Šport > Nogomet
63 ogledov

Atlético in Barça brez daril, na Bernabéuu žvižgi

Messi Neymar Espanyol Barcelona derbi Liga BBVA Španija prvenstvo
1/37
EPA
Barcelona je dobila eno ključnih tekem v boju za obrambo naslova in slavila na dvorišču mestnih rivalov Espanyola (1:0). Z enajstih metrov odločil Lionel Messi. Atlético zvečer nazaj na vrh z zmago v Bilbau (2:1). Real zadržal korak z visoko zmago proti Rayu (5:0).

Barcelonski mestni derbi že dolgo časa ni imel takšne teže – Espanyol je slovite mestne sosede Barcelono pričakal na nož, glede na to, da bi lahko osem kol pred koncem La Lige tudi usodno vplival na razplet prvenstva in pomagal tudi "bratskemu" Real Madridu.

Praktično edini nogometaš gostov, ki na stadionu Cornellà El-Prat ne dobi žvižgov, Andrés Iniesta, je po poškodbi na zadnji ligaški tekmi ostal na klopi belo-modrega stadiona, kjer je obračun začel Lionel Messi, ki v novem domovanju sosedov še ni zabil. Prvič po nesrečni poškodbi Víctorja Valdésa je obračun začel tudi rezervni vratar Barçe José Manuel Pinto, igralci pa so na zelenico prišli s posebnimi majicami podpore ("Força dvojni V").

Neymar prek praznih vrat

Pred torkovo tekmo v Ligi prvakov, kjer jo čaka nova težka bitka z Atléticom, je prva zapretila prav Barcelona, a je Neymar po podaji s strani Daniela Alvesa v četrti minuti z glavo streljal zelo slabo, točno v roke Kika Casille. Espanyol je z zelo ostro igro takoj postavil "pravila igre", a bi lahko zaostal tudi v deseti minuti, ko je Alves znova lepo našel vtekajočega Messija, Argentinec pa tako kot na dosedanjih tekmah v soseščini ni mogel bolje zaključiti z desnico.

Čez vrata je Messi meril tudi v 17. minuti, ko je po dolgi akciji dobil visoko žogo Alvesa in z glavo streljal prek Casille, a tudi prek vratnice. Minuto kasneje so prvič zapretili tudi domači, ko si je Pizzi ob neodločnih osrednjih branilcih Gerardu Piquéju in Javierju Mascheranu ustavil žogo, a nato divje streljal prek vrat.

Sreča za Barço: brez najstrožje kazni

Najbližje zadetku je bila na drugi strani kljub vsemu Barça, razpoloženi Alves je pobegnil po boku in v sredino podal sicer resda težko žogo Neymarju, ki pa je z nekaj metrov v padcu z levico streljal prek praznih vrat. Domači privrženci so bili blizu huronske eksplozije spet v 22. minuti, ko je celotna obramba Barçe povsem izpadla po akciji Espanyola na desni strani, Pizzi pa je zgrešil po fantastični podaji kapetana Sergia Garcíe na drugo vratnico.

Veliko sreče je imela Barcelona tudi dve minuti kasneje, ko je nezbrani Mascherano na robu kazenskega prostora z Jordijem Albo skakal ob Davidu Lópezu in mu primazal zaušnico, sodnik Carlos Clos Gómez pa je dosodil le golavt. Domači so z nekaj nešportnimi prijemi dodobra načeli zbranost Blaugrane, še posebej je bil na udaru Neymar, ki se je jezno odzval po kriljenju komolcev Christiana Stuanija, slednji je za prekršek izven igrišča tudi dobil prvi rumeni karton, medtem ko so se s tribun jasno slišali tudi opičji zvoki.

Messi Fabregas Alves Espanyol Barcelona derbi Liga BBVA Španija prvenstvo | Avtor: Reuters Reuters

Barça zaspano v drugi polčas

Te bi lahko Neymar utišal v 39. minuti, a je po podaji v globino s težkega položaja pred Casillo z levico meril mimo daljše vratnice. Espanyol je v zaključku polčasa pritisnil s serijo udarcev iz kota, s katerimi pa se je Barcelona večinoma dobro spopadla. Nevarno je v 44. minuti poskušal le Diego Colotto, ki je preslabo pokrit pred Pintom streljal bližje avtu kot vratom.

Drugi polčas je Barcelona začela povsem nepovezano in se prebudila šele po desetih minutah, ko je Pedro Rodríguez padel ob Javiju Lópezu v kazenskem prostoru, sodnik Gómez pa je rezultat v nedosojenih najstrožjih kaznih izenačil na 1:1. Najvišje je v 68. minuti po kotu skakal eden najnižjih, Pedro, a je v zase precej novi situaciji meril točno v roke Casille.

Messi spet hladen kot "špricer"

Po fantastični akciji Messija in Fàbregasa je Argentinec v 72. minuti po dolgem času prišel v lepo priložnost, a ga je zadušljiva obramba domačih ustavila še pred nevarnejšim strelom. Piqué je imel v 74. minuti na nogi morda celo enega ključnih zadetkov v boju za naslov, a po podaljšani žogi Sergia Busquetsa po podaji Xavija Hernándeza iz kota z neposredne bližine stresel prečko.

Toda vroče je bilo že minuto kasneje, ko je Javi López v skoku z roko zaustavil žogo in zakrivil najstrožjo kazen, potem ko je do nje prvi (morda tudi s pomočjo roke) prišel Neymar. Messi je, tako kot pred dnevi na Bernabéuu, dobil vojno živcev z vratarjem in ga poslal v napačno smer za velikih 1:0. Takrat je gostujoči trener Gerardo Martino po dolgem čakanju le aktiviral tudi Iniesto, ki je bil še pred najstrožjo kaznijo ob robu igrišča pripravljen skupaj z Alexisom Sánchezom.

Napeto do konca

Neymar je pred odhodom iz igre, zamenjal ga je prav Sánchez, še nevarno iz koraka skušal presenetiti Casillo, ki pa je z zadnjimi močmi izbil žogo v kot. Casilla je svoje igralsko popoldne predčasno zaključil v 83. minuti, ko je po visoki žogi Inieste proti Messiju Argentinčev strel z rokami ustavil več metrov izven svojega kazenskega prostora in dobil rdeči karton. V gol je ob opravljenih vseh treh menjavah moral kar krivec za Barçino najstrožjo kazen Javi López.

Ta je moral biti na mestu po strelu Sáncheza, sicer pa ga gostje niso dovolj dobro preizkusili, Čilenca pa je celo ustavil v situaciji ena na ena globoko v štiriminutnem sodnikovem dodatku, ko ga je skušal Južnoameričan lobati. V zadnji akciji bi kardinalno napako kmalu storil Mascherano, a ga je rešil Piqué, sicer bi rezervist Jhon Córdoba po rutinski dolgi žogi stekel sam proti Pintu ... Barcelona se je pred tekmo Atlética v Bilbau vrnila na vrh La Lige.

Atlético ukrotil tudi "leve" na San Mamésu

Atlético je pred tekmo na novem San Mamésu z Athletic Clubom že vedel, da mora za povratek na vrh lestvice premagati baskovske "leve", to pa so varovanci Diega Simeoneja skušali doseči brez Arde Turana, ki je začel na klopi, pomembno odsotnost pa je moral preživeti tudi Ernesto Valverde, ki je namesto Anderja Herrere lahko računal vsaj na Ikerja Muniaina.

Costa Athletic Bilbao Atletico Liga BBVA Španija prvenstvo | Avtor: EPA EPA
In prav zvezdnik mlade španske reprezentance je že po šestih minutah igre načel madridsko mrežo. Dolgo žogo Mikela San Joséja skoraj z roba svojega kazenskega prostora je slabo izbijal Diego Godín, ustaviti pa je ni uspelo niti Aritzu Adurizu, a je bilo to idealno za Muniaina, ki je prišel do okroglega usnja pred Juanfranom Torresom in vratarjem Thibautom Courtoisom, Belgijca pa je tudi izvrstno lobal za delirij na tribunah.

Costa zabil in pripravil akcijo za 2:1

Toda ekipa "Chola" Simeoneja je znova pokazala svoj nepopustljivi karakter, ki ji ga je vcepil nekdanji vezist. Diego Costa je po izvrstni podaji Kokeja že v 13. minuti pred Gorko Iraizozom zapravil izenačenje, svojo napako pa popravil nekaj manj kot deset minut kasneje. Zadetek rdeče-belim je podaril Ander Iturraspe, čigar slabo podajo je prestregel José Sosa, Costa pa je prvi skočil na odboj, prehitel San Joséja in v drugem poskusu večera matiral Iraizoza.

Deset minut pred polčasom bi se novega vodstva lahko veselili obe ekipi. Najprej gostujoči Atlético, ki ni zadel po fantastični akciji Coste po boku, kjer je s peto zaposlil vtekajočega Filipeja Luisa, slednji pa je s podajo našel Raúla Garcío, a je nekdanji član (skorajda lokalnih) rivalov Osasune meril mimo vrat. Athletic je na drugi strani takoj odgovoril in Markel Susaeta bi kmalu izkoristil novo neodločno posredovanje Courtoisa, ki je znova zapustil svojo črto, a je strel domačega vezista z glavo poletel tik ob vratnici praktično praznih vrat.

Brez enajstmetrovke Atléticu, Koke poskrbel za pravico

Drugi polčas bi se kmalu začel sanjsko za Atlético, ko je Mario Suárez že v prvih sekundah po izvajanju udarca s sredine igrišča z dolgo žogo našel Costo, španski Brazilec pa po izvrstnem ustavljanju žoge s prsmi z levico pred Iraizozom znova ni uspel zadeti. Veliko smole je imel Costa tudi v 50. minuti, ko ga je Aymeric Laporte ustavil z navidez čistim prekrškom za najstrožjo kazen, toda sodnik José Antonio Teixeira Vitienes ni pokazal na belo točko.

Udarec bi bil kmalu še hujši za Madridčane, če bi Óscar de Marcos izkoristil kardinalno napako Godína v naslednjem napadu, ko je urugvajski branilec nerazumljivo preigraval kot zadnji mož obrambe, De Marcos pa je sam pred Courtoisom meril na tribuno. Baski so zapravljeno priložnost hitro plačali – Atlético je zasluženo zabil za prvo vodstvo večera, ko je Luis po lepi akciji v sredini našel Kokeja, slednji pa je brezhibno zatresel mrežo z glavo.

Sodnik brez občutka za prednost

Atlético se je povsem posvetil branjenju dragocene prednosti, ki je bila na hudem udaru v 80. minuti, ko je najprej rezervist Gaizka Toquero padel ob drugem rezervistu Ardi Turanu, a ob glasnem protestiranju celotnega stadiona ni bil nagrajen z enajstmetrovko, San Mamés pa je skočil že v naslednjem napadu, ko je strel z glavo Aduriza s konicami prstov ustavil Courtois. Blizu je bil čez nekaj sekund tudi Muniain, ki je poslal pravi projektil proti zgornjemu kotu gostujočega gola, toda tudi takrat žoga ni končala v mreži. 

Veliko smole je imel Atlético na drugi strani v 85. minuti, ko je glavni sodnik Vitienes nepotrebno ustavil akcijo, po kateri bi sam proti vratom stekel Christian Rodríguez, je pa za prekršek nad Costo vsaj pokazal rdeči karton Laporteju. Gostje so se z enim igralcem več dokaj mirno ubranili in pred zmenkom z Barcelono v četrtfinalu Lige prvakov Kataloncem znova iz rok iztrgali vodstvo na lestvici. Malce je navijače zaskrbelo le rahlo šepanje prvega strelca Coste, ki ga je za zadnjih nekaj minut zamenjal David Villa.

Alonso Carvajal Real Madrid Rayo Vallecano Liga BBVA Španija prvenstvo | Avtor: Reuters Reuters

Ancelotti, López in Ronaldo: Bernabéu žvižgal kljub petardi

Rayo Vallecano, ki mu je Barcelona na domačem Camp Nouu pred tedni nasula kar šest golov, je bil pravšnji nasprotnik tudi za Real Madrid, ki je po zaporednih porazih proti Barçi in Sevilli (prvič po letu 2009) nujno potreboval popoln komplet točk, da bi se na vrhu znova priključil vodilnim mestnim sosedom in večnim katalonskim rivalom. To je moral storiti brez Luke Modrića, ki je iz ekipe izpadel zaradi bolezni.

Kljub kislemu vremenu, zaradi katerega se je na Santiagu Bernabéuu za mestni derbi z za oko vedno prijetnim Rayem zbralo nekaj manj ljudi, je beli balet takoj začel preizkušati vratarja Rubéna Martíneza, ki je po akciji Garetha Bala že v tretji minuti rešil gotov zadetek Karima Benzemaja.

Ronaldo navdušil in prestrašil navijače

Po skoraj desetminutnem zatišju, kjer so gostje iz delavske četrti Vallecas skorajda vzpostavili ravnotežje, je bilo spet vroče pred njihovimi vrati, ko bi predložek Fábia Coentrãa po zaslugi enega izmed branilcev kmalu končal v mreži. Rayo je preživel, a le do 15. minute, ko je Bale na robu kazenskega prostora lepo našel Cristiana Ronalda, Portugalec pa se je sprehodil pred vrata in mirno zaključil.

Neverjetno priložnost je v 27. minuti zapravil Benzema, ki mu je Bale po prodoru v kazenski prostor namestil drugi gol večera, a je Francoz, ki bi moral le še preusmeriti žogo v praktično prazna vrata, nerazumljivo okleval s strelom in priložnost je splavala po vodi. Smrtna tišina je na Bernabéuu zavladala v 32. minuti, ko je Ronaldo po nesrečnem startu za žogo obležal z bolečim levim kolenom, prav tistim, ki naj bi mu tako kot v lanski sezoni povzročalo težave na zadnjih obračunih. 

Prvenec Carvajala, Bale izboljšal vtis

Portugalec je z vidnimi izrazi nelagodja vstal in nadaljeval s tekmo, čeprav je tudi vidno krvavel. Bale si je pred vedno bolj nervoznim Bernabéuom privoščil pravo malo sramoto v 37. minuti, ko je sicer lepo prodrl pred vratarja Rubéna, nato pa komično brcnil v tla in osramočen obležal na zelenici. Polčas se je končal celo z nekaj žvižgi, medtem ko je Ronaldo spet ne preveč poskočno odšel v slačilnico s soigalci.

Čeprav se beli balet tudi v nadaljevanju ni izkazal, je po desetih minutah igre na 2:0 povišal Daniel Carvajal – po lepi akciji Bala in odloženi žogi Ronalda je nekdanji član madridske nogometne šole zadel s slabšo levico in po povratku s posoje v Leverkusnu zabil prvi gol za člansko moštvo. Rayo bi kmalu takoj odgovoril, a je po kotu Saúl Ñíguez zatresel le zunanji del vratnice. Bale, eden najmanj navdušujočih posameznikov na igrišču, je točke Realu dokončno zagotovil v 68. minuti, ko mu je znova eden najboljših posameznikov Ángel di María namestil enega najlažjih golov v karieri.

Žvižgi sebičnemu Ronaldu

Vse pa je Valižan sam opravil že dve minuti kasneje, ko je s svoje polovice z žogo krenil proti vratom Raya in z nekaj sreče brezhibno zabil svoj drugi gol večera, kljub temu, da sta se mu desno nudila tako Ronaldo kot Casemiro. Ronaldo si je s sebično potezo, ko dvakrat očitno ni želel podati samemu Álvaru Morati, prislužil celo žvižge stadiona, Morata pa je po akciji s soigralcem iz mlade španske reprezentance Iscom vseeno zabil fantastičen gol in s strelom na daljšo vratnico zaključil petardo.

Zmaga bi lahko bila še izdatnejša, če Pepe ob povsem izigrani obrami Raya ne bi zadel enega od branilcev na golovi črti, in če Ronaldo, ki je ostal povsem sam po predložku s prostega strela, ne bi tako nezainteresirano meril mimo vrat. Navijači, ki so ob najavi pred tekmo namenili nekaj žvižgov trenerju Carlu Ancelottiju, vratarju Diegu Lópezu pa žvižgali ob prvem stiku z žogo, so na koncu vseeno lahko zaploskali, López pa je zbranim na severni tribuni podaril tudi svoj dres.

Španska liga, 31. kolo:

Espanyol : Barcelona 0:1 (0:0)
Messi (77/11-m)
RK: Casilla (83/Espanyol)

Postavi

Espanyol: Casilla; J. López, Colotto, Moreno (od 49. Sidnei), Fuentes; D. López, Sánchez; Stuani, Pizzi (od 66. Álex), Simão (od 78. Córdoba); García. Na klopi: Germán; Rodríguez, Álvarez, Abraham.

Barcelona: Pinto; Alves, Piqué, Mascherano, Alba; Busquets, Xavi, Fàbregas (od 90. Roberto); Pedro (od 78. Iniesta), Neymar (od 81. Sánchez), Messi. Na klopi: Oier; Bartra, Tello, Adriano.

Sodnik: Carlos Clos Gómez (Zaragoza).

Celta Vigo : Sevilla 1:0 (0:0)
Nolito (87/11-m)

Athletic Bilbao : Atlético Madrid 1:2 (1:1)
Muniain (6); Costa (22), Koke (55)
RK: Laporte (86/Athletic)

Real Madrid : Rayo Vallecano 5:0 (1:0)
Ronaldo (15), Carvajal (55), Bale (68, 70), Morata (78)

Real Valladolid : Almería 1:0 (1:0)
Manucho (5)
RK: Torsiglieri (75)/Almeria

Osasuna : Real Sociedad 1:1 (0:1)
Riera (59); Castro (8)

Villarreal : Elche 1:1 (1:1)
Pereira (44); Suarez (31/11-m)
Jokića (Villareal) ni bilo v ekipi

Valencia : Getafe 1:3 (1:2)
Vargas (7); Lafita (25), Marica (27), Leon (87)
RK: Mathieu (90/Valencia)

Ponedeljek ob 20.00:
Granada – Levante

Ob 22.00:
Real Betis – Málaga

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.