Šport > Nogomet
22 ogledov

Barcelona bo prenovila Camp Nou

Žurnal24 main
Katalonski nogometni velikan Barcelona bo v prihodnosti igral na novem in sodobnem stadionu.Člani kluba so se na referendumu izrekli o tem, ali naj sedanji stadion Camp Nou doživi spremembe, podpora 600 milijonov evrov vrednemu projektu prenove pa je bila 72-odstotna.

Sobota je bila za člane in privržence kluba pomemben zgodovinski dan. Odločali so namreč o tem, ali naj se klub loti temeljite prenove stadiona Camp Nou, ki so ga zgradili leta 1957, ali pa naj dom blaugrane ostane nespremenjen.

Projekt Espai Barca je podprlo 72 odstotkov članov kluba, ki so prišli na volišče, oziroma nekaj več kot 27.000. Klub bo zdaj lahko uresničil projekt, ki pravzaprav ne pomeni samo modernizacije stadiona, ampak preureditev celotnega kompleksa. Podrli bodo namreč tudi staro dvorano za rokomet in košarko Palau Blaugrana, ki stoji v neposredni bližini, po prenovi pa bodo zgradili novo za 12.000 gledalcev. Ob tej dvorani bodo na novo postavili tudi manjšo ledeno - katalonski klub ima namreč tudi hokejsko in drsalno sekcijo - za 2000 gledalcev.

Za uresničitev vsega novega pa bodo žrtvovali manjši nogometni objekt za treninge v bližini, kamor se bodo preselile dvorane, na prostoru, kjer košarkarji in rokometaši domujejo zdaj, pa bodo uredili 5000 podzemnih parkirnih mest, na površini pa park, nov klubski muzej in prostore za klubsko vodstvo ter Barcelonino šolo mladih nogometašev Masio.

Zgradili bodo streho, povečali kapaciteto...

Največ sprememb pa bo doživel stadion. Dogradili bodo del tribun 4. nadstropja, ki jih zdajšnji objekt nima, celoten stadion bodo "oblekli" v okrasno fasado, zgradili pa bodo tudi novo streho, tako da bodo po novem vsi gledalci na suhem (zdajšnji Camp Nou ima streho le nad glavno tribuno). Kapaciteto stadiona pa bodo s temi posegi povečali za 7000 sedežev, na skupno 105.000.

Gradbena dela naj bi začeli maja 2017, končali pa februarja 2021, tudi med prenovo pa naj bi nogometaši vse tekme igrali na svojem stadionu. Camp Nou je že zdaj največji nogometni stadion v Evropi, a je kljub nekaj manjšim prenovam v zadnjih desetletjih že precej zastarel. V Barceloni nameravajo tretjino zajetnega finančnega zalogaja pokriti s svojimi sredstvi, tretjino z bančnimi krediti, tretjino pa naj bi pokril sponzor, ki bo med drugim za 200-milijonski vložek dobil pravico do uporabe svojega imena na stadionu poleg sedanjega Camp Nou.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.