Šport > Nogomet
20 ogledov

Barça spet prava: hurikan Messi sesul Valencio

David Villa
1/18
EPA
Barcelona je na derbiju z Valencio odigrala eno najboljših tekem sezone in s štirimi goli Lionela Messija odgovorila bežečemu Realu Madridu (5:1). Real je že v soboto na Santiagu Bernabéu premagal Racing Santander (4:0). Cristiano Ronaldo je zabil svoj 121. gol za Real in se izenačil s klubsko legendo Juanitom.

Barcelona je vedno bolj brezupni lov za Realom Madridom od prve minute začela z branilcem Gerardom Piquéjem, ki ga je trener Josep Guardiola na zadnji tekmi Lige prvakov v Leverkusnu pustil kar na tribuni. Vedno bolj kritizirani branilec španske reprezentance je tekmo začel na najslabši možen način, saj je Valencia iz praktično prvega nevarnega napada zadela. Sofiane Feghouli je z desnega krila podal fantastično žogo v osrčje kazenskega prostora, kjer je okroglo usnje veliko prelahko preletelo Piquéja in rezervista na desnem boku Martína Montoyo, vratar Victor Valdés pa je ostal na nikogaršnji zemlji, tako da je osamljeni Pablo Piatti brez večjih težav zadel za šokantno vodstvo netopirjev.

Grogirani Camp Nou si je opomogel v 22. minuti, ko je Lionel Messi po podaji Pedra Rodrígueza in po zaslugi srečnega odboja prišel pred vratarja Diega Alvesa in ga premagal s strelom tik ob vratnici iz praktično nemogočega kota. Blaugrana je v prvem polčasu spominjala na svoje najboljše verzije iz lanske in letošnje sezone, gledalci pa so na noge spet skočili v 28. minuti, ko je Andrés Iniesta z izjemno globinsko žogo našel Erica Abidala, Francoz pa jo je ostro vrnil v sredino, kamor je pritekel Messi in iz drugega poizkusa uspel poriniti žogo mimo ležečega Alvesa.

Vratar Valencie je do konca polčasa ubranil še dve čisti priložnosti Kataloncev, potem ko sta se v situacijah ena na ena z njim slabo znašla najprej Alexis Sánchez in nato še Cesc Fàbregas. Samo prečka je Fàbregasu preprečila enega izmed golov sezone, ko ga je v 40. minuti z visoko žogo za zadnjo vrsto Valencie našel Iniesta, Katalonec pa je s "polškarjicami“ stresel okvir Alvesovega gola. Drugi polčas bi najlažje opisali z besedami Alves proti enajstim Barcelone. Vratar Valencie je z neverjetnimi obrambami držal svoje moštvo v igri, še posebej izjemno je bilo njegovo posredovanje po strelu Messija z glavo iz neposredne bližine, se pa tudi nogometaši Barçe niso proslavili z redko videno zapravljivostjo pri zaključnih strelih.

Tako se je Valencii iz praktično nikjer v 67. minuti ponudila celo priložnost za izenačenje, a je Valdés po slabem izbijanju Piquéja z odličnim posredovanjem ustavil volej Feghoulija. Odrešitev je prišla v 76. minuti, ko je znova navdušujoči mladi rezervist Cristian Tello preigraval in prišel do strela, odbitek je za svoj hat-trick v mrežo pospravil Messi, Argentinec pa je pred koncem tekme zabil še svoj četrti gol, ko je stekel sam proti Alvesu in ga premagal s prefinjenim lobom. Xavi Hernández je v le nekaj minutah na igrišču po srečnem odboju mojstrsko zabil še peti gol.

Barçe ni na spregled: Real na +13

Real Madrid je z zmago nad Racingom Santanderjem na vrhu lestvice španske lige Barceloni pobegnil že na gromozanskih 13 točk in še povišal pritisk na Katalonce pred nedeljskim derbijem proti Valencii. Da vse le ni bilo tako rožnato je na koncu poskrbela morebitna poškodba povratnika Angeka Di Maríe, saj je Argentinec po zadnji akciji na tekmi odšepal z igrišča. Strelec tretjega gola je odigral prve minute po poškodbi desne stegenske mišice.

Beli balet Joséja Mourinha je sicer hitro zaplesal do vodstva, ko je Kaká z glavo na drugi vratnici našel samega Cristiana Ronalda, ki je prav tako z glavo zabil že svoj 121. gol v belem dresu na vsega 123 tekmah. Večer čudnih zadetkov je tik pred polčasom nadaljeval Karim Benzema, ki je po domiselni podaji Xabija Alonsa s prostega strela ostal sam pred vratarjem in žogo poslal proti golu, kjer se jo je (verjetno prepozno) dotaknil Sergio Ramos in potrdil zadetek Francoza za 2:0.

Ronaldo Di Maria Marcelo Real Madrid Racing Santander Liga BBVA Španija španska  | Avtor: EPA EPA
Racing je takrat že igral brez izključenega Dominga Cisme, ki mu je sodnik José Luis González González strogo pokazal drugi rumeni karton zaradi nenamerne igre z roko, nad sodniki pa se je Racing lahko hudoval tudi pri golu Benzemaja, saj je bil verjetno dosežen iz nedovoljenega položaja. Tudi malce premešana postava Reala, v kateri je Ramos od prve minute igral na svojem starem položaju desnega bočnega branilca, v osrčju obrambe pa je priložnost dobil Francoz Raphael Varane, je v drugem polčasu z lahkoto nadzirala potek srečanja.

Za največ razburjenja je pravzaprav poskrbel kar bizarni izpad elektrike, ki je v 61. minuti za nekaj trenutkov zatemnil enega najslavnejših stadionov na svetu. Verjetno je bilo krivo navdušenje ob povratku argentinskega virtuoza Angela Di Maríe, ki je v le nekaj minutah na zelenici spet povsem obnorel Bernabéu, svojo vrhunsko predstavo pa kronal z izjemnim golom za 3:0, ko je z levico z roba kazenskega prostora premagal Racingovega vratarja. Za končnih 4:0 je z močnim strelom pod prečko in s pomočjo rahlega odboja poskrbel Benzema.

Ronaldo je s 121. golom izenačil dosežek klubske legende Juanita in je zdaj 13. najboljši strelec v zgodovini kluba. Edina razlika je, da je Juanito, "genij iz Fuengirole“, za ta dosežek potreboval kar deset sezon in 401 tekmo. Ronaldo bo z neverjetnim povprečjem skorajda enega zadetka na tekmo kmalu že na dvanajstem mestu, saj ga od Pahiña (124) ločijo le še trije goli. 94 jih je Ronaldo zabil v La Ligi, 16 v Ligi prvakov, deset v španskem pokalu in enega v superpokalu.

Villa nazaj že za El Clásico?

David Villa si je lanskega decembra na svetovnem klubskem prvenstvu zlomil levo nogo in v trenutku je postal vprašljiv njegov nastop na evropskem prvenstvu v Ukrajini in na Poljskem. Očitno pa bo Španec brez večjih težav nastopil na Euru. Marca namreč piše, da Villa okreva po programu, tako da bi konec meseca že lahko začel z lahkotnim tekom.

Napadalec mišice že lahko krepi s plavanjem in vožnjo s kolesom. Marca še dodaja, da bi se Villa lahko vrnil 22. aprila na veliki derbi proti Real Madridu v 35. kolu španskega prvenstva, če bo okrevanje seveda še naprej potekalo po pričakovanjih. V tem primeru tudi nastop na Euru ne bi smel biti vprašljiv.

Poškodba Banege na bencinski postaji

Valencia je pred gostovanjem na Camp Nouu za šest mesecev ostala brez argentinskega vezista Éverja Banege, in to zaradi enega najbizarnejših razlogov v zgodovini nogometa. Po poročanju španskih medijev si je Južnoameričan hudo poškodoval gleženj med obiskom bencinske postaje, kjer mu je čez nogo med točenjem goriva zapeljal njegov lastni avto, saj je Banega pozabil zategniti ročno zavoro. Banega je v Valencii že prestal operacijo, čas okrevanja pa bi se lahko raztegnil na kar šest mesecev.

Španska liga, 24. kolo:

Getafe : Espanyol 1:1 (0:0)
Miku (70/11-m); Vázquez (66)
RK: Galan (81/Espanyol)

Real Madrid : Racing Santander 4:0 (2:0)
Ronaldo (6), Benzema (45, 89), Di María (73)
RK: Cisma (39/Racing)

Sevilla : Osasuna 2:0 (1:0)
Medel (16), Trochowski (90)

Granada : Real Sociedad 4:1 (1:1)
López (12), Jara (57), Uche (61, 87); González (10)
RK: Siqueira (86/Granada); Illarramendi (45/Real)

Athletic Bilbao : Málaga 3:0 (0:0)
Amorebieta (58), San José (60), Toquero (61)

Sporting Gijon : Atlético Madrid 1:1 (1:1)
Eguren (37); Canella (20/a.g.)

Mallorca : Villarreal 4:0 (1:0)
Victor (41, 65), Marti (52), Nunes (67)

Levante : Rayo Vallecano 3:5 (0:1)
Barkero (50/11-m), Suárez (79, 90/11-m); Bangoura (35, 70), Costa (62, 63), Delibašić (85)

Barcelona : Valencia 5:1 (2:1)
Messi (22, 27, 76, 85), Xavi (90); Piatti (9)

Ponedeljek, ob 21.00:
Real Zaragoza – Real Betis

Komentarjev 1
  • a4 22:18 18.februar 2012.

    sem mislil da je bila popolna tema, pa sem šel iskat posnetek in je bila le malo zmanjšana svetloba, je pa sodnik res prekinil tekmo za minuto