Šport > Nogomet
82 ogledov

Messi še petič na vrhu sveta

fifa zlata žoga ballon d'or podelitev
1/21
EPA
Lionel Messi je bil na slavnostni podelitvi v Zürichu imenovan za najboljšega nogometaša preteklega leta. Napadalec Barcelone je domov odnesel še peto zlato žogo (2009-2012, 2015).

Lionel Messi je v izboru za nogometaša leta premagal trikratnega zmagovalca Cristiana Ronalda in klubskega soigralca Neymarja.

"To je zame zelo poseben trenutek. Zdaj jih imam pet, veliko več, kot sem si lahko predstavljal v svojih otroških sanjah," je dejal Argentinec, ki je v glasovanju slavil prepričljivo. Dobil je 41,33 odstotka glasov, Ronaldo, ki je po dveh zaporednih zlatih žogah v letih 2013 in 2014 tokrat ostal praznih rok, jih je dobil 27,76, tretji je bil Neymar z 7,86 odstotka glasov.

Američanka Carli Lloyd pa je dobitnica nagrade za naj nogometašico leta 2015. Igralka, ki je z ekipo ZDA osvojila naslov svetovnih prvakinj, na SP pa dosegla šest golov, je premagala Japonko Ayo Miyama in Nemko Celio Šašić. "To je res velika čast. Z naslovom svetovne prvakinje sem izpolnila cilj, svoje sanje, toda ne bi mi uspelo brez ekipe. Nagrada ni samo moja, je tudi nagrada Jill Ellis in vseh soigralk," je dejala dobitnica priznanja, ki je dobila 35,28 odstotka glasov, Šašićeva jih je zbrala 12,60, Aya Miyama pa 9,88 odstotka.

Enrique premagal Guardiolo in Sampaolija

Na slavnostni prireditvi so na svoj račun prišli tudi trenerji. Pri moških je nagrado dobil strateg Barcelone Luis Enrique. Barca je pod njegovim vodstvom lani osvojila peterček lovorik (ligo prvakov, domače prvenstvo in pokal, evropski superpokal in klubsko svetovno prvenstvo). Za njim sta se v razvrstitvi Fife uvrstila rojak Pep Guardiola (Bayern München) in Argentinec Jorge Sampaoli, selektor južnoameriškega prvaka Čila.

V ženskem nogometu pa je nagrado prejela Angležinja Jill Ellis, ki je z ekipo ZDA osvojila naslov svetovnih prvakinj. Za njo sta se uvrstila Valižan Mark Sampson in Japonec Norio Sasaki, selektorja angleške in japonske izbrane vrste. Enrique je dobil 31,08 odstotka glasov, Guardiola 22,97, Sampaoli pa 9,47, medtem ko je Ellisova slavila prepričljivo z 42,98 odstotka glasov.

Nagrado za najlepši gol leta, ki se imenuje po madžarskem mojstru Ferencu Puskasu, je tokrat dobi Brazilec Wendell Lira, ki je sanjski zadetek dosegel na tekmi med ekipama Goianesia in Atletico Go v brazilskem prvenstvu.

Organizacije, ki so povezane z nogometom in se ukvarjajo s pomočjo beguncem, pa so prejele nagrado za fair play. Prevzel jo je nekdanji nemški reprezentant Gerald Asamoah. "Zelo sem počaščen, da lahko stojim pred vami. Za naše delo je takšna nagrada zelo pomembna," je dejal nogometaš, ki ima zelo osebne izkušnje z begunstvom, saj je njegov oče kot begunec prišel iz Gane v Nemčijo.

Fifa World XI v znamenju Reala in Barcelone

Vsi trije finalisti za zlato žogo so tudi člani idealne enajsterice. V njej so vratar Manuel Neuer (Bayern), branilci Dani Alves (Barcelona), Sergio Ramos (Real Madrid), Thiago Silva (Paris St. Germain), Marcelo (Real Madrid), vezisti Paul Pogba (Juventus), Luka Modrić (Real Madrid), Andres Iniesta (Barcelona) ter napadalci Neymar (Barcelona), Lionel Messi (Barcelona) in Cristiano Ronaldo (Real Madrid).

zlata žoga podelitev ballon d'or | Avtor: EPA EPA

Fifa je v podrobni analizi predstavila tudi podatke o glasovanjih. Slovenske barve so pri glasovanju za zlato žogo in trenerja leta zastopali selektor Srečko Katanec, kapetan reprezentance Boštjan Cesar in Andrej Stare kot predstavnik medijev. Katanec je na prvi mesti postavil Messija in Enriqueja, Cesar Ronalda in Joséja Mourinha, Stare pa Messija in Sampaolija. V ženskem nogometu so glasovali selektor Damir Rob, kapetanka Mateja Zver in Jože Zidar kot predstavnik medijev. Zverova je na prvi mesti postavila Ellisovo in Lloydovo, Rob in Zidar pa Ellisovo in Šašićevo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.