Šport > Nogomet
11 ogledov

Aragonés slavi na nebu: Atlético prvi, Real ostal tretji

Alexis Sanchez Barcelona Valencia Liga BBVA Španija prvenstvo
1/46
Reuters
Barcelona je prvič po 59 kolih teden v španski ligi zaključila pod vrhom, potem ko je Atlético Madrid izkoristil njen spodrsljaj in visoko ugnal Real Sociedad (4:0). Tekma posvečena preminulemu Luisu Aragonésu. Athletic Bilbao doma zadržal Real Madrid (1:1).

Pokojni Luis Aragonés je na "svojem" stadionu Vicente Calderón dobil slovo, kakršnega si je za kariero, ki je bila večinoma obarvana rdeče-belo, tudi zaslužil. Že pred tekmo Atlética z Real Sociedadom je dres s številko osem visel v domači slačilnici, od koder so ganjeni nogometaši, med njimi tudi Aragonésov nekdanji reprezentančni varovanec David Villa, prišli s črnimi trakovi.

Ogromnemu dresu na zelenici Calderóna so se pridružili številni nekdanji člani kluba, na častni tribuni pa je predsednik Enrique Cerezo s solznimi očmi med drugim gostil tudi Realovo legendo Emilia Butragueña in ugledne madridske politike. Skupaj z ogromno osmico in ostali transparenti, s katerimi so se navijači želeli posloviti od enega največjih trenerjev v zgodovini španskega nogometa, so se omenjeni pridružili ponarodelemu skandiranju Aragonésovega imena in priimka v osmi minuti tekme.

Villa po golu z igrišča poškodovan

Takrat je Diego Costa že zapravil prvo večjo priložnost na tekmi, ko je po prodoru s svoje polovice prišel vse do kazenskega prostora, kjer pa je streljal preslabo. Atlético je imel pobudo, a pravih priložnosti razen razveljavljenega gola Ville zaradi prepovedanega položaja navijači niso videli. Vse do 38. minute, ko je bil Villa na pravem mestu po akciji Emiliana Insúe, ki je na levi našel Costo, slednji pa je idealno podal v sredino za lahek, a čustven gol Asturijca.

Villa je za golom slavil na kolenih s pogledom proti nebu, kjer je po boju z levkemijo zdaj njegov nekdanji selektor. Toda nekdanji član Zaragoze, Valencie in Barcelone je kaj hitro obležal brez kontakta na sredini igrišča in moral z igrišča, trener Diego Simeone pa ga je nadomestil z Raúlom Garcío.

Ovacije in gol Diega, šah-mat v dveh minutah

Slab drugi polčas je s svojim "drugim debijem" v dresu Atlética vsaj malce poživil Brazilec Diego, ki je po povratku iz Nemčije dobil ovacije ob menjavi v 59. minuti. Južnoameričan je bil nemudoma arhitekt vseh nevarnejših akcij rdeče-belih – najprej je zagrozil sam, nato pa je njegovo podajo prelahko zapravil García.

Toda tekme je bilo hitro konec po hitrem rafalu domačih, ko je Real izgubil žogo in García zaposlil Costo, ta pa je v 72. minuti prodrl sam pred Claudia Brava in ga matiral s strelom v daljši kot. In kot bi mignil je bilo že 3:0, ko je po kotu Kokeja najvišje skakal João Miranda in dokončno zagotovil Atléticov skok na vrh lestvice, kjer je po kar 59 kolih zamenjal Barcelono.

Atlético je sicer že prej prevzemal vodstvo v Ligi BBVA, a nikoli ni vodil po vseh odigranih tekmah dotičnih kol. Da je bil večer in s tem spomin na preminulega Aragonésa praktično popoln, je v 87. minuti poskrbel še povratnik Diego, ki se je po podaji s strani sprehodil skorajda do golove črte in zabil mimo nemočnega Brava. Prvič po težji poškodbi je tekmo od prve minute začel tudi obetavni španski vezist Mario Suárez.

Nova katedrala še naprej magična: remi Reala, Ronaldo izključen

Poleg mestnega tekmeca Atlética je imel tudi Real Madrid imenitno priložnost, da na vedno vročem obračunu z Athleticom v Bilbau prav tako preskoči Barço na lestvici. Cristiano Ronaldo, ki praktično vedno zadane v Baskiji, bi na prvi tekmi na novem San Mamésu baskovsko "katedralo" kmalu šokiral že po nekaj sekundah, ko je po slabem izbijanju vratarja Gorke Iraizoza z velike razdalje le za las zgrešil daljšo vratnico. Navijači so pred tekmo sicer škandalozno (delno) izžvižgali minuto molka za nekdanjega selektorja Aragonésa.

Ronaldo Gurpegui Athletic Bilbao Real Madrid Liga BBVA Španija prvenstvo | Avtor: EPA EPA
Realovci so z Ángelom di Marío in Jeséjem Rodríguezom na mestu poškodovanega Garetha Bala začeli silovito. Athletic je v naslednjih minutah le vzpostavil svoj prepoznavni pritisk, ki je na San Mamésu letos pokopal že Barcelono. To je rdeče-bele kmalu pripeljalo do prve večje priložnosti na tekmi – Ander Herrera je razparal Realovo obrambo z globinsko žogo, Aritz Aduriz pa si je ob Pepeju pripravil matno situacijo, a z levico streljal mimo gola.

Upravičeno razveljavljen gol

Diego López bi praktično moral imeti vsaj malce dela tudi v 19. minuti, a Iker Muniain pred njegovimi vrati sploh ni ustrelil, ker mu je žoga ušla. Priložnosti sicer ni bilo veliko, razen enega voleja Ronalda in padca Aduriza ob Sergiu Ramosu v kazenskem prostoru pa večjih razburjenj na sicer zelo energičnem obračunu ni bilo.

Drugi polčas je beli balet začel podobno silovito kot prvega, Ronaldo je že po petih minutah zatresel mrežo Athletica, a je bil po podaji s strani v prepovedanem položaju. Srečen odboj od bloka je priložnost v 54. minuti ponudil tudi Karimu Benzemaju, a je njegov hiter strel z roba kazenskega prostora Iraizoz ubranil. Prek vrat je zletel tudi kasnejši volej Di Maríe, a je Real nevarno prihajal vse bližje domačemu golu.

Norišnica: Jesé za 1:0, Gómez izenačil s prvim dotikom

In glede na razvoj dogodkov pričakovano je le-ta res prišel. Ronaldo je na meji prepovedanega položaja po napaki Anderja Iturraspeja in akciji Di Maríe ter podaji Benzemaja pobegnil domači obrambi in v sredini zaposlil Jeséja, Realov specialist za velike tekme pa je izkoristil svojo edino priložnost na tekmi in v padcu matiral Iraizoza.

Takrat pa se je začelo – Ernesto Valverde je najprej vizionarsko Muniaina zamenjal z Ibaijem Gómezom. Vizionarsko zato, ker je Gómez že v svoji prvi akciji izenačil. Ramos je predložek izbil na rob kazenskega prostora, kjer je žogo z vso silo ob vratnico za 1:1 poslal Gómez. To je bil prvi zadetek, ki ga je beli balet prejel po kar 821 minutah nepremaganosti.

Ronaldu popustili živci

Real je skušal nemudoma odgovoriti in po tem, ko je Ronaldo od sodnika zahteval enajstmetrovko po igranju z roko Carlosa Gurpeguija, je Portugalec neuničljivega branilca ob njegovem protestiranju pred njegovim obrazom rahlo boksnil in dobil rdeči karton. Iturraspe je za dotik s čelom Ronalda dobil rumeno kazen. Gómez je bil blizu zmagovitega gola v 85. minuti, ko je z izvrstnim volejem dobro pretegnil Lópeza, ki je ustavil tudi kasnejši poskus Aduriza z glavo.

Carlo Ancelotti je do konca tekme v igro poslal še Álvara Morato in povratnika po poškodbi Raphaëla Varana, bolj pa so si zmage želeli domači, ki pa do nje kljub nekaj obetavnim akcijam niso prišli. Real je ob prevzemu vodstva Atlética tako zapravil priložnost za skok pred večnim rivalom Barço.

Feghouli Pique Busquets Barcelona Valencia Liga BBVA Španija prvenstvo | Avtor: EPA EPA

Camp Nou umolknil: Valencia razgalila obrambo Barçe

Xavi Hernández je le stežka zadrževal solze pred začetkom tekme med Barcelono in Valencio na Camp Nouu, kjer so se tako kot na preostalih igriščih po celotni Španiji poslovili od nekdanjega selektorja reprezentance Luisa Aragonésa.

Aragonés, ki je prav Xavija skupaj z ostalimi "šolarčki" Barcelone vrnil iz reprezentančne divjine in mu pomagal postati eden najboljših vezistov na svetu, je nenadoma preminil na dan tekme v katalonski prestolnici, kjer je njegov nekdanji klub začel zelo dobro.

Povratek Guardioline "punčice" in nekdanjega soigralca

Diego Alves je najprej še uspel prehiteti Alexisa Sáncheza po dolgi žogi skozi obrambo in ga ustavil še pred strelom, nato pa bi lahko Xavi po podaji s strani veliko bolje zaključil. Prav nič pa niso mogli navijači glede zaključka očitati Sánchezu, ki je z neverjetnim strelom ob tla v redko videnem loku iz težkega položaja zatresel mrežo za vodstvo.

S tribune je dogajanje spremljal tudi novi član "netopirjev", dolgoletni vezist Barcelone Seydou Keita, ki se je skupaj s trenerjem Juanom Antoniom Pizzijem, prav tako nekdanjim članom Blaugrane, vrnil na Camp Nou. Vroče je bilo hitro tudi pred golom Barçe, ko je od daleč za obrambo Víctorja Valdésa sprožil Sofiane Feghouli, Alves pa je na drugi strani le pogledal strel Sergia Busquetsa v 17. minuti, ki je končal tik nad prečko.

Valencia uresničila grožnje

Alves je čudežno rešil višji zaostanek gostov dobre tri minute kasneje, ko je bilo videti, da se mora Sánchez le še dotakniti žoge na drugi vratnici za 2:0, a je z glavo zelo slabo nastreljal brazilskega vratarja. Preveč sebičen je bil po samostojnem prodoru v 22. minuti tudi Lionel Messi, ki ni videl oziroma ni želel videti samega Jordija Albe.

Tempo domačega moštva je nevarno padel in gostje so kar nekajkrat zapretili, še najbolj v 37. minuti, ko je po kotu Valdés povsem napačno ocenil let žoge, prazna vrata (dobesedno) pa je z glavo zgrešil Ricardo Costa. Gostje so le uspeli izenačiti še pred polčasom, ko je hiter protinapad po podaji Feghoulija ob statični domači obrambi zaključil Dani Parejo.

Darilo sodnika razhudilo Valencio

Barcelona je katastrofalno začela tudi drugi polčas, ko je bil po podaji s strani znova zelo neodločen Valdés, eden najnižjih igralcev na zelenici Pablo Piatti pa ga je z glavo uspel celo komično lobati za šokantno vodstvo. Nato se je prebudil Messi in po lepi finti z desnico meril pod prečko, a je Alves v 51. minuti žogo uspel odbiti v kot.

Messi Parejo Barcelona Valencia Liga BBVA Španija prvenstvo | Avtor: EPA EPA
Boginja Fortuna in sodnik Pérez Montero sta bila nato zelo velikodušna do Kataloncev, ki so dobili podarjeno enajstmetrovko za izenačenje. Podajo Pedra Rodrígueza je v kazenskem prostoru nehote z zgornjim delom roke ustavil Costa, Messi pa je kljub protestom mojstrsko zadel pod prečko za 2:2.

Iniesta dobil nalogo reševanja

Toda tik preden je ura odbila 60 minut, je Valencia znova vodila – Feghouli je ob diletantskem (ne)posredovanju Barcelonine obrambe prišel do žoge v kazenskem prostoru in jo poslal v sredino, kjer jo je ob v prostoru in času izgubljenemu Gerardu Piquéju v mrežo poslal Francisco Alcácer

Trener Barcelone Gerardo Martino je v dvoboju s starim znancem iz domovine, Pizzi je vodil Martinovega mestnega tekmeca Rosario Central, potegnil prvo potezo v 67. minuti, ko je Xavija zamenjal Andrés Iniesta. Blizu novemu izenačenju je bil dve minuti kasneje Messi, ki pa po težki podaji s strani žoge leteč po zraku ni uspel preusmeriti proti vratom.

Izključitev Albe za "popoln paket" žalosti

Gostujoči vratar Alves bi kmalu zakuhal enega izmed "golov za na YouTube", ko se je po podaji svojega branilca odločil za preigravanje Busquetsa, nato pa žogo le uspel zadržati pred katalonskim vezistom. Ko je Feghouli uspel 12 minut pred koncem rednega dela izsiliti še drugi rumeni in s tem rdeči karton Albe, se je zdelo, da je na šokiranem Camp Nouu vsega konec.

Še najbolj se je izenačenju Barcelona približala v 88. minuti, ko bi glavni sodnik moral dosoditi prekršek na robu kazenskega prostora po vlečenju za dres Messija s strani Javija Fuega, a novega darila v podobi morebitne najstrožje kazni Blaugrana tokrat ni dobila. V drugi minuti sodnikovega dodatka bi sicer Messi po izjemni kombinaciji z Danielom Alvesom in Iniesto lahko izenačil, a ga je z nogo v izkoraku ustavil brazilski vratar Valencie.

Španska liga, 22. kolo:

Granada : Celta Vigo 1:2 (1:1)
El Arabi (41); Cabral (28), Fernández (89)

Barcelona : Valencia 2:3 (1:1)
Sánchez (7), Messi (54/11-m); Parejo (44), Piatti (48), Alcácer (59)
RK: Alba (78/Barcelona)

Levante : Rayo Vallecano 0:0

Getafe : Real Valladolid 0:0

Málaga : Sevilla 3:2 (1:0)
Duda (31/11-m, 83), Samu (77); Bacca (49), Fazio (67)

Elche : Almería 1:0 (0:0)
Herrera (59)
RK: Suárez (90/Elche)

Real Betis : Espanyol 2:0 (0:0)
Castro (71, 89)

Atlético Madrid : Real Sociedad 4:0 (1:0)
Villa (38), Costa (72), Miranda (74), Diego (87)

Athletic Bilbao : Real Madrid 1:1 (0:0)
Gómez (73); Jesé (65)
RK: Ronaldo (75/Madrid)

Postavi

Athletic: Iraizoz; De Marcos (od 57. Iraola), Gurpegui, Laporte, Balenziaga; Iturraspe, Rico (od 87. Beñat); Susaeta, Herrera, Muniain (od 72. Gómez); Aduriz. Na klopi: Herrerín; San José, Sola, Ekiza.

Madrid: López; Carvajal (od 90. Varane), Pepe, Ramos, Marcelo; Alonso, Modrić, Di María; Jesé (od 82. Illarramendi), Ronaldo, Benzema (od 87. Morata). Na klopi: Casillas; Coentrão, Arbeloa, Isco.

Sodnik: Ayza Gámez (Valencia).

Ponedeljek ob 22.00:
Villarreal – Osasuna

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.