Šport > Nogomet
15 ogledov

Athletica niso zanimali Raúlovi rekordi

athletic bilbao
1/12
EPA
Schalke je z dvema goloma Raúla Gonzáleza že vodil proti Athleticu Bilbau, a kljub rekordnim dosežkom španskega strelca na koncu vseeno visoko izgubil na prvi tekmi četrtfinala Evropske lige (2:4). Atlético Madrid se je proti Hannovru rešil v zadnjih minutah (2:1), Valencia pa je izgubila pri AZ Alkmaarju (1:2). Sporting premagal Metalist Harkiv (2:1).

Vprašljivi španski reprezentant Fernando Llorente, ki ga je pred tekmo v Gelsenkirchnu mučila poškodba mišice, je začel obračun v rudarskem mestu in zadel za vodstvo Baskov v 20. minuti. Schalke je do tedaj na precej slabi tekmi prevladoval in si pripravljal nevarnejše priložnosti za zadetek, še najbolj se mu je v 13. minuti po podaji Juliana Draxlerja približal Klaas-Jan Huntelaar, ki je po podaji v prostor v padcu za nekaj centimetrov zgrešil daljšo vratnico Gorke Iraizoza.

Llorente je čez dobrih pet minut zabil zlata vreden gol v gosteh potem, ko je vratar Schalkeja Timo Hildebrand iz rok izpustil ostro podajo s strani in Llorenteju najprej ubranil strel iz neposredne bližine, visokoraslemu Špancu pa je iz drugega poskusa le uspelo zatresti mrežo rudarjev. Prednost so Baski proslavljali le nekaj sekund, saj so domačini po hitri akciji iz avta izenačili že v naslednjem napadu, ko je dvojno podajo Jeffersona Farfana in Acuta Učide za svoj 74. gol v evropskih tekmovanjih izkoristil Raúl González.

Svoj lastni rekord bi lahko Raúl izboljšal še pred polčasom, ko je Draxler v 33. minuti fantastično preigraval po levem boku in Španca našel na bližnji vratnici, a legendarna sedmica z levico ni našla daljšega kota gola Athletica. Drugi polčas je Schalkejev trener Huub Stevens začel z menjavo v vratih, kjer je poškodovanega Hildebranda zamenjal Mathias Schober. Prvo večjo priložnost nadaljevanja si je priigral Athletic, a je Llorenteja po pobegu zadnji vrsti v zadnjem trenutku ustavil Kyriakos Papadopoulos.

Llorente ohladil rajanje rudarjev

Prav grški branilec je v 66. minuti nevarno zapretil po podaji s prostega strela, a je njegov poskus z glavo le za nekaj centimetrov zgrešil vrata gostov. Vratar Iraizoz je moral biti na mestu že v naslednjem napadu, ko je njegovo zbranost z močnim volejem preizkusil Farfan, toda baskovski čuvaj mreže je bil znova na mestu. Nič pa ni mogel Iraizoz storiti v 60. minuti, ko ga je še drugič v večeru premagal njegov rojak Raúl - po srečnem odboju na robu kazenskega prostora je nekdanji napadalec Reala Madrida z izjemnim volejem s svojo slabšo levico zadel za 2:1.

Obleganja vrat Bilbaa pa s tem še ni bilo konec. Najprej je Christian Fuchs z močnim strelom od daleč raztegnil Iraizoza, Raúl pa se je z delikatnim lobom na las približal hat-tricku, a je njegov mojstrski strel le za nekaj centimetrov zgrešil daljšo vratnico. Razposajene tribune v Gelsenkirchnu je v 73. minuti z drugim golom večera šokiral Llorente, ki si je po podaji iz kota robustno priboril prostor pred golom in z glavo zabil mimo nemočnega Schoberja.

Šok je bil popoln devet minut pred koncem rednega dela, ko je rezervni vratar Schalkeja slabo odbijal precej nenevaren strel, žogo pa je v mrežo za 3:2 pospravil Óscar de Marcos. Schalke se je pred koncem dvakrat zelo približal izenačenju - najprej je Huntelaar z izvrstnim volejem namesto za remi zadel le daljšo vratnico Iraizoza, Raúla pa je iz težkega položaja in neposredne bližine še zadnjič v večeru zaustavil izvrstni španski čuvaj mreže. Katastrofalen večer za rudarje je z zadnjim strelom na tekmi zaključil Iker Muniain, ki je brezhibno zaključil bliskovit protinapad Athletica za končnih 4:2.

Atlético kaznovan, vseeno rešil zmago

Če gre verjeti angleškemu rumenemu tisku, se bo kolumbijski strelec Radamel Falcao poleti za okrog 50 milijonov evrov preselil k nesramno bogatemu Manchestru Cityju. Napadalec Atlética Madrida si proti Hannovru ni naredil slabe reklame in že v deveti minuti zabil za vodstvo svojega moštva, ki po sezoni 2009/10 lovi ponovitev šampionske sezone. Falcao, še kot nogometaš Porta strelec zmagovitega gola v lanskoletnem finalu proti Bragi, je za svoj sedmi evropski gol sezone izkoristil podajo Gabija s prostega strela, po kateri je premagal vratarja Rona-Roberta Zielerja.

Falcao Miranda Turan Arda Atletico Madrid Hannover Evropska liga četrtfinale prv | Avtor: EPA EPA
Falcao in Atlético sta v nadaljevanju zapravljala priložnost za priložnostjo, Hannover pa je izenačil iz svoje praktično edine priložnosti, ko je posojeni igralec Manchestra Uniteda, Mame Biram Diouf, z zadnjimi močmi za hrbet Thibauta Courtoisa preusmeril izvrsten predložek Larsa Stindla. Atlético je v nadaljevanju iskal pomemben vodilni gol, a enkrat jih je z odličnim posredovanjem rešil tudi vratar Courtois, ki je ubranil strel Dioufu. Zmagoviti gol za Madridčane je prišel le nekaj minut pred koncem z noge Eduarda Salvia, ki je izkoristil podajo Falcaa in zadel z odmerjenim strelom v zgornji kot. Med slavjem po golu je rumeni karton dobil domači vezist Arda Turan, ki ne bo smel igrati na povratni tekmi.

Valencia napadala, AZ zabijal

AZ Alkmaar je v vodstvo proti Valencii v tretji minuti sodnikovega podaljška prvega polčasa popeljal Avstralec Brett Holman, ki je s zabil enega golov sezone. Bodoči nogometaš Astona Ville je po podaji iz kota zadel s slastnim volejem. Španci so z vodilnim zadetkom pretili praktično vseh 45 minut, a so Nizozemci najprej rešili gotov zadetek Jordija Albe, prosti strel Tina Coste pa je s skrajnimi močmi ubranil vratar Esteban.

Netopirji so do zasluženega izenačenja prišli kmalu po začetku drugega polčasa, ko je iz neposredne bližine z glavo zadel Mehmet Topal. Valencia bi prek Roberta Soldada dvakrat kmalu zabila tudi vodilni zadetek, ki pa jim ga ob razpoloženem Estebanu ni uspelo doseči, zato pa so jim gol spet zabili domači. Maarten Martens je po podaji strelca Holmana zabil za novo vodstvo Nizozemcev in jim priigral lepo prednostjo pred povratnim obračunom na Mestalli.

Sporting je v nekaj več kot desetih minutah drugega polčasa zabil dva zadetka Metalistu Harkivu in bil že praktično tik pred nenadejano uvrstitvijo v polfinale, idealen rezultat pred povratno tekmo pa jim je pokvarila enajstmetrovka Cleitona Xavierja v prvi minuti sodnikovega podaljška. Portugalci, ki so v osmini finala končali upe Manchestra Cityja, so v 51. minuti povedli z golom Marata Izmailova, zadetek nekdanjega Liverpoolovega nogometaša Emiliana Insúe s prostega strela pa je Ukrajince pred povratno tekmo potisnil na rob prepada, a je bil napadalec Xavier na koncu dovolj zbran in zabil izjemno pomemben gol v gosteh.

Evropska liga, četrtfinale, prve tekme:

Schalke : Athletic Bilbao 2:4 (1:1)
Raúl (22, 60); Llorente (20, 73), De Marcos (81), Muniain (90)

Atlético Madrid : Hannover 2:1 (1:1)
Falcao (9), Salvio (89); Diouf (38)

AZ Alkmaar : Valencia 2:1 (1:0)
Holman (45), Martens (79); Topal (52)

Sporting Lizbona : Metalist Harkiv 2:1 (0:0)
Izmailov (51), Insúa (64); Xavier (90/11-m)

Komentarjev 1
  • enola 09:43 30.marec 2012.

    Novinarji, v opisu pod naslovom imate dve napaki. Schalke ni vodil 2x temveč samo enkrat, Sporting pa je zmagal z 2:1. Vse prevečkrat površno :S