Šport > Nogomet
1537 ogledov

Argentina spet žaluje, pred šestimi leti je gavče popeljal v finale SP

Alejandro Sabella Profimedia
V dveh tednih so Argentinci izgubili še drugega junaka.

Le dva tedna po smrti legendarnega Diega Maradone se argentinski navijači poslavljajo od izjemno priljubljenega nekdanjega selektorja Alejandra Sabelle, ki je z gavči pred šestimi leti zaigral v finalu svetovnega prvenstva, njegova četa pa je takrat klonila šele po prejetem zadetku v drugem podaljšku. Za smrt je kriva okužba, ki jo ob zdravljenju dobil v bolnišnici, ni šlo za koronavirus, in je povzročila odpoved srca.

Sabella, ki je umrl v 66. letu starosti, je bil karakterno sicer povsem drugačen kot Maradona. Veljal je za uglajenega in izobraženega človeka, osebo širokih nazorov, izjemno sta ga zanimali zgodovina in politika. Čeprav je izhajal iz bogate družine, je kot mladenič pomagal prebivalcem iz revnejših sosesk. Ko so mu nekoč predlagali, da sestavi svojo idealno enajsterico, je v njo namesto nogometašev uvrstil argentinske aktiviste, ki so jih ubile policija in paravojaške skupine v drugi polovici sedemdesetih in na začetku osemdesetih let za časa diktature v državi.

V igralski karieri, ki je trajala do konca osemdesetih, je kot vezist osvojil naslove z River Platejem in Estudiantesom, v letih 1978-1981 pa je igral tudi v Angliji, kjer je bil član Sheffield Uniteda in Leedsa. Zanimovo je, da so pri Sheffieldu želeli kupiti Maradono, a je bil predtag, zato so se nato odločili za nekoliko starejšega Sabello. Ta je v svoji karieri zbral tudi osem nastopov za argentinsko izbrano vrsto.

Kot trener je deloval le pet let. Leta 2009 je prevzel Estudiantes in ga vodil do leta 2011, ko je sedel na klop Argentine. Estudiantes je popeljal do argentinskega in južnoameriškega naslova, v finalu svetovnega klubskega prvenstva pa je njegovo moštvo, ki mu je na zelenici poveljeval veteran Juan Sebastián Verón, od 37. do do 89. minute vodilo z 1:0 proti mogočni Barceloni Pepa Guardiole. Nato je zadel Pedro, v podaljšku pa je dvoboj v 110. minuti odločil Lionel Messi.

Prav slednji je bil pod njegovo taktirko izbran za najboljšega nogometaša mundiala 2014 v Braziliji. V finalu so lepe priložnosti zamudili Gonzalo Higuain, Messi in Rodrigo Palacio, na drugi strani pa je v 113. minuti v polno nameril Mario Götze, ki je Nemčiji tako prinesel lovoriko.

Alejandro Sabella | Avtor: Profimedia Profimedia

Sabella se je nato odločil za upokojitev. Navijači nad njegovo odločitvijo niso bili navdušeni, v Argentini namreč menijo, da so gavči le pod njegovim vodstvom v zadnjih 30 letih izgledali kot prava nogometna velesila. 

Komentarjev 1
  • siblfromwai 11:41 09.december 2020.

    www︎.︎ictec︆.︆net - odličen prrojekt za odrrasle, ki želikko najti partnerja za sseks