni) zaspal v obrambi, pa so kanarčki celo povedli. Steve Morison se je po nenevarni dolgi žogi prebil pred neodločnega Nemca in zabil za 1:0, Van Persie pa je čez deset minut le izenačil, ko je iz neposredne bližine v sredino pospravil ostro žogo Thea Walcotta. Z izvrstnim zaključkom je Van Persie zadel za vodstvo kmalu po začetku nadaljevanja in zabil že 13. gol v sezoni in 31. v koledarskem letu 2011. Walcott bi dobro predstavo kmalu kronal z odločilnim golom, a je njegov izvrsten strel zadel le stičišče vratnice in prečke, topničarji pa so vodstvo na Carrow Roadu zadržali do konca in na lestvici s tekmo več preskočili Liverpool.

Angleška liga, 12. kolo:

Norwich City : Arsenal 1:2 (1:1)
Morison (16); Van Persie (27, 59)

Everton : Wolverhampton Wanderers 2:1 (1:1)
Jagielka (44), Baines (83/11-m); Hunt (37/11-m)

Manchester City : Newcastle United 3:1 (2:0)
Balotelli (41/11-m), Richards (44), Agüero (72/11-m); Gosling (89)
Vučkića (Newcastle) ni bilo v ekipi.

Stoke City : Queens Park Rangers 2:3 (1:2)
Walters (8), Shawcross (64); Helguson (22, 54), Young (44)

Sunderland : Fulham 0:0

West Bromwich Albion : Bolton Wanderers 2:1 (1:1)
Thomas (16), Long (56); Klasnić (21/11-m)

Wigan Athletic : Blackburn Rovers 3:3 (2:1)
Gómez (8), Caldwell (31), Crusat (88); Yakubu (2, 90/11-m), Hoilett (60)
RK: Dunn (48/Blackburn)

Swansea City : Manchester United 0:1 (0:1)
Hernández (11)

Chelsea : Liverpool 1:2 (0:1)
Sturridge (55); Rodriguez (34), Johnson (87)

Tottenham Hotspur : Aston Villa 2:0 (2:0)
Adebayor (14, 40)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.