Šport > Nogomet
12 ogledov

Barcelona četrtič na vrhu Evrope

David Villa je v 69. minuti bolj ali manj odločil: 3:1 za Barcelono.
1/44
Reuters
Barcelona je še četrtič v svoji bogati zgodovini osvojila tekmovanje vseh tekmovanj, Ligo prvakov. Katalonci so v finalu na kultnem Wembleyju povsem zasenčili Manchester United in ga odpravili s 3:1.

Po sezoni 2008/09 sta se letos v finalu Lige prvakov znova srečala Manchester United in Barcelona. Tako kot pred dvema letoma v Rimu so tudi na Wembleyju slavili nogometaši ponosa Katalonije in le potrdili, da jim trenutno v Evropi ali celo širše ni para. Katalonci so v vseh pogledih nadigrali rdeče vrage in na koncu slavili s 3:1 ter še četrtič (tretjič v zadnjih šestih letih) osvojili tekmovanje vseh tekmovanj. United je bil ob polčasu (1:1) še v igri, v drugem delu pa je Barcelona prestavila še eno ali dve prestavi višje in s sijajnima zadetkoma Lea Messija (najboljši igralec finala) in Davida Ville povsem zasluženo slavila.

Puyol začel na klopi
Za prvo presenečenje je že pred začetkom  srečanjem poskrbel strateg Barcelone Pep Guardiola, ki je na klopi pustil kapetana Carlesa Puyola, kar se je v prvih minutah morda celo poznalo v njeni igri, saj so rdeči vragi presenetljivo prevladovali. Kaj kmalu pa se je Barcelona otresla začetnega pritiska in prevzela pobudo. Vse več je bilo številnih kratkih podaj, Lionel Messi in soigralci pa so vse pogosteje prihajali pred vrata Edwina van der Sarja. Po nekaj zapravljenih priložnostih  (Pedro, Villa) pa je sledila prva eksplozija na Wembleyju. Akcijo je začel Xavi, ki je z idealno podajo zaposlil Pedra, ta pa je povsem pozabljen od branilcev Uniteda z rutinskim strelom po tleh z desetih metrov po tleh ukanil van der Sarja, ki bo po tej tekmi končal svojo izjemno uspešno vratarsko kariero. Po vodilnem zadetku je Barca nekoliko stopila iz plina in s tem morda celo pljunila v lastno skledo. Angleški prvaki so izenačili le sedem minut kasneje. Po dvojni podaji z Ryanom Giggsom (v času podaje je bil morda celo v prepovedanem položaju) je Victorja Valdesa z močnim in natančnim strelom z roba kazenskega prostora matiral Wayne Rooney. Do konca polčasa je znova prevladovala Barca, toda Van der Saa se ni več pustil premagati.

Kralj Messi
Drugi polčas se je začel tako kot se je končal prvi – s prevlado Barcelone. Katalonci so napadali z vseh strani. Pritisk je sadove obrodil v 54. minuti. Nizozemski veteran v vratih rdečih vragov je drugič kapituliral po močnem in nekoliko nenadejanem strelu z dvajsetih metrov argentinskega nogometnega virtuoza Messija. Katalonci tokrat niso ponovili napake iz prvega polčasa, temveč so še naprej igrali svojo igro. United se lahko le van der Sarju in njegovim obrambam zahvali, da se izid v naslednjih minutah ni spremenil. V 69. minuti pa je bil nemočen tudi van der Sar. Villa je z 18-metrov sprožil strel iz enega koraka in žogo poslal v sam zgornji levi kot Nizozemca in s tem dokončno potopil barko Alexa Fergusona. 

Jalov pritisk Uniteda
Manchester United je v zadnjih minutah poskušal spreobrniti izid, a Barca je bil premočna. Katalonci so brez večjih težav zadržali izid in slavje se je lahko začelo. 

Messi ujel van Nistelrooyja
Čudežni Argentinec se je po številu zadetkov - v tej sezoni jih je v Ligi prvakov dosegel 12 - izenačil z Nizozemcem Ruudom van Nistelrooyjem iz sezone 2002/03. 

"Kdor je gledal tekmo, je videl, da nismo le zmagali, odigrali smo brilijantno tekmo," je v prvi izjavi po zmagoslavju dejal trener Guardiola. "Zelo smo veseli, da smo zmagali Ligo prvakov, saj smo v to vložili ogromno truda." Trener Ferguson je pošteno priznal: "Premagala nas je fantastična ekipa, sam pa sem pričakoval, da bomo sami igrali bolje. Ne bi mogli igrati proti boljši ekipi."

Barca kot Ajax in Bayern
Katalonci so po letih 1992, 2006 in 2009 še četrtič zmagali v Ligi prvakov. S tem so se izenačili z Ajaxom iz Amsterdama in Bayernom iz Münchna, v vodstvu pa je še vedno Real Madrid z devetimi zmagami v nekdanjemu pokalu prvakov in sedanji Ligi prvakov.

Liga prvakov, finale (Wembley):

Barcelona : Manchester United 3:1 (1:1)
Pedro (27), Messi (54), Villa (69); Rooney (34)

Postavi:

Barcelona:

Valdes; Alves (88/Puyol), Pique, Mascherano, Abidal; Busquets, Xavi, Iniesta; Pedro (92/Afellay), Messi, Villa (86/Keita)

Manchester United:

Van der Sar; Fabio (69/Nani), Ferdinand, Vidić, Evra; Valencia, Carrick (77/Scholes), Giggs, Park; Rooney, Hernandez

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.