Šport > Nogomet
18 ogledov

Barcelona pripravljena na boj za preostalo lovoriko

barcelona guardiola espanyol EPA
Današnje finale kraljevega pokala bo za Guardiolo že dvanajsto, odkar je pred štirimi leti prevzel Barcelono. Njegova statistika je impresivna, in sicer deset naslovov v enajstih finalih. V sklepno dejanje letošnjega španskega pokala se bo moral Pep podati z oslabljeno zasedbo, saj Barcelono, predvsem v obrambni vrsti, pestijo poškodbe.

Obeta se nam že sedmo finalno srečanje kraljevega pokala med Barcelono in Athleticom Bilbao. Največ španskih pokalov v zgodovini je osvojila Barcelona, ki ima kar 25 lovorik. Prav tako impresivna je številka Athletica, ki je pokal osvojil 23-krat. Za Athletic bo to že 36-ti nastop v finalu, od katerih so jih dvanajst izgubili. Štiri poraze jim je prizadejala prav Barcelona. Zadnjič sta se ekipi v finalu pomerili v sezoni 2008/2009, ko je Barca slavila s 4:1.

Finale maja 2009 se šteje za začetek najuspešnejšega obdobja Barcelone v njihovi zgodovini, drugače povedano, začela se je era Pepa Guardiole. Španec pa na klopi Kataloncev ni vedno samo užival. ''Niti dan ni minil, ko se ne bi slabo počutil, ker sem moral nekoga pustiti na klopi. To je najtežje delo trenerja – pustiti na klopi nekoga, ki si zasluži igrati. Moje sanje so, da klub nadaljuje z dobro, močno in zdravo igro,'' je povedal enainštiridesetletnik.

Tri leta in trinajst lovorik pozneje si bosta ekipi spet zrli iz oči v oči, ko se bosta v Madridu spopadli na sklepnem dejanju sezone. Katalonci bodo storili vse, da nadvse uspešno obdobje okronajo še z zadnjo lovoriko. Igralci želijo pokal osvojiti tudi za vse, ki v finalu ne morejo nastopiti, in še posebej za Erica Abidala. Na poti do finala se je med žrtvami Barcelone znašel tudi veliki Real Madrid.

Pri Kataloncih bosta manjkali poškodovana Dani Alves in Carles Puyol, medtem ko Abidal okreva po presaditvi jeter. Eden takšnih, ki bi znal zapolniti praznino na zelenici, je Mascherano, ki bi lahko nadomestil Puyola. Po zadnji podatkih naj bi bila Alexis Sanchez in José Manuel Pinto nared za igro, s čimer se je klop Barcelone podaljšala na šestnajst igralcev.

''Če ne bomo igrali naše igre, potem bomo trpeli. Naši nasprotniki bodo dobro pripravljeni. Kar moramo narediti, je, da jim pridemo blizu in igramo igro posesti žoge, kar ne bo lahko, saj igramo proti mladi in agresivni ekipi. Athletic ti ne da veliko prostora. Zelenica bo predstavljala oviro, saj so pred kratkim spremenili teren. Seveda bomo igrali na zmago,'' je povedal Guardiola.

Nekaj besed je namenil tudi datumu obračuna, ki se je letos zavlekel daleč po končanem ligaškem delu sezone. ''Preprosto moramo sprejeti dodeljeni datum, čeprav smo lani igrali med sezono. Vprašati boste morali organizatorje, mi smo veseli, da smo tu,'' je dodal Pep.

Athletic Bilbao je v finalu Evropske lige s 3:0 klonil proti Atleticu iz Madrida, zato bodo še bolj motivirani za zmago v kraljevem pokalu. Za Barcelono bo to zadnja priložnost za lovoriko v letošnji sezoni, saj so izpadli v polfinalu Lige prvakov, medtem ko so v španski ligi zasedli končno drugo mesto.

''Athletic žene želja po lovorikah, zato imajo majhno prednost pred nami. Vse do tretjega zadetka v Bukarešti Athletic ni kazal znakov utrujenja in še naprej ustvarjal priložnosti. Nikoli niso izgubili upanja. Če bo površina dobro pripravljena, bosta obe ekipi napadali in obeta se nam zanimiva tekma. Upam, da zmaga najboljša ekipa. Ponos bo igralce prisilil v to, da bodo od sebe dali 110 odstotkov in mislim, da bomo jutri pripravljeni,'' je o svojih nasprotnikih povedal Španec.

V Barceloni še vedno buri duhove zamenjava Guardiole, ki ga bo nasledil njegov pomočnik. ''Zubizarreta mi je povedal novembra, da je Tito pripravljen sprejeti izziv, če se odločim za odhod. Rekel sem Titu, naj stori, kar misli, da je prav. Kaj pa naj rečem človeku, ki mi je v zadnjih letih toliko pomagal. Letos je bil Tito podvržen preizkusu. Ni mi treba razlagati, a če bom vprašan, bom odgovoril. Poznava se že zelo dolgo in jaz sem tisti, ki želi vse pustiti za seboj. Klub je čakal name in upam, da sem bil jasen. Ko se bom čez nekaj časa vrnil k nogometu, me lahko ponovno povabijo. Vedno sem se odlično razumel z Rosellom in Laporto, toda odhajam, ne bom nadaljeval, vendar bom blizu, če bodo karkoli potrebovali,'' je razkril kmalu bivši trener Barcelone.

Igralci pa pred finalnim obračunom ne potrebujejo nobenih velikih napotkov. ''Igralcem pred finalom nimam veliko povedati. Morali bomo napadati in, kot v vseh dosedanjih finalih, igrati našo igro. Gre za finale sezone in igralci morajo dati vse od sebe,'' je dejal Pep.

Za konec je Španec razkril, da je bil izpad v polfinalu Lige prvakov zanj veliko razočaranje, čeprav privošči nogometašem Chelseaja. ''Želel sem si priti v München. Mislil sem, da smo dovolj močni v polfinalu, zato še vedno boli, da nam ni uspelo. Vesel sem, da je ta generacija Chelseajevih igralcev osvojila pokal. Nogomet daje in nogomet jemlje.''' O svoji prihodnosti pa je dodal: ''Interes, ki so mi ga izkazali nekateri klubi, je laskajoč, toda zdaj bom počival. Najslabša stran zadnjih štirih let so bolezni, za katerimi so bolehali ljudje, ki jih imamo radi. Vse ostalo je bilo odlično.''' je svoje občutke pred zadnjim srečanjem na klopi Barce strnil Guardiola.

V zadnji dvanajstih tekmah med obema akterjeme letošnjega finala je Barca slavila devetkrat, medtem ko je bil rezultat trikrat neodločen.

Kraljevi pokal, Madrid, finale:

danes ob 22.00:
Athletico Bilbao : Barcelona

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.