Šport > Nogomet
6 ogledov

Barcelona je spet strah in trepet

guardiola_afp Žurnal24 main
Nogometni klub Barcelona pod vodstvom trenerja Josepa Guardiole igra nogomet, ki ga je v zibelko katalonskega kluba ob začetku devetdesetih položil veliki Johan Cruyff.
 
 

To, kar počne Josep, je preprosto fantastično. Korak za korakom ureja malenkosti in točno ve, kaj mora početi. Iz vsakega igralca zna iztisniti maksimum.

Johan Cruyff

 
Besedno zvezo Dream Team v Barceloni uporabljajo zelo pazljivo. Tudi ko je četa Franka Rijkaarda leta 2006 nanizala 18 zaporednih zmag, so bile primerjave z nepozabno generacijo iz začetka devetdesetih previdne in bojazljive. Mit o neprekosljivosti Dream Teama je namreč skrbno varoval avtor te veličastne ekipe Johan Cruyff , ki je združil dve nogometni fantazmi – vrhunsko igro in vrhunske rezultate. Nizozemec Frank Rijkaard s Cruyffom nikoli ni sodeloval in je navkljub tradicionalni nizozemski šoli "totalnega" nogometa s seboj prinesel tudi italijanske nogometne nauke, zato je bil njegov sistem igre v Barceloni le malce bolj pragmatičen, da bi ga povsem enačili s Cruyffovo romantiko.


Samuel Eto'o je na desetih prvenstvenih tekmah zabil kar 13 zadetkov. © Reuters

 
Rijkaardu je po petih letih odklenkalo, njegovo mesto pa je zasedel izven španskih meja neuveljavljeni novinec na trenerskih klopeh Josep "Pep" Guardiola . Barcelona bi lahko na svojem trenerskem stolčku imela Joséja Mourinha , ki se je – čeprav je to pozneje zanikal – kar sam ponujal tedanjemu podpredsedniku kluba Sandru Rosellu. A na Nou Campu so takoj vedeli, kdo je pravi mož za eno najbolj vročih trenerskih služb na svetu. Josep Guardiola je v inkubatorju Barcelonine B ekipe nabiral trenerske izkušnje in pri 37 letih zasedel družbeni položaj, ki ima v Kataloniji vsaj tako prestižen predznak kot najuglednejše politične in gospodarske funkcije. Nekdanja desna roka Johana Cruyffa je danes v "Barcelono vrnila Barcelono" . "To, kar počne Josep, je preprosto fantastično. Korak za korakom ureja malenkosti in točno ve, kaj mora početi. Iz vsakega igralca zna iztisniti maksimum. Šele danes vidim, kakšno srečo sem imel, da sem lahko delal s takšnimi ljudmi, kot sta Michael Laudrup in Josep Guardiola. Oba vesta, da v Barceloni samo rezultat ni dovolj. Pravzaprav je rezultat le predpogoj. Od Barcelone vsi pričakujejo nekaj več, pričakujejo dodano vrednost. Zelo sem ponosen na Josepa," je pred dnevi povedal Cruyff , ki je sam najbolj vztrajno prepričeval predsednika Joana Laporto , naj trenersko paličico prepusti njegovi nekdanji desni roki na igrišču.


Johan Cruyff je pri Barceloni posredno ustoličil svojega naslednika. © EPA

 
 

Tri zavezane kravate

Barcelona je na prvih desetih tekmah španskega prvenstva že trikrat dosegla neverjetnih šest zadetkov. Sporting iz Gijona ter Atlético iz Madrida je razbila s 6:1, Valladolid pa kar s 6:0.

Cruyff sicer pravi, da rezultati niso vse, a prav ti so ta hip najboljši pokazatelj stanja moči dvakratnih evropskih prvakov. V prvih desetih krogih je Barcelona namreč zabila neverjetnih 34 zadetkov in je s 3,4 zadetka na tekmo z naskokom najučinkovitejša ekipa najmočnejših evropskih prvenstev. S tem dosežkom je "blaugrana" izenačila rekord Realove generacije iz sezone 1959/60 , pri kateri so blesteli Alfredo Di Stefano , Ferenc Puskas in Francisco Gento , vse več pa je govora o tem, da je Barcelona zmožna prekositi še en nepozaben rekord španskega prvenstva: Realovih 107 zadetkov iz sezone 1989/90 . "Barcelona igra prekleto dober nogomet. Neverjetni so, vsa čast Guardioli," je povedal legendarni Di Stefano , danes častni predsednik kraljevega kluba. Oglasil se je tudi Anglež Bobby Robson , ki navkljub temu, da z Barcelono nikoli ni osvojil naslova prvaka, v Kataloniji še danes uživa izjemen ugled. Pod njegovim vodstvom je namreč Barcelona v sezoni 1996/97 dosegla 102 zadetka , Ronaldo pa je bil takrat s 34 goli prvo ime svetovnega nogometa. Tudi njemu je na igrišču asistiral Josep Guardiola , ki je že kot igralec dokazoval, da ima v sebi posebna znanja in karakteristike. "Zaljubljen sem v novo Barcelono. Josep ima sijajen stil. Všeč mi je, kako komunicira s sodniki in z nasprotniki. Zelo cenjen možakar je in to so verjetno občutili tudi igralci. Josep je bil zelo, zelo inteligenten igralec in vedno je dolge ure premišljeval o nogometu. Zelo sem ponosen nanj," je povedal danes 75-letni Sir Bobby .


Barcelona je na dobri poti, da postane najučinkovitejša ekipa v zgodovini španskega prvenstva. © AFP

 
 
 

Josep je bil zelo, zelo inteligenten igralec in vedno je dolge ure premišljeval o nogometu.

Sir Bobby Robson o Guardioli

 
Guardiola se drži principov, ki jih je v statut Barcelone, kot rečeno, vpisal Johan Cruyff . Drži se klasičnega "barcelonskega" sistema 4–3–3 z izjemno aktivno vlogo obeh bočnih branilcev, z organizatorjem na sredini igrišča (Xavijem) ter tremi napadalci, med katerimi prav nobeden ne velja za klasično "devetico", kakršna je denimo Ruud Van Nistelrooy iz Reala. Nekoč so ta "totalni" nogomet demonstrirali Michael Laudrup , Hristo Stoichkov in Romario , danes to vlogo opravljajo Samuel Eto'o , Lionel Messi in Thierry Henry . Biser ekipe, Argentinec Messi , se še nikoli ni tako dobro počutil v svoji koži. "Že kot otrok sem igral tako, kot igram danes. Rad se prilagajam svojim instinktom in res me veseli, da igramo tako spektakularen nogomet. To je preprosto Barcelona," je v intervjuju za nemški časnik Kicker povedal Messi .

 

Preberite še

Sanjska pogodba za Xavija

Guardiola je človek znotraj sistema Barcelone in to je iz vidika navijačev in ožjega vodstva kluba najbolj pomembno. Carles Rexach in Lorenzo Serra Ferrer sta imela podobne atribute, a je njuna nogometna filozofija že malce zastarela. Frank Rijkaard je Nizozemec, a nikoli ni poznal notranjega ustroja in filozofije kluba. Louis Van Gaal je imel uspehe, a ni imel stila. Josep Guardiola ima – zaenkrat – vse.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.