Šport > Nogomet
29 ogledov

Balotelli morda potrebuje strokovno pomoč

Balotelli Sinclair Manchester City Watford pokal FA EPA
Na Apeninskem polotoku je veliko prahu dvignil prispevek v angleškem tabloidu Daily Mail, kjer novinar Martin Samuel razglablja o tem, če Mario Balotelli morda potrebuje pomoč zaradi duševnih težav. Italijanski napadalec Manchester Cityja je vedno znova v središču škandalov, njegovo razpoloženje pa je spremenljivo bolj kot obljube slovenskih politikov.

"Mario Balotelli: ste kdaj pomislili, da morda potrebuje pomoč?" se sprašuje novinar Daily Maila. "Ne roke okrog rame, roke okrog vratu, očetovsko figuro mentorja, kot je Roberto Mancini. Niti toplega pogovora s klubskim kaplanom, še enega medijskega pluvanja ali športnega psihologa, ki bi mu pokazal, kako vizualizirati uspeh in prenesti svojo negativno energijo v pozitivne stvari.

Profesionalno pomoč usposobljenega kliničnega psihologa, ki bi Balotellijevo najbolj ekstremno vedenje videl ne le kot še en prikaz trme in občudovanja samega sebe, ampak mogoče kot bolezen, ki potrebuje oceno in zdravljenje, ki temelji na dokazih in znanstvenih analizah."

Takšne posameznike je nogomet že poznal, nadaljujejo v Daily Mailu. Nogometaše, ki so jih imeli za neumne ali "posebne", na koncu pa se je izkazalo, da so jih mučile mnogo težje duševne stiske. Po podatkih nedavne raziskave naj bi kar eno od štirih oseb v lanskem letu mučile duševne težave.

Njegovo življenje je življenje ekstremov

Te so lahko manjša depresija, anksioznost ali kaj bolj resnega. Večina se na zdravljenje odzove po 18 mesecih, kljub vsemu pa se zdi nemogoče, da bi bil nogomet "poln sijočih in veselih ljudi", dodaja avtor članka:

"Ta teden smo videli veselega Maria, ki se je vseskozi smejal na tekmi ekipe U-21 Manchester Cityja - na dan, ko je bila večina nogometašev, ki so tako talentirani kot on, zbranih na podelitvi zlate žoge -, je zabil dva gola in nesebično prepustil enajstmetrovke svojim mladim soigralcem. Prejšnji teden je bil jezni Mario, ki le po sreči ni resneje poškodoval Scotta Sinclaira med treningom, in se skoraj stepel s svojim trenerjem. Njegovo življenje je življenje ekstremov."

Pri Daily Mailu nato navajajo podobne primere iz nogometne preteklosti, eden najslavnejših je bil večni zabavljač Paul Gascoigne, ki se je šele pred kratkim izvil iz kremljev alkoholizma. Nekdanji angleški reprezentant je bil podobno kot Balotelli reden gost rubrike bizarno.

Robert Enke je pred smrtjo trpel za hudo obliko depresije. (Foto: EPA) | Avtor: EPA EPA

Nogometaši vedno le "preplačani zvezdniki"

Stan Collymore je zaradi stresa izpustil več tekem Aston Ville in v svoji avtobiografiji kasneje priznal, da mu je zanikanje težav prineslo več škode kot koristi. Jamie O’Hara, član drugoligaša Wolverhamptona, ki je poročen z bivšo mis Anglije in zasluži okrog 36 tisoč evrov na teden, je po zapisu na Twitterju, da mu je bilo lažje, ko je na teden zaslužil 120 evrov, moral zaradi številnih žaljivk izbrisati svoj račun.

Vrhunski športniki namreč velikokrat naletijo na nerazumevanje okolice. Nihče ni vedel, da je nekdanji nemški reprezentant Robert Enke hudo trpel, preden si je 10. novembra leta 2009 tragično vzel življenje. Enke se je za depresijo zdravil šest let, po smrti hčerke Lare leta 2006 pa si ni nikoli zares opomogel.

"Profesionalni nogomet je lažji kot rudarjenje, ampak ni brez napetosti. Vsak fant igra nogomet, ampak število tistih, ki iz tega naredijo kariero, je majhno. Izbranih nekaj mora imeti sposobnost in predanost, ampak tudi duševno moč, da lahko zdržijo praktično stalno presojanje v javnosti," dodaja Samuel.

"Nič se ne spreminja. Balotelli se pretepa, otročje jezi in kuja, napade svoje lastne soigralce in potem razdaja denar ali kaže izjemno prijaznost in človekoljubnost. Nič ni konstantno, njegova čustva se mešajo, medtem ko velike priložnosti hitijo mimo. Kaj bi lahko bilo, zakaj vedno on? Mogoče ni preveč srečen."

Berlusconi o gnilih jabolkih

Častni predsednik AC Milana in nekdanji (bodoči?) italijanski premier Silvio Berlusconi je v torek dejal, da ni nikakršnih možnosti, da bi Balotelli med januarskim prestopnim rokom prišel na San Siro. Nekdanjega člana mestnega rivala Interja je označil za "gnilo jabolko".

"Imena Balotelli nikoli nisem imel v mislih. Gnila jabolka lahko okužijo vse ekipe, tudi Milan," je dejal Berlusconi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.