Šport > Nogomet
18 ogledov

Barça našla uteho, PSG potrdil premoč

lionel messi liga prvakov barcelona
1/26
Reuters
Barcelona je uteho po prvenstvenm porazu proti Real Valladolidu našla na povratni tekmi z Manchester Cityjem, na kateri si je priigrala uvrstitev v četrtfinale Lige prvakov (2:1). PSG gladko prek Bayerja iz Leverkusna (2:1).

Barcelona je resda izgubila primat v španski Primeri División, ji pa zato bolje kaže v Ligi prvakov, kjer je s skupnim izidom 4:1 izločila Manchester City in se uvrstila med najboljših osem ekip tekmovanja. Za Katalonce sta zadela Lionel Messi in Dani Alves, častni zadetek za sinjemodre pa Vincent Kompany. Ekipa Manuela Pellegrinija je tekmo končala z desetimi nogometaši, saj je v 78. minuti zaradi drugega rumenega kartona igrišče zapustil Pablo Zabaleta.

Paris Saint-Germain je na domačem Parku princev še drugič premagal Bayer Leverkusen (2:1) in se prav tako uvrstil v četrtfinale.

City držal korak s sodniško pomočjo

V začetni postavi Barcelone sta zaigrala Andrés Iniesta in Neymar, medtem ko se je trener Gerardo Martino odločil, da Alexisa Sáncheza in Pedra pusti na klopi. Gostujoči strateg Manuel Pellegrini je namesto suspendiranega Martina Demichelisa v prvo enajsterico uvrstil Joleona Lescotta, s klopi pa sta tekmo začela Alvaro Negredo in Edin Džeko.

Nogometaše je ob prihodu na igrišče pozdravila fantastična atmosfera na stadionu Camp Nou. Meščani so takoj poskusili z dolgo podajo v smeri Yaye Touréja, njihovo namero pa je preprečil Jordi Alba. Gostje so v prvih minutah zagospodarili na igrišču, nato pa so se Katalonci prebudili.

Lescott se je srečno izognil rumenemu kartonu, potem ko je storil prekršek nad Messijem, Barça pa je v osmi minuti prvič zares zapretila prav prek Argentinca, ki je podal do Neymarja – Brazilec je poskusil z nizkim predložkom –, pravočasno pa ga je zaustavil Zabaleta. Dve minuti kasneje so Katalonci zahtevali najstrožjo kazen, ko je v gostujočem kazenskem prostoru padel Messi, vendar delilec pravice ni pokazal ničesar. V naslednjih minutah se je nadaljeval enosmerni promet, najlepšo priložnost v uvodnem delu srečanja pa si je priigral Messi; ta se je po preigravanju po desni znašel pred Hartom, ki je njegov strel uspel zaustaviti, vendar je žoga ostala na igrišču, v zadnjem trenutku pa jo je odbil Kompany.

Iniesta je kmalu zatem sprožil mimo vrat, meščani pa so iskali način, kako prekiniti dolge napade Barcelone. V 17. minuti je nevaren predložek pred vrata Victorja Valdésa poslal Milner,  vendar ne Touré ne Agüero nista bila pri žogi, pet minut kasneje pa se je stresla Hartova mreža, vendar je sodnik dosodil prepovedani položaj. Lepo je odtekel Jordi Alba – po pregledu posnetkov se zdi, da Španec ni prehitel gostujoče obrambe – in žogo podal do Neymarja, ta pa je brez težav zabil v prazna vrata Manchester Cityja. Zadetek je razveljavila dvignjena sodniška zastavica, saj naj bi bil Alba v prepovednem položaju. Sreča za City.

Barça vseskozi nevarnejša

Kolarov je zaradi prekrška nad Neymarjem prejel rumeni karton in ostal brez nastopa v četrtfinalu Lige prvakov, če bi se City prebil v naslednji krog tekmovanja. V 28. minuti je ponovno briljiral Messi, ki je potegnil mimo Kompanyja, vendar ga je zaustavil Touré. Igra se je v naslednjih minutah nekoliko umirila. Podobna usoda kot Kompanyja je zaradi visokega štarta na Iniesto doletela Zabaletto. City si je priigral nekaj več posesti, dve priložnosti pa je nato zapravil Silva. V zaključku je bilo nevarno na obeh straneh, najbližje zadetku pa je bil Neymar, čigar prodor po desni in strel v desni spodnji kot je zaustavil Hart. Barça si je v prvem delu priigrala šest strelov, tri v okvir vrat, medtem ko so gostje na drugi strani natančno merili le enkrat. Pred začetkom drugega polčasa je Agüera, ki je staknil poškodbo, zamenjal Džeko. V 51. minuti je Messi pobegnil Lescottu in stresel levo vratnico, na drugi strani pa je po podaji Milnerja poskusil Džeko, izkazal pa se je Valdés, ki je žogo potisnil čez vrata. Takoj zatem je pred gostujočimi vrati Neymar podal v sredino do Fábregasa, ki ga je po nogah oplazil pogumni Hart in se krčevito oprijel žoge.

Spektakularen zaključek tekme

Priložnosti so si v prvih 15 minutah drugega dela vrstile ena za drugo, manjkala je samo še pika na i. V 62. minuti je z nizkim strelom za las zgrešil Messi, ob igrišču pa je besnel trener Kataloncev Gerardo Martino. Živce argentinskega stratega je pomiril njegov rojak, ko je v 67. minuti izkoristil nerodno napako Lescotta; ta v svojem kazenskem prostoru ni obvladal žoge, zvezdnik Barcelone pa je z dvignjenim strelom matiral Harta. Pet minut kasneje je gostujoči vratar moral posredovati po strelu Xavija in žogo poslal v kot, ki ga Španci niso izkoristili.

Mancini je porabil vse tri menjave, na igrišče sta prišla še Navas in Negredo, v 78. minuti pa je Zabaleta dobil drugi rumeni karton zaradi ugovarjanja in City se je znašel v nemogočem položaju. V zadnjih desetih minutah je tudi Martino posegel po dveh menjavah, vstopila sta Sánchez in Roberto, nato pa je sledila napeta končnica. Meščani so izenačili z golom Kompanyja in se častno poslovili od Lige prvakov, svoje pa je dodal Dani Alves, ki je prejel nesebično podaje Inieste – Španec se je prej zavrtel mimo Harta – in zabil za končno zmago.

PSG ugnal 10 ''farmacevtov''

Paris Saint-Germain je na povratni tekmi potrdil premoč nad Bayerjem, ki ga je v gosteh premagal s 4:0, doma pa z 2:1 in se uvrstil v naslednji krog tekmovanja. Gostje so začeli obetavno, ko je najprej v šesti minuti po predložku Giulia Donattija zadel Sidney Sam. Vodstvo je bilo kratkotrajno, saj je sedem minut kasneje izenačil Marquinhos. Zlatan Ibrahimović je kmalu zatem že premagal Bernda Lena, vendar se je žoga odbila od prečke. Nemški prvoligaš je v nadaljevanju zapravil enajstmetrovko, kar je PSG kaznoval v 53. minuti, ko je po kombinaciji Lucasa Digneja in Ezequiela Lavezzija slednji postavil končnih 2:1.. Gostje so od 68. minute igrali z igralcem manj, saj je Can prejel drugi rumeni karton zaradi simuliranja.

Liga prvakov, osmina finala, povratni tekmi:

BARCELONA : Manchester City 2:1 (0:0) /2:0/
Messi (67), Alves (91); Kompany (89)
RK: Zabaleta (78/Manchester City)

Postavi

Barcelona: Valdés; Alves, Piqué, Mascherano, Alba: Busquets, Xavi, Fábregas (od 86 Roberto); Iniesta, Messi, Neymar (od 80. Sánchez)

City: Hart; Zabaleta, Kompany, Lescott, Kolarov; Fernandinho, Toure; Milner, Silva (od 72. Negredo), Nasri (od 74. Navas); Agüero (od 46. Džeko)

Sodnik: Stéphane Lannoy (Francija).


PARIS SAINT-GERMAIN: Bayer Leverkusen 2:1 (1:1) /4:0/
Marquinhos (16), Lavezzi (53); Sam (6)

/X:Y/ – v poševnicah je rezultat prve tekme
AB
ekipa, ki je napredovala

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.