Šport > Nogomet
17 ogledov

Arsenal okradel srake v 95. minuti!

Mancini Balotelli Queens Park Rangers QPR Manchester City Premier League Anglija
1/15
EPA
Arsenal je na zadnji tekmi kola spremenil zgodovino Premier League in se kot prvi klub še na četrti tekmi zapored vrnil po zaostanku in zmagal. Tokrat je imel smolo Newcastle United, pri katerem je Haris Vučkić celo tekmo presedel na klopi (2:1).

Haris Vučkić se je po hitrem povratku s posoje pri Cardiff Cityju vrnil na klop Newcastla Uniteda, ki je imel na gostovanju pri Arsenalu srečo, da ni že v prvih minutah zaostal za vsaj en gol. Prvi strelec topničarjev Robin van Persie je imel v tretji in peti minuti dve lepi priložnosti za zadetek, a najprej po podaji Thea Walcotta z desne ni zadel žoge neposredno pred vratarjem Timom Krulom, kasneje pa ga je v kazenskem prostoru dobro zaprla Newcastlova obramba.

Srake so nato vzpostavile ravnotežje in zabile iz praktično prvega nevarnejšega napada, ko je Thomas Vermaelen slabo podajal skozi sredino igrišča, protinapad pa je po podaji Gabriela Obertana z izvrstnim strelom na bližnjo vratnico zaključil Hatem Ben Arfa. Arsenal je izenačil takoj po izvajanju udarca s sredine, ko je Van Persie (kdo drug) izkoristil podajo Walcotta s krila, se mojstrsko prebil mimo branilca Mika Williamsona in premagal rojaka Krula za 1:1.

Van Persie zapravljal priložnosti, Vučkić obsedel na klopi

Tekma se je po dveh hitrih zadetkih močno umirila, gostujoči trener Alan Pardew pa je drugi polčas začel z menjavo - Vučkić je ostal na kopi, kamor se je poleg njega preselil Italijan Davide Santon, ki mu je Walcott v prvem polčasu povzročal celo vrsto težav, zamenjal pa ga je James Perch. Arsenal je pritiskal in si prvo večjo priložnost pripravil v 55. minuti, ko je Mikel Arteta v kazenskem prostoru lepo našel Van Persieja, ki pa s svojo slabšo desno nogo ni resneje preizkusil vratarja Krula.

Izvrstni Tomaš Rosicky, ki je pred tekmo za neznan čas podaljšal pogodbo z Arsenalom, je tri minute kasneje v prostoru spet lepo našel Van Persieja, a je Nizozemec iz težkega položaja zgolj sebično nastreljal vratarja. Pardew je v 61. minuti opravil še drugo menjavo, ko je vezista Gabriela Obertana zamenjal z napadalcem Sholo Ameobijem. Domači bi praktično morali povesti v 67. minuti, ko sta Walcott in Rosicky izigrala obrambo črno-belih, češki vezist pa iz bližine ni zadel niti gol-avta.

Domači trener Arsène Wenger je reagiral že v naslednji minuti, ko je v igro namesto poletnega Alexa Oxlada-Chamberlaina poslal Gervinha, Rosickyja pa je kmalu zamenjal še povratnik po poškodbi Aaron Ramsey. V 79. minuti se je nova velika priložnost ponudila kapetanu Van Persieju, ko je Simpson slabo podajal Ben Arfi, a je prvi strelec lige, spet s svojo slabšo desnico, zgrešil gol Newcastla. Pardew je upe po nastopu Vučkića pokopal minuto kasneje, saj je v igro kot tretjo gostujočo menjavo poslal Dannyja Guthrieja.

Vermaelen začel norišnico

Gervinho je imel v 83. minuti na nogi zmago topničarjev - po podaji iz kota je Afričan ostal povsem sam na daljši vratnici, a iz le nekaj metrov zgrešil vrata. Krul je tako kot že nekajkrat v letošnji sezoni rešil Newcastle v zadnji minuti rednega dela, ko je izpod prečke spektakularno odbil Vermaelenov strel z glavo. V prvem napadu sodnikovega podaljška (trajal je pet minut) je Walcott iz bližine nastreljal dobro postavljenega Fabricia Coloccinija, ki je po vsej verjetnosti rešil gotov zadetek.

Nič pa nista mogla niti Krul niti Coloccini storiti v zadnji minuti podaljška, ko je Arsenalov zadnji napad na tekmi iz neposredne bližine v gol spremenil Vermaelen in začel noro slavje na stadionu Emirates. Kasneje se je začelo tudi prerivanje med Nizozemcema Krulom in Van Persiejem, v katerega se je skušal vmešati tudi Demba Ba, a so topničarji na koncu zdržali za veliko zmago, ki jih je le na točko približala mestnim tekmecem Tottenhamu.

United prevzel vodstvo na vrhu

Manchester City se je opekel na zahtevnem gostovanju v Walesu in vodstvo na lestvici potisnil v roke mestnim tekmecem. Manchester United je na Old Traffordu z 2:0 odpravil West Bromwich Albion. City je prevladoval večji del srečanja, toda srčni nogometaši Swanseja so na krilih navijačev uspeli odbiti vse napade številnih zvezdnikov. Že v sedmi minuti so imeli domači sicer izjemno priložnost za vodstvo, toda Scott Sinclair ni uspel premagati Joea Harta.

Moore | Avtor: EPA EPA
Domačim bi se to lahko maščevalo, a City nikakor ni uspel zatresti mreže. Odločilni trenutek srečanja se je zgodil v 84. minuti, ko je Stefan Savić napravil napako v zadnji vrsti. Routledge je nato z desne strani podal pred vrata, kjer je bil najvišji rezervist Luke Moore in poskrbel za navdušenje na tribunah. Sinjemodri so v zaključku vse stavili na napad in tudi prišli do zadetka (Micah Richards), ki pa so ga sodniki zaradi prepovedanega položaja upravičeno razveljavili.

Za razliko od Cityja je United proti WBA prikazal odlično predstavo. Rdeči vragi so v prvem polčasu prevladovali na zelenici. Vodilni zadetek so dosegli v 35. minuti, ko je podajo Javierja Hernandeza izkoristil Wayne Rooney. Pritisk se je nadaljeval tudi v drugem polčasu, Hernandez je zadel vratnico, Danny Welbeck pa zapravil izjemno priložnost. Tekmo je v 71. minuti odločil Rooney, ki je izkoristil najstrožjo kazen.

Di Matteo drugič zapored, odločil Drogba

Chelsea je na Stamford Bridgu igral bolje, kot kaže rezultat, Stoke City pa je večino tekme odigral brez izključenega jamajškega napadalca Ricarda Fullerja, ki je namenoma pohodil srbskega branilca Branislava Ivanovića. V postavo modrih se je prvič po januarju in operaciji kolena vrnil kapetan John Terry, a kljub prevladi in dvema vratnicama (Ivanović, Gary Cahill) ob polčasu na semaforju ni bilo enice, le ničla.

Kmalu potem, ko je bosanski reprezentant Asmir Begović z izjemnim posredovanjem rešil 0:0, je Didier Drogba le zabil svoj jubilejni 100. gol v Premier League in prinesel vodstvo domačim. Napadalca Slonokoščene obale je z izvrstno podajo našel Španec Juan Mata, Drogba pa je preigral Begovića za 1:0. Čarovnija Di Mattea, ki je po zmagi v pokalu FA nad Birminghamom (2:0) zdaj dobil še drugo zaporedno tekmo po menjavi Andréja Villasa-Boasa, bo na najhujši možni preizkušnji med tednom, ko Chelsea na povratni tekmi osmine finala gosti Napoli in lovi zaostanek z 1:3.

Drogba Mata Chelsea Stoke City Premier League Anglija liga prvenstvo | Avtor: EPA EPA
Liverpoolovi upi po igranju v najelitnejšem evropskem tekmovanju so se znova prestavili v meje znanstvene fantastike, potem ko so Redsi izgubili na gostovanju pri Sunderlandu (0:1).

Ironično jim je presodil ravno posojeni napadalec Arsenala Nicklas Bendtner, saj se bodo za omenjeno mesto skupaj s Chelseajem in morda tudi Newcastlom Unitedom do konca sezone potegovali prav njegovi topničarji. Zadetek je bil tipično "bendtnerjevski", saj je strel Fraizerja Campbella dvakrat zadel vratnico, enkrat celo po odboju od vratarja Pepeja Reine, preden je Bendter žogo pospravil v mrežo. Liverpool ostaja pri le eni zmagi na osmih ligaških tekmah leta 2012.

Nov gol, ki ga ni bilo

Zmago Bolton Wanderers nad Queens Park Rangers, s katero so se Trottersi prebili z mest, ki ob koncu sezone vodijo v drugo ligo, je pokvaril nepriznan zadetek QPR, ki je več kot očitno prečkal golovo črto. Klici po uvedbi tehnologije v nogometu bodo spet še glasnejši, saj je QPR na koncu tekmo izgubil in bo teden zaključil na mestih, ki vodijo v drugo ligo. Strel Clinta Hilla v prvem polčasu je namreč še pred posredovanjem vratarja Adama Bogdana prečkal golovo črto, a sodniki na čelu z glavnim Martinom Atkinsonom gola niso priznali. Oziroma niso videli.

Tottenham se ne bo boril za naslov

Tretjeuvrščeni Tottenham Hotspur so s porazom pri Evertonu dokončno izpadli iz bitke za naslov prvakov, glede na trenutno formo pa obstaja tudi možnost, da se bodo morali še kako potruditi za visoko uvrstitev na koncu sezone (0:1). Gol hrvaškega napadalca Nikice Jelavića, njegov prvi ligaški za novi klub, je moštvu Harryja Redknappa zadal že tretji zaporedni poraz, potem ko se je severnolondonski klub še pred nekaj tedni začel resno omenjati kot možen kandidat za naslov. Spursi imajo samo še štiri točke zaloge pred mestnimi sosedi Chelseajem, toliko pa pred svojo ponedeljkovo tekmo zaostaja tudi njihov najbližji sosed Arsenal.

Angleška liga, 28. kolo:

Bolton Wanderers : Queens Park Rangers 2:1 (1:0)
Pratley (37), Klasnić (86); Cissé (48)

Aston Villa : Fulham 1:0 (0:0)
Weimann (90)

Chelsea : Stoke City 1:0 (0:0)
Drogba (68)
RK: Fuller (25/Stoke)

Sunderland : Liverpool 1:0 (0:0)
Bendtner (56)

Wolverhampton Wanderers : Blackburn Rovers 0:2 (0:1)
Hoilett (43, 69)

Everton : Tottenham Hotspur 1:0 (1:0)
Jelavić (22)

Manchester United : West Bromwich Albion 2:0 (1:0)
Rooney (36, 71/11-m)
RK: Olsson (66/WBA)

Swansea City : Manchester City 1:0 (0:0)
Moore (83)
Sinclair (Swansea) je v sedmi minuti zapravil enajstmetrovko.

Norwich City : Wigan Athletic 1:1 (1:0)
Hoolahan (9); Moses (68)

Arsenal : Newcastle United 2:1 (1:1)
Van Persie (15), Vermaelen (90); Ben Arfa (14)
Vučkić (Newcastle) je bil na klopi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.