Šport > Nogomet
62 ogledov

Barça poražena: navijač napadel Piquéja

(Barcelona - Almeria) Xavi Messi
1/17
Reuters
Valladolid je na prvi tekmi 27. kola šokiral aktualno prvakinjo Barcelono in močno posegel v letošnji boj za naslov (1:0). Atlético zvečer v Vigu znova na vrh lestvice (2:0). Real Madrid v nedeljo gosti Levante.

Barcelona je v Valladolid pripotovala brez Andrésa Inieste, potem ko je španski reprezentant ostal ob strani svoje izbranke, s katero žaluje ob izgubi njunega drugega otroka, ki bi se jima moral roditi v naslednjih mesecih.

Na sončnem stadionu Nuevo José Zorrilla je na zelenico vseeno pritekla praktično najmočnejša postava Barçe, o morebitnih nerazumljivih rotacijah trenerja Gerarda Martina ni bilo ne duha ne sluha, saj je poleg Lionela Messija, Neymarja, Xavija Hernándeza in ostalih tekmo začel tudi vprašljivi Gerard Piqué.

"Fiesta" na tribunah

Domači so se pred razigranimi tribunami pogumno postavili po robu Kataloncem in v prvih minutah kar nekajkrat zapretili, Javi Guerra je v eni prvih akcij slabo ustrelil proti Víctorju Valdésu, potem ko je ušel obrambi. Messi, ki je z bruhanjem na zelenici v Bukarešti spet polnil stolpce španskih medijev, je nato v deseti minuti po samostojnem prodoru čez polovico igrišča močno ustrelil pod prečko, a je bil vratar Diego Mariño na mestu.

Samo posredovanje v zadnjem hipu Piquéja je Barcelono rešilo pred matno situacijo pred vrati, od koder je španski reprezentant v padcu odbil podajo Zakare Bergdicha. Toda prava "fiesta" se je šele začenjala – sicer z veliko sreče je po odbijanju žoge od branilcev gostov, nazadnje Adriana, do posesti pred vrati prišel Fausto Rossi in za 1:0 matiral Valdésa.

Obupna predstava prvakov

Ekipa, ki naj bi se do konca sezone borila za obstanek, se je s številnimi miniaturami dobesedno šalila z aktualno prvakinjo, ki razen prodora Messija v obubnih 30 minutah (ne)igre praktično ni pretila. Prav Messi je nato dvakrat streljal točno v roke domačega čuvaja mreže, prvič s prostega strela, drugič pa po lepi individualni akciji, izjemno slabo strelsko popoldne pa je s poskusom točno v vratarja nadaljeval tudi Cesc Fàbregas. Po prvih 45 minutah je bila bleda Barça v hudih težavah. 

Vzpodbuden začetek drugega polčasa je dal nekaj upanja pristašem mordo-rdeče barve – Messi je znova sam krenil proti golu domačih, nato pa z desnico s težkega položaja streljal v dobro postavljenega vratarja. Lepa priložnost se je v prvih desetih minutah nadaljevanja ponudila tudi Danielu Alvesu, a Brazilec v sredini ni uspel najti nikogar od soigralcev. Njegov rojak Neymar je po srečnem odboju v 57. minuti prišel v veliko priložnost za izenačenje, a meril prek vrat.

Vroče po tekmi: navijač nad Piquéja

Martino je reagiral pet minut kasneje in namesto bledega Fàbregasa v igro poslal Alexisa Sáncheza, ko je že tekla 72. minuta pa je aktiviral še mladega vezista Sergija Roberta, ki je zamenjal kar načetega branilca Piquéja, v igro je namesto "kislega" Neymarja prišel tudi Cristian Tello.

Ko je Messi prosti strel z ugodnega položaja v 83. minuti spet poslal točno v naročje vratarja, bi Valladolid kmalu izpeljal zmagoviti protinapad, a je Óscar po podaji s strani meril čez gol. Katalonci si v lovljenju vsaj točke do konca tekme niso priigrali niti ene prave priložnosti in s sklonjenimi glavami zapuščali zelenico, kjer se je verjetno že odločila borba za naslov prvaka.

Po poročanju radia COPE je bil branilec Barçe Piqué tarča žaljivk najbolj gorečih navijačev gostujočega moštva, skupine Boixos Nois, ki ima na tekme v Barceloni že več let prepovedan vstop. Med več kot 3.000 gostujočimi navijači je eden izmed članov omenjene skupine ob odhajanju ekipe na avtobus proti Piquéju vrgel kovanec, ki pa je zadel televizijsko kamero.

"Dvojček" Ville v dveh minutah, Atlético izenačen na vrhu

Atlético je na težkem gostovanju pri Celti Vigo z dvema goloma v dveh minutah drugega polčasa do zmage popeljal španski reprezentant David Villa (2:0). Asturijec, ki ob soigralcu Diegu CostiÁlvaru Negredu, Fernandu Llorenteju in drugih učinkovitejših rojakih verjetno ne bo na letalu za odhod na mundial, je izkoristil svoje priložnosti in Atlético na vrhu La Lige izenačil z mestnim tekmecem Real Madridom.

Letos navdušujoča Celta trenerja Luisa Enriqueja, še enega Asturijca, doma ni prikazala takšne igre, kakršna ji je v občasnih prebliskih uspevala v letošnji sezoni, Atlético pa je po dobrem remiju na mestnem derbiju z Realom (2:2) ohranil prav vse možnosti v bitki za prvi naslov po letu 1996 in pred nedeljsko tekmo bližnjih sosedov zasedel vrh lestvice.

Villa je dobro nadomeščal suspendiranega Costo in v 62. minuti izkoristil napako galicijske obrambe, dve minuti kasneje pa je še mojstrsko zadel v malo mrežico z roba kazenskega prostora. Najboljši strelec španske reprezentance (zabil je 56 golov na 95 tekmah) je izpustil že zadnje evropsko prvenstvo, selektor Vicente del Bosque pa se po njegovi sobotni predstavi gotovo še bolj nervozno gladi po svojih košatih brkih, glede na to, da bo moral doma pustiti več kot le enega izvrstnega posameznika.

Illarramendi bežal pred kravami, brez Arbeloe na "Clásicu"

Odlične predstave v zadnjih tekmah, najprej proti Atléticu kot rezervist, nato pa še kot ideolog mlade španske reprezentance na tekmi U-21, so Isca še dvignile v očeh Carla Ancelottija. Trener Madrida je pred nedeljsko tekmo namignil, da je Isco "zelo blizu" temu, da začne tekmo v prvi postavi. 

Illarramendi PSG Paris Saint-Germain Real Madrid Doha | Avtor: EPA EPA
A vodilna ekipa lige pred nedeljsko tekmo nima zgolj sladkih skrbi – potrjeno je, da bo tri tedne počival branilec Álvaro Arbeloa, ki mu poškodovano koleno ne bo dovolilo nastopa niti na marčevskem "El Clásicu", vezist Asier Illarramendi pa se je opravičil klubu zaradi svojih predstav ne nekem baskovskem pustnem karnevalu, kjer je oblečen v Batmana v skladu s tradicijo bežal pred mladimi kravami. Čaka ga tudi kazen.

Primerjava s Seedorfom

"Imamo pravila znotraj slačilnice, denimo, da ne smeš smučati in početi ostalih nevarnih reči, ne vem, če sem spadajo tudi bikoborbe. Opravičil se je in mislim, da tega ne bo storil nikoli več," je na sobotni novinarski konferenci o mladem Basku dejal Ancelotti.

"V slačilnici je mirno, vidim osredotočene ljudi ... Igralci zelo dobro razumejo, da nas čakajo zelo pomembne tekme in za vse si želimo kar najbolj pripraviti. Do sedaj smo delo opravljali zelo dobro, zdaj prihajajo odločilni dnevi. Isco je igral proti Schalkeju in zelo dobro proti Atléticu ter za reprezentanco. Povsem sem prepričan, da lahko igra na tem položaju. Imel sem (Clarenca) Seedorfa, napadalnega vezista, ki se je žrtvoval na tem položaju in bil ključen za dobro igro Milana. Menim, da lahko Isco stori enako, ima pa deset let manj."

Španska liga, 27. kolo:

Real Valladolid : Barcelona 1:0 (1:0)
Rossi (17)

Real Betis : Getafe 2:0 (2:0)
Baptistão (16), Castro (39)

Celta Vigo : Atlético Madrid 0:2 (0:0)
Villa (62, 64)

Granada : Villarreal 2:0 (2:0)
Rico (23/11-m), El Arabi (33)
Jokić (Villarreal) je bil na klopi.

Nedelja ob 12.00:
Espanyol – Elche

Ob 17.00:
Almería – Sevilla

Ob 19.00:
Real Madrid – Levante

Ob 21.00:
Valencia – Athletic Bilbao

Ponedeljek ob 20.00:
Osasuna – Málaga

Ob 22.00:
Real Sociedad – Rayo Vallecano

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.