Šport > Nogomet
9 ogledov

Arsene vodi za zmago

Takšni bosta verjetni postavi moštev na srečanju na Old Traffordu. Žurnal24 main
V drugem polfinalu nogometne Lige prvakov se bosta pomerila Arsenal in Manchester United. Bo uspešnejši Arsene Wenger ali Alex Ferguson?
 
 

Sem velik oboževalec Manchester Uniteda. Tega mi ni težko priznati, seveda pa želim biti na igrišču boljši. United je naš največji rival, a tudi ekipa, ki igra lep nogomet.

Cesc Fabregas

 
V boju za finale bosta bitko Manchestra Uniteda in Arsenala zaznamovala oba trenerja. Sir Alex Ferguson in Arsene Wenger sta na klopeh obeh angleških velikanov že pognala korenine, skozi leta pa tudi odigrala številne medsebojne dvoboje. Za zdaj je francoski profesor za zmago uspešnejši od Škota.

Dvoboj številka 38
Do danes sta se Ferguson in Wenger v trenerskih derbijih pomerila na 37 tekmah, 15 jih je dobil Arsenal, 14 pa Manchester United (vključno z zmagami po streljenju enajstmetrovk), ob tem pa sta se moštvi osemkrat razšli brez zmagovalca.

Fergie je gnev preusmeril
Nekoč so se angleški mediji naslajali nad velikimi retoričnimi in psihološkimi bitkami obeh velikih trenerjev, vendar pa je z leti teh vse manj. Pravzaprav se je Ferguson z Wengerjem prenehal ukvarjati v trenutku, ko Arsenal ni bil več največji rival njegovemu Unitedu. Njuno medsebojno neodobravanje je vrhunec doživelo pred štirimi leti, ko je vedno mirni in preudarni Wenger na novinarski konferenci na koncu z živci siknil, da ne bo odgovarjal na vprašanja o “njemu”. Pri 67 (Ferguson) in 59 (Wenger) letih sta oba gospoda tudi že nekoliko prestara za ponovitve scen iz časa, ko je United prekinil Arsenalov neverjeten niz nepremaganosti (49 tekem), v tunelu Old Trafforda pa so igralci kluba iz Londona po tekmi Fergusona obmetavali s pico. Danes med obema vlada spoštovanje. Po novembrski zmagi topničarjev proti Unitedu je Wenger govoril o dveh moštvih, ki na pravilen način igrata nogomet, Ferguson pa o prelepem nogometnem dogodku kot iz video igre. Prezir je torej zamenjalo medsebojno spoštovanje.

Cesc Fabregas je eden glavnih adutov Arsenala. © EPA

  

 
 

Arsenal je bil v zadnjih letih naš največji rival, zato na taki tekmi vedno damo nekaj več.

Ryan Giggs

 
Cesc obožuje United
Podobno spoštovanje drug do drugega čutijo tudi nogometaši obeh ekip. Napadalec Arsenala Emmanuel Adebayor se je tako pred srečanjem priklonil srbskemu stebru Unitedove obrambe Nemanji Vidiću . "Vidić je najboljši branilec, proti kateremu sem kdaj koli igral. Napadalcu res ne pusti dihati. Veliko golov prepreči in jih tudi veliko zabije," pravi napadalec iz Toga, še dlje pa je šel kapetan Arsenala Cesc Fabregas . "Sem velik oboževalec Manchester Uniteda. Tega mi ni težko priznati, seveda pa želim biti na igrišču boljši. United je naš največji rival, a tudi ekipa, ki igra lep nogomet. Zelo rad gledam Rooneyja in Ronalda, ki je proti Portu dosegel enega najlepših golov, kar sem jih videl v življenju," je kar bruhal pohvale mladi Katalonec.

Ljubezen je v zraku
Tudi legendarni Ryan Giggs ni varčeval s pohvalami na račun nocojšnjega tekmeca. "Arsenal je bil v zadnjih letih naš največji rival, zato na taki tekmi vedno damo nekaj več. Topničarji te lahko povsem onemogočijo s številnimi kratkimi podajami, zato moraš biti fizično in psihično pripravljen," pravi Giggs, ki ni pričakoval, da bo pri 35 letih igral v polfinalu Lige prvakov: "Če bi me pred 15 leti vprašali, ali bom pri tej starosti igral na taki tekmi, bi rekel ne. Vendar pa je vse mogoče, če skrbiš za svoje telo." Za Giggsa pa bodo, kot kaže, poskrbeli tudi angleški politiki. Vse glasnejše so namreč govorice, da bo v kratkem svojemu imenu pripel viteški naziv. Tako bi se siru Bobbyju Charltonu in siru Alexu Fergusonu pridružil še sir Ryan Giggs. Povsem zasluženo seveda.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.