Šport > Nogomet
30 ogledov

Angleži izgubili z Nemčijo, remi Škotov

Lukas Podolski EPA
V ospredju mednarodnih prijateljskih nogometnih dvobojev je bil obračun starih tekmecev Nemčije in Anglije.

V Dortmundu so slavili domačini z 1:0, tekmo pa je zaznamoval tudi Lukas Podolski, ki se je na njej poslovil od elfa.

Nemci niso nastopili v polni postavi, manjkali so sicer standardni člani prve enajsterice Manuel Neuer, Mesut Özil, Sami Khedira in Julian Draxler, Podolski pa je v svoji 130. in zadnji tekmi za izbrano vrsto Nemčijo tokrat prvič zaigral kot kapetan. Na njegovem zadnjem dvoboju je sodil slovenski sodnik Damir Skomina.

Podolski je bil več kot 13 let član nemške reprezentance, z njo pa dosegel tudi številne uspehe, nazadnje je bil svetovni prvak leta 2014. Slovo od dresa nemške izbrane vrste je napovedal že po lanskem Euru, zdaj pa je priložnost na tekmi s starimi znanci z Otoka lahko izkoristil za uradno slovo, že pred tekmo so se mu poklonili navijači in najvidnejši predstavniki nemškega športnega in političnega vrha. S 130 nastopi sodi med najbolj izkušene po številu tekem za Nemčijo, pred njim sta le Lothar Matthäus s 150 in Miroslav Klose s 137 nastopi.

Na terenu so imeli sicer premoč Angleži, Nemce je v prvem polčasu rešila tudi vratnica, pozneje pa so svetovni prvaki zaigrali bolj enakovredno. Za sanjski konec tekme in reprezentančne kariere  je poskrbel prav Podolski, ki je v 69. minuti dosegel svoj 49. gol za Nemčijo, prav ta zadetek pa je tudi odločil dvoboj.

Kot strelec je Podolski z 49 goli na večni lestvici nemške izbrane vrste le za Klosejem (71), Gerdom Müllerjem (68) in Joachimom Streichom, ki je 59 zadetkov dosegel za nekdanjo NDR.

Škotska do remija na generalki za Slovenijo

Ogrevanje pred tekmo s Slovenijo v kvalifikacijah za SP 2018 so opravili tudi Škoti. Gostili so Kanadčane, ki so že v 11. minuti povedli z zadetkom Fraserja Airda, izenačil pa je v 35. minuti Steven Naismith.

Od slovenskih tekmecev v skupini je zaigrala tudi Litva, ki je izgubila na gostovanju pri Češki. Čehi so bili boljši s 3:0, gostitelji so vse gole dosegli v drugem polčasu, v katerem je selektor Karol Jarolim v igro poslal povsem drugo zasedbo od tiste, ki je igrala v prvem polčasu.

Gole so dosegli Tomaš Horava v 48. minuti z enajstmetrovke, Jakub Jankto v 64. in Michael Krmenčik v 79. minuti. Tudi Litovci so v drugem polčasu opravili deset zamenjav, tekmo pa je od začetka do konca odigral le vratar Ernestas Setkus.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.