Šport > Nogomet
21 ogledov

Arsenalova 125. obletnica: Henry bo dobil svoj kip

thierry henry arsenal EPA
Herbert Chapman, Tony Adams in Thierry Henry bodo ob proslavi 125. obletnice angleškega prvoligaša Arsenala dobili svoje kipe pred stadionom Emirates v severnem Londonu. Pri topničarjih so po dolgem razmisleku izbrali svoje tri ikone, že pokojnega nekdanjega trenerja Chapmana, robustnega branilca Adamsa in neponovljivega strelca Henryja. Izvrsten trenutek, da se spomnimo na vseh 226 golov Francoza v majici Arsenala.

Pri Arsenalu so dolgo skrivali imena trojice svojih nekdanjih nogometašev, katerih kipe bodo pred stadionom Emirates odkrili kmalu, v sredo pa se je razvedelo, da so to Herbert Chapman, Tony Adams in Thierry Henry. Na ta način bodo še dodatno počastili 125. obletnico kluba.

Po ustanovitvi kluba leta 1886 je bil prav trener Chapman tisti, ki je topničarje med prvimi popeljal na pota (nove) slave z dvema naslovoma državnega prvaka in pokalom FA. Chapman je sicer nepričakovano preminil leta 1934, a za seboj pustil izjemno zapuščino, na kateri so Londončani gradili še naprej in osvojili dva zaporedna naslova državnih prvakov, kar je pol stoletja kasneje uspelo ponoviti šele  Liverpoolu.

Adams je bil legendarni kapetan in branilec kluba, ki je Arsenalu posvetil vseh 19 let svoje igralske kariere, od tega jih je kar 14 odigral kot kapetan in osvojil 13 pokalov, med njimi dvojčka v sezonah 1997/98 in 2000/01.

Henry je najboljši strelec v zgodovini Arsenala z 226 goli na 370 tekmah, ki jih je zabil v osmih sezonah na stadionu Highbury in Emirates. Tako kot Adamsovo je tudi Henryjevo kariero pognal še vedno aktivni trener Arsene Wenger, ki ga je nesrečnega in brez samozavesti pripeljal iz Juventusa. Francoski napadalec je postal ikona in kapetan kluba, s katerim je osvajal tako državne kot pokalne naslove, leta 2006 pa v finalu Lige prvakov izgubil proti svojemu bodočemu in zadnjemu evropskemu delodajalcu Barceloni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.