Šport > Nogomet
17 ogledov

Atlético prvak s štirimi točkami: Barça gleda Real

Real Madrid Valencia Liga BBVA Španija prvenstvo Bale Reuters
Po norem kolu v španski La Ligi je vodilni Atlético Madrid še naprej povsem odvisen od svojih rezultatov. Realu ostaja upanje, da bi rdeče-beli v zadnjih kolih izgubili tri točke. Barcelona čaka na remi belega baleta.

Kolo presenečenj v španski ligi je z domačim remijem proti Getafeju začela Barcelona (2:2), zadetek Ángela Lafite globoko v sodnikovem podaljšku pa je bil veliko bolj boleč po tekmah obeh madridskih rivalov.

Vodilni Atlético je namreč v nedeljo ustavil Levante (2:0), Real Madrid pa je šele po zaslugi "škorpijonskega gola" Cristiana Ronalda rešil domači remi z Valencio (2:2). To pomeni, da so rdeče-beli prvaki s štirimi točkami na zadnjih dveh tekmah (Málaga doma, Barcelona v gosteh), medtem ko bi se lahko v soboto že odpisana Barça v nedeljo celo vrnila v igro za končno zmago, če Ronaldo za beli balet ne bi rešil točke.

Ancelotti priznal, da jih je rešil gol Cristiana

Real, za Katalonci zaostaja za dve točki, lahko na zaostali tekmi z Valladolidom med tednom prehiti aktualne prvake. Atlético bi lahko prvak postal že predčasno, če Realu ne bi uspelo dobiti preostalih dveh tekem, Barcelona pa bi v gosteh kot že nekajkrat v sezoni zdrsnila pri Elcheju.

"Gol Ronalda je bil zelo pomemben. Če bi izgubili, bi to pomenilo, da smo izgubili prvenstvo. Odločilo se bo na zadnjih tekmah, to sem že rekel. In tako bo. To je bil naporen teden za prve tri, zdaj pa je še bolj odprto kot kdaj prej," je po tekmi na Bernabéuu dejal Carlo Ancelotti. trener Reala, ki je po uvrstitvi v finale Lige prvakov lahko videl, kako je njegovo moštvo zapravilo veliko priložnost.

"Predvsem se mi zdi, da je šlo za vprašanje fizike. Atlético in Chelsea sta imela enake težave. Menim, da smo plačali predvsem to. Bila je priložnost. Verjamem, da je ekipa tekmo začela dobro. Prvih 15 minut smo imeli priložnosti, nato pa je bilo težje igrati intenzivno. Res je, da je Valencia igrala v četrtek, a ni bila pod pritiskom. Igrali so svobodneje. Sodnik? Nismo zadovoljni, to ni normalno, toda imamo enako željo po boju. Ostale so nam tri tekme in moramo dobiti vse tri."

Parejo: Naj zmaga tisti, ki si zasluži – Atletico!

Real bo prvak, če dobi zadnje tri tekme in Atlético proti Málagi ter Barceloni skupno izgubi vsaj tri točke. Beli balet gostuje še pri Valladolidu in že dolgo ne tako dobri Celti, kjer jo bo pričakal stari sovražnik Luis Enrique, najverjetnejši novi trener Barcelone in nekdanji nogometaš obeh španskih velikanov.

"Tukaj sem zrasel in se oblikoval kot igralec. Preživel sem veliko lepih trenutkov in vedno je treba imeti spoštovanje do tega, kar mi je dal Madrid. Vedel sem se, kot se je treba vesti," je po tekmi na Bernabéuu dejal strelec drugega gola Valencie in nekdanji "šolarček" kraljevega kluba Dani Parejo.

"Ali bom navijal za Real? Konec koncev, ko je neki nogometaš več let v drugih klubih, brani neke druge barve in želi pomagati svoji ekipi. Kar se tiče drugih, mora biti nogomet pravičen in mora zmagati tisti, ki si zasluži. 'Atléti' dela nekaj neverjetnega, zelo si zaslužujo, ni besed za to. Madrid ali Barcelona imata veliki ekipi, toda najlepše, kar premore nogomet, je, da sta ostali dve koli, pa še ne vemo, kdo bo prvak."

Simeone: Idealen trenutek za moške

Poraz Atlética pri Levanteju je bil "najboljša stvar, ki bi se lahko zgodila", je po tekmi v Valencii menil trener vodilne ekipe Diego Simeone. Po njegovem mnenju bodo lahko nogometaši zdaj pokazali, iz kakšnega testa so, medtem ko še naprej senzacionalno lovijo prvi ligaški naslov po letu 1996.

Simeone Levante Atletico Madrid Liga BBVA Španija prvenstvo | Avtor: EPA EPA
"To je najboljša stvar, ki bi se nam lahko zgodila, ker pomeni, da bodo ti trije tedni v naših karierah z Atléticom polni visoke intenzivnosti in čustev," je dejal Simeone, z Atléticom še bolj senzacionalen finalist letošnje Lige prvakov.

"To je idealen trenutek za moške in nogometaše, da se pokažejo. Mi smo bili na vrsti za poraz, toda, ponavljam, ostajajo nam trije fantastični tedni z veliko čustvi in nogometom v svoji najčistejši obliki. Usodo imamo še v svojih rokah. Zdaj se moramo osredotočiti na svoj prvi finale, ki bo proti Málagi v nedeljo."

Motivacija (in denar) v višave

Veliko je bilo v Španiji spet govora o tem, koliko motivacije bodo še imele ekipe v zadnjih kolih, sploh tiste, ki ne igrajo več za nič posebnega. Zloglasni kovčki ("maletas"), s katerimi ekipe motivirajo kolege, od katerih želijo zmago proti kateremu od favoritov za naslov, so znova aktualni.

"Ne želimo govoriti o tem. Zmagali so, to je bilo tisto, kar so morali storiti," je po tekmi z Levantejem dejal gostujoči vezist Raúl García. Domači trener Joaquín Caparrós je lahko slavil velik skalp, ki se mu je na istem stadionu močno približal že na začetku sezone, ko je v Valencio prišel Real.

"Atlético počne veliko dobrih reči za nogomet"

"Čestitke igralcem za izpolnjeni cilj. Ekipa ni storila nič drugega, kot je storila že proti Barceloni ali Madridu. To sta bili praktično enaki tekmi. V pravih trenutkih pa nam je pomagal Keylor (vratar Navas, op. a.). Za zmago nad to izjemno ekipo z velikimi črkami je treba biti intenziven, maksimalno učinkovit, moraš pa imeti tudi dobrega vratarja," je dejal Caparrós, ki še ne ve, ali bo ostal v klubu.

"Cholov (Simeonejev, op. a.) koncept je izjemen. Ni lahko povedati tega. Vedeli smo, da bomo morali tekmovati. Ker smo zelo dobro tekmovali proti Barçi in Madridu, je bil to tudi naš cilj. Atlético počne veliko dobrih reči za nogomet. Vsi so verjeli, da bodo padli, toda vodijo po lastni zaslugi in so v finalu Lige prvakov."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.