Šport > Nogomet
137 ogledov

Bad Blue Boys: ponos in sramota Zagreba

Bad Blue Boys so v Vidmu poskrbeli za nov škandal. 24sata
Zagrebška navijaška skupina Bad Blue Boys je z razgrajanjem v Vidmu skoraj zanesljivo Dinamo iz Zagreba za leto dni osamila od Evrope. V Slovenijo jih v bližnji prihodnosti ne bo.
 

Uefa ne gleda skozi prste

Uefa je zaradi izgredov navijačev v zadnjih letih z enoletno prepovedjo nastopanja v evropskih pokalih kaznovala Legio iz Varšave, beograjski Partizan in nizozemski Feyenoord. Enaka usoda čaka tudi Dinamo.

Zloglasna zagrebška navijaška skupina Bad Blue Boys (BBB) je v Vidmu svojemu klubu v težkih časih zadala še en hud udarec. Klubska uprava dosega viške nepriljubljenosti, navijači še vedno niso odpustili nakupa nekdanjega “Hajdućkog srca” Mirka Hrgovića , moštvo pa v domačem prvenstvu navkljub daleč najdražji zasedbi igra daleč pod svojimi zmožnosti. A pika na i agoniji je sledila v nam bližnjem Vidmu , kjer so BBB z metanjem bakel prekinili tekmo in poskrbeli za to, da bo zagrebški klub doletela visoka kazen s strani Uefe . Najverjetneje kar enoletna prepoved nastopanja v evropskih pokalih.


Srečanje v Domžalah je minilo brez izgredov. © Saša Despot

 
Ime skupine pove vse
Bad Blue Boys so bili ustanovljeni leta 1986 , danes pa se navijači združujejo v dveh velikih skupinah: Društvu navijačev Dinama in Klubu navijačev Dinama. Skupno število članov presega število štiri tisoč, njihova maskota pa je buldog. Frakcije BBB so aktivno sodelovale v hrvaški domovinski vojni in s svojim glasom vplivale tudi na hrvaško politično klimo (prav po njihovi zaslugi je tedanja Croatia ponovno dobila svoje staro ime – op.a), v zadnjih letih pa je znana predvsem po svojih izgredih na evropskih gostovanjih. Samo v letošnji sezoni so bili BBB vpleteni v pretepe v Pragi , ponovno pa je zavrelo sredi tedna, ko je v italijanskem Vidmu sodnik zaradi metanja bakel srečanje moral začasno prekiniti. Za mnenje o eni najbolj zloglasnih navijaških skupin v Evropi smo poprosili dobrega poznavalca razmer na “tifo” sceni Danijela Komiča “Komo”, sicer enega od vodij ljubljanskih Green Dragonsov . "Besedica Bad v njihovem imenu pove vse. Ta vrstni red besed tudi daje prioritete, kar pomeni, da so primarno 'slabi'. Prepoznavni znak skupine je nasilje, vendar pa je pri tem treba vedeti tudi to, da se zaradi njihove zloglasnosti skušajo dokazati tudi njihovi navijaški tekmeci. To dodaja vrednost skupine. Najbolj zgovorno primer so Angleži. Doma so pridni, v gosteh pa jih vsi želijo napasti," je za zurnal24.si povedal Komič .


V Vidmu so navijači obmetavali napadalca Dinama Toma Šokoto. © 24sata

 
 
 

Navijaštvo je odraz mentalitete nekega naroda.

Danijel Komič, Green Dragons

 
Najvišja vrednota je ugled
V navijaškem svetu imata največjo vrednost ugled in spoštovanje. To se kaže tako navzven kot navznoter. "Težko je opredeliti hierarhijo in strukturo skupine, saj se le-ta spreminja iz leta v leto. Boj za prevlado na tribunah in boj med podskupinami poteka tako rekoč iz tekme v tekmo, zato je tudi denimo generacija iz bojišč danes le še fizično prisotna. V določenih krogih je ta agresivnost lahko celo priznana. Kakšen Rus in Anglež bo o Hrvatih zaradi tega govoril s spoštovanjem v smislu 'ti imajo pa res jajca', medtem ko je denimo pri Slovencih to malce drugače. Mi smo znani po gostoljubnosti in zaradi tega si je v navijaških krogih precej težje pridobiti spoštovanje. Navijaštvo je odraz mentalitete nekega naroda," razlaga Komič, in potrjuje dovtip, da je navijaška skupina odraz socialnega stanja družbe. "Kjer je beda, je navijaštvo povsem drugačno kot tam, kjer je vsega v izobilju. Navijaška scena je preslikava stanja družbe."


Srečanje v Vidmu je bilo v 77. minuti prekinjeno. © Reuters

 
 
 

Slovenska navijaška scena nikoli ni bila nič posebnega. Prav zato se nam proti Slovencem ni treba dokazovati.

Tomislav Glušić

 
Green Dragons so z Bad Blue Boysi v preteklosti že imeli opravka. Večjih navijaških izgredov ni bilo, saj se je večina škandalov zgostila na individualnih primerih, še najbolj vroče pa je bilo pred leti, ko sta se na bežigrajskem stadionu spopadli splitska Torcida in BBB . "BBB so bili včasih organizirani tudi v Ljubljani, a danes od tega ni ostalo kaj dosti, z izjemo nekaterih posameznikov. Pred leti smo se vpletli v spopade med Torcido in BBB, saj smo morali zaščititi svoj stadion. Tedaj smo jim pobrali nekaj transparentov," pravi Komič.


Tomislav Glušić je predsednik Kluba navijačev Dinama. © javno.com

 
BBB: Slovenci ste nepomembni
Politične razmere med Slovenijo in Hrvaško že vrsto let niso idealne, a navkljub očitnim nesoglasjem in občasnim posamičnih ekscesom se Bad Blue Boysi s Slovenci kaj dosti ne obremenjujejo. "Iskreno povedano je Slovenija v navijaškem smislu marginalna država. Tudi žaljivke v smislu 'tražim je na karti, nema je' so prej 'zafrkantske' kot kaj drugega," nam razloži eden od vodij skupine Tomislav Glušić , poznan tudi kot Petrinjac . Slednji pravi, da BBB Slovencem še najbolj zamerijo prijateljevanje s Srbi . "Antagonizem do Slovencev izvira predvsem na račun vašega na novo odkritega prijateljstva s Srbijo. Vsi vemo, kdo je začel vojno. Ste narod z zelo kratkim spominom," še dodaja Glušić.

 
 

Vsem nam je odleglo, ko so BBB dvignili roke od smučanja. Takrat je bilo veliko incidentov in zaradi njih smo morali močno poostriti varnostne ukrepe.

Srečko Vilar, organizacijski odbor za Zlato lisico

 
Jedro sporov je uprava
Glušić ima tudi zelo izdelano mnenje o aktualnem stanju zagrebškega kluba. BBB se že več sezon trudijo, da bi iz kluba pregnali upravo na čelu s kontroverznim podpredsednikom Zdravkom Mamićem , olje pa je na ogenj prilil tudi prihod osovraženega Mirka Hrgovića , ki se je pred leti kot član Hajduka s pestmi spravil na enega od članov BBB. "Vsako leto se gradi evropski Dinamo, a nato iz tega ni nič, saj uprava proda vse, kar je dobrega. Vsi po vrsti so lažnivci, ki nimajo sramu pred nami in pred javnostjo. Prepričan sem, da o 50 milijonih evrov na računu ni govora. Ni govora, da je bil Luka Modrić prodan za 20 milijonov evrov. V medijih prikazujejo višje številke, ki naj bi pomirile javnost, vendar pa sem prepričan, da takšnih zneskov nikoli niso iztržili. Kar se Mirka Hrgovića tiče, je pa takole. Na zamerimo mu tega, da je bil "Hajdućko srce" in da je igral za Hajduk. Dejstvo pa je, da je napadel našega navijača in takšen človek v tem klubu nima česa početi. Tudi sicer je njegov prihod klubu le škodil. Ustvaril je slabo atmosfero tako na igrišču kot med nami, navijači," je oster Glušić .


Zdravko Mamić je prvi sovražnik Bad Blue Boysov. © Saša Despot

 
Naš sogovornik trdi, da je hajka za BBB na Hrvaškem presegla vse meje. "Vse se preveč poveličuje. V Vidmu smo odvrgli nekaj bakel in to je to. Tudi Italijani so to počeli, a tega tem nihče ne piše. Je pa skrajno sramotno, da so danes Italijani največji čistuni in da govorijo, kakšni huligani smo. V Italiji vsak teden pretepajo policiste, mečejo bakle in povzročajo vse možne izgrede, tako da so oni zares zadnji, ki bi lahko moralizirali o tej tematiki. Tudi pri nas je slika podobna. Vrgli smo nekaj bakel, v medijih pa dobiš vtis kot da smo pričeli tretjo svetovno vojno," izgrede v Vidmu komentira Glušić .

Rokomet in smučanje sta odpadla
Preverili smo tudi, ali bo BBB v bližnji prihodnosti zaneslo na naša tla. Priložnosti sta dve: Zlata lisica v Mariboru in rokometna tekma med Celjem in Zagrebom . A BBB smučanje in rokomet ne zanimata več. "Ko je bila Janica 'in', smo hodili na smučanje, zdaj ne več. Tudi z rokometom nimamo več kaj dosti opravka. Pred leti je klub pripeljal nekaj Črnogorcev in s tem navijače odgnal stran od kluba. Rokometni klub nima nikakršnega dostojanstva in se za navijače sploh ne zmeni kaj dosti. Podobno kot Cibona. Pred 10 leti nas je odpisala, danes pa se sprašuje, zakaj je ozračje v njihovi dvorani tako turobno," je pogovor za zurnal24.si sklenil Glušić .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.