Šport > Nogomet
17 ogledov

Atlético vzel kraljevi pokal kraljevemu klubu

Real Madrid Atletico Madrid pokal finale Španija Copa del Rey
1/27
Facebook
Bolečina, ki se je vlekla dolgih 14 let, je za navijače Atlética postala preteklost, saj so rdeče-beli po več kot desetletju uspeli premagati mestne rivale Real Madrid, in to v finalu španskega pokala. Finalno tekmo je v podaljšku odločil João Miranda. José Mourinho in Cristiano Ronaldo z rdečima kartonoma predčasno z igrišča.

Madridski derbi za naslov španskega pokalnega prvaka, ki ga je ob podobnem scenariju na Santiagu Bernabéuu leta 1992 dobil Atlético Madrid, je mnogo bolje začel domači Real Madrid, toda v belli hiši belega baleta nobena ekipa ni "umirala v lepoti".

Po prvih minutah brez pravih priložnosti je Real izkoristil svojo prvo pravo, ko so po podaji iz kota branilci Atlética pred vratarjem Thibautom Courtoisom kriminalno pozabili na prvega strelca Cristiana Ronalda, Portugalec pa je z glavo zadel za zgodnje vodstvo.

Številni "indijanci", navijači Atlética, so kljub slabi igri svojih ljubljencev na severni strani stadiona dobesedno ponoreli v 35. minuti, ko je po lepi akciji Radamela Falcaa zadel Diego Costa. Brazilec je po globinski žogi pobegnil Michaelu Essienu in po tleh matiral Diega Lópeza, ki se je žoge sicer dotaknil, a ne dovolj, saj je ob dotiku z vratnico končala v mreži.

Vratnice (in čudeži) reševali Atlético

Atlético se je takoj povlekel na svojo polovico in čakal na svoje mestne tekmece, ki bi jih kmalu kaznovali v 43. minuti. Mesut Özil se je želel najprej s Sergiem Ramosom poigrati v njihovem kazenskem prostoru, a mu je španski branilec s peto slabo vrnil dvojno podajo, Özil pa je takoj v naslednjem napadu z izvrstnim strelom z roba kazenskega prostora stresel še vratnico Courtoisa.

Belgijski vratar je v nič boljšem drugem polčasu s skrajnimi močmi odbil prosti strel Özila s strani, ki bi ga ob slabem izletu skorajda presenetil na njegovi daljši vratnici. Po lepu akciji je bil blizu zadetka tudi Atlético, a je Filipe Luís po visoki žogi z volejem meril mimo vrat Lópeza.

Rdeče-beli so se tudi čudežno ubranili v 62. minuti - Ronaldo je po krilu prodrl v kazenski prostor in podal v sredino, kjer je žoga padla na nogo samemu Karimu Benzemaju, a je njegov preusmerjen poskus končal v vratnici, odbitek pa je za navidez gotov zadetek pobral Özil, toda strel nemškega Turka je z odličnim posredovanjem na golovi črti ustavil Juanfran Torres.

Mourinho celo tekmo miren, nato znorel

Srečno je Atlético ušel tudi v 68. minuti, ko je prosti strel povsem z roba kazenskega prostora Ronaldo zvito poslal pod živi zid, toda spet zadel le okvir gola, Essien pa je odbito žogo poslal visoko med občinstvo. Igra obeh ekip je nato povsem razpadla, Mourinho pa je pri enem od prekrškov svojih varovancev na sredini igrišča povsem ponorel na sodnika Carlosa Closa Gómeza, ki ga je izključil.

Real Madrid Atletico Madrid Copa del Rey španski pokal finale Courtois | Avtor: EPA EPA
Portugalec je praktično celo tekmo v slogu zadnjih tednov spremljal brez vstajanja s klopi, ob izključitvi pa se je namesto na tribuno podal kar v slačilnico. Ko so se minute iztekale, podaljšek pa se je vedno bolj približeval, je imel veliko sreče tudi Ronaldo, ki je namenoma brcnil Juanfrana in ga poškodoval, Clos Gómez pa mu tako kot pri namerni igri z roko ni pokazal niti rumenega kartona.

Miranda za zmago, čudeži Courtoisa

V podaljšku so bili presenetljivo bolj nevarni gostje, čeprav je Aitor Karanka ob odsotnosti Mourinha na igrišče v paketu poslal kar tri igralce - Gonzala Higuaína, Ángela Di Marío in Álvara Arbeloo.

Najprej je lepo priložnost zapravil Diego Costa, bolj uspešen pa je bil v 98. minuti Brazilec João Miranda, ki je z glavo premagal Lópeza po lepi podaji s strani. Courtois je nato v 104. minuti sijajno zaustavil poizkus Higuaína, ki je iz neposredne bližine z volejem streljal naravnost v Belgijca. Atlético je tako v drugi podaljšek vstopil s prednostjo 2:1.

Courtois pa je najboljše prihranil za 109. minuto, ko se je po lepi podaji DiMaríe sam pred njim znašel Özil, a je čuvaj mreže z redko videno parado zaustavil strel Nemca, žoga pa je končala le v kotu. V 114. minuti si je Ronaldo zaradi udarca tekmeca prislužil rdeči karton, zavrele pa so tudi strasti ob igrišču. Igralci obeh ekip so si skočili v lase, prekinitev pa je trajala še nekoliko dlje, saj je v Courtoisovo glavo priletel še vžigalnik.

Mourinho: "Najslabša sezona v karieri"

Di María je nato v 120. minuti videl namišljeno roko tekmecev v kazenskem prostoru, si za ugovarjanje prislužil rumeni karton in še dodatno zavrel strasti na Bernabeu. V 125. minuti je rdeče videl še Gabi, obe ekipi pa sta tako tekmo končali z deseterico nogometašev. Realu je za preobrat namreč zmanjkalo časa. 

"Imeli smo dve čisti priložnosti pred golom, trikrat smo zadeli vratnico... zato se mi vse skupaj zdi nepošteno," je bil po porazu razočaran Mourinho, ki je še dodal: "To je bila najslabša sezona v moji karieri. Ko gredo stvari dobro, hvalite vsakega posameznika. Ko gredo slabo, krivite trenerja."

Španski pokal (Copa del Rey), finale:

Real Madrid : Atlético Madrid 1:2 (1:1)
Ronaldo (14); Diego Costa (35), Miranda (98)
RK: Ronaldo (114); Gabi (120)

Postavi

Real Madrid: López; Essien, Albiol, Ramos, Coentrão (od 91. Arbeloa); Alonso, Khedira; Özil, Modrić (od 91. Di María), Ronaldo; Benzema (od 91. Higuaín). Na klopi: Casillas; Carvalho, Arbeloa, Kaká, Callejón, Di María, Higuaín

Atlético Madrid: Courtois; Juanfran, Miranda, Godín, Filipe; Suárez, Gabi; Koke (od 112. García), Arda Turan (od 111. Rodríguez), Diego Costa (od 105. Adrián), Falcao. Na klopi: Asenjo; Cata Díaz, Tiago, Raúl García, Oliver, Cebolla, Adrián.

Sodnik: Carlos Clos Gómez (Zaragoza).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.