Šport > Nogomet
17 ogledov

Angleška zveza Suáreza obtožila rasizma

Luis Suarez naj bi z rasističnimi zmerljivkami napadel Patrica Evraja EPA
Angleška nogometna zveza (FA) je napadalca Liverpoola Luisa Suáreza obtožila uporabe rasističnega izrazoslovja in obnašanja na oktobrskem derbiju z Manchestrom Unitedom (1:1). Branilec Uniteda Patrice Evra je po tekmi dejal, da ga je Urugvajec zmerjal z neimenovano rasistično besedo, oba kluba pa sta odločno podprla svoja nogometaša. Iz Liverpoola so že sporočili, da bo Suárez obtožbo zanikal. Sepp Blatter meni, da bi si igralci po rasističnih žaljivkah morali le - seči v roko!

"Suárez naj bi uporabil psovke in/ali žaljive besede in/ali obnašanje proti nogometašu Manchestra Uniteda Patriceu Evraju v nasprotju s pravili FA," so zapisali na uradni spletni strani angleške nogometne zveze. "Domnevno je v tem vključeno tudi sklicevanje na etnično pripadnost in/ali barvo in/ali raso Patricea Evraja. FA do nadaljnjega ne bo dajala izjav."

Iz Liverpoola so že sporočili, da bodo svojega nogometaša Luisa Suáreza, ki naj bi obtožbo zanikal, povsem podprli v boju proti odločitvi FA. "Zadevo bomo temeljito preučili skupaj z njim, ko se vrne z reprezentančne akcije, toda krivde ne bo priznal, pričakujemo pa, da bo zahteval osebno zaslišanje. Luis ostaja odločen, da svoje ime opere obtožb, ki mu jih je namenil Patrice Evra," so zapisali na Liverpoolovi uradni spletni strani.

Primer Suárez-Evra pa ni edini, ki ga v teh tednih preučujejo pri FA. Le teden po derbiju Liverpoola in Uniteda se je v središču pozornosti znašel John Terry. Kapetan Anglije in Chelseaja naj bi na ligaški tekmi proti Queens Park Rangers rasistično zmerljivko namenil nasprotnemu nogometašu Antonu Ferdinandu. Terryja zdaj preiskujeta tako FA kot policija, obstaja pa tudi televizijski posnetek, ki domnevno prikazuje Terryja med izgovarjanjem besedne zveze "črna p**ka".

Posnetki dogajanja z Anfielda sicer ne obstajajo, je pa Evra po tekmi dejal, da mu je Suárez za zdaj še vedno neznano besedo namenil "vsaj desetkrat", Suárez pa se je kasneje branil, da ga je klical enako kot njegovi soigralci. Po zadnjih informacijah naj bi bila ta beseda "negrito" (črnček, op. a.), ki se v Južni Ameriki uporablja kot neke vrste ljubkovalno ime za temnopolte.

Rešitev ima (kdo drug kot) Sepp Blatter - stisk rok?!

Privržence predsednika Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Seppa Blatterja lahko že dolgo časa preštejemo zgolj na prste ene roke, v intervjuju za televizijsko hišo CNN pa je vsemogočni Švicar svojemu ugledu spet vse prej kot pripomogel.

"Ni rasizma, mogoče en igralec drugemu nameni besedo ali gesto, ki ni pravilna. Tisti, ki se ga zadeva, bi moral reči, da je to le igra. Smo v igri in na koncu tekme si stisnemo roke, to se lahko zgodi, saj smo proti rasizmu in diskriminaciji delali tako dolgo. Mislim, da cel svet pozna naše napore, ki jih namenjamo boju proti rasizmu in diskriminaciji. Na zelenici včasih rečeš nekaj, kar ni povsem pravilno, a na koncu tekme je igre konec in čaka te naslednja tekma, kjer se lahko lepše obnašaš", je povedal Blatter. Ja, prav ste prebrali.

Komentarjev 1
  • JackD 21:38 16.november 2011.

    Če ga je res poklical negrito (kar po članku sodeč sploh ni žaljivka) in ga tako kličejo soigralci, ne vem zakaj bi bil potem kriv. Če Evraju ni všeč, da ga nasprotniki tako kličejo, to še ne pomeni, da je ...prikaži več to rasistična opazka. Sicer pa ne razumem, kako je lahko obtožen, če pri toliko kamerah naigrišču in toliko ponovitvah "žaljivke" niso našli niti 1 video dokaza...