Šport > Nogomet
26 ogledov

Argentina največji izvoznik nogometašev

Žurnal24 main
Argentina proti Braziliji. Velika nogometna rivala. Argentinci so dosegli novo zmago nad sosedi. Ta morda sicer ni prava zmaga. Postali so novi največji izvoznik nogometašev. To je bila zadnja leta Brazilija.
Argentina je v letih
2009 in 2010 izvozila skoraj 1.800 nogometašev, Brazilija pa 1.440. V zadnjih petih letih se je izvoz argentinskih talentov povišal za kar 800 odstotkov.

Trend izvažanja mladih nogometnih talentov iz Brazilije in Argentine škodi kakovosti njunih domačih lig, pa tudi samim mladim igralcem, pravijo. A ta se ne le nadaljuje, temveč krepi. Po novem pa je največja izvoznica nogometašev Argentina in nič več Brazilija. Izvažanje, morda se ta beseda sicer sliši nekoliko preveč materialno (vendarle gre za ljudi), pa ni le posledica želje evropskih velikanov po talentih, temveč predvsem velikih dolgov brazilskih in argentinskih klubov, ki se tako s prodajami nogometašev poskušajo izviti iz finančnih težav. "Resnica je, da so dandanes nogometaši objekti, ki klubom v Južni Ameriki prinesejo več denarja kot televizijske pravice, vstopnice in prodaja klubskih izdelkov. Z drugimi besedami: so glavni vir poplačevanja dolgov," pove Gerardo Molina, lastnik argentinske agencije nogometnih agentov. To pa ne pomeni, da tudi slednji dobro služijo: odhajajo namreč vse mlajših igralci, tudi taki iz srednješolskih nogometnih akademij (prevladujejo 15- in 16-letniki), ki agenta sploh še nimajo.

Ezequiel Munoz Jocelyn Roux | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Le redki talenti pa v Evropi lahko postanejo naslednji Lionel Messi. Večina obstane v mladinskih vrstah velikih klubov ali pa podpišejo za drugorazredne klube. Adrian Domenech, nekdanji igralec in danes vodja enega od mladinskih klubov v Argentini, pravi, da bi bilo za talente bolje, da bi ostali doma in se kalili v močni argentinski ligi. "Odhod v Evropo je za večino korak nazaj. V Turčijo, Rusijo, Ukrajino, Romunijo in številne druge lige, kjer imajo klubi dovolj denarja, gredo naši fantje le zaradi denarja, njihova nogometna kariera pa od tega nima veliko." Za nameček se marsikdo vrne po dveh, treh letih izven forme in lahko le konča kariero, trdi Domenech.

 

Odhod v Evropo je za večino korak nazaj.
Adrian Domenech

Ramon Maddoni, glavni trener mladinske ekipe Boce Juniors, ki je odkril Carlosa Teveza, Juana Pabla Sorina, Fabricia Coloccinija, Estebana Cambiassa in še številne druge, pa pravi, da njihovi igralci predvsem odhajajo premladi. "Boca je v zadnjih letih prodala nekaj zelo mladih nogometašev, na primer Juana Forlina v Espanyol, pa Ezequiela Munoza v Palermo … To so fantje, ki bi danes stari 23, 24 let igrali v naši članski ekipi. Le stežka najdemo nove talente."

Ne zamudite Brazilske nogometne lige!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.