Šport > Nogomet
15 ogledov

Barcelona v Sevilli spet na vrh lestvice

Barcelona
1/24
Reuters
Real Madrid je na prvi ligaški tekmi brez suspendiranega Cristiana Ronalda dobil dva gola, a na Santiagu Bernabéuu vseeno prepričljivo odpravil Villarreal (4:2). Beli balet je na vrhu izenačen z vodilno Barço in Atléticom, ki ga je šokirala Almería (0:2).

Barcelona je na težko gostovanje v Sevilli pripotovala s slabo popotnico z zadnjih prvenstvenih tekem. Neprepričljive predstave so načele samozavest in tudi potrpljenje navijačev. Tokrat pa so kljub nekoliko slabšemu začetku vendarle pokazali nekoliko več in na krilih razpoloženega Lionela Messija prišli do zmage 4:1 s katero so znova zasedli vrh lestvice.

Tekma se je začela v skladu z zadnjimi predstavami. Porozna obramba je Andaluzijcem dovolila preveč priložnosti, Alberto Moreno pa je svojo izkoristil v 15. minuti in domače popeljal v vodstvo. Zaostanek Barçe bi prav lahko bil še pred koncem polčasa višji, a so bili domači zato v napadu nekoliko preveč nezbrani.

Prepovedan položaj ob izenačenju

Lionel Messi | Avtor: Reuters Reuters
Kar nekoliko je domače presenetil prejeti zadetek, ki ga je Alexis Sanchez dosegel kljub neneverni igri Kataloncev v napadu. Po podaji Lionela Messija iz prostega strela je Čilenec žogo z glavo pospravil v domačo mrežo. Sanchez je bil v trenutku podaje sicer v prepovedanem položaju, ki pa ga sodniki kljub pritožbam sevillinih nogometašev niso dosodili.

Domači so imeli aksneje še eno lepo priložnost a je (tudi s pomočjo sreče) dobro psoredoval vratar Barcelone Victor Valdes. Manj sreče je imel ob zaključku prvega dela igre na drugi strani Beto. Po protinapadu Barcelone je žoga končala na levici Lionela Messija, ki je z močnim in natančnim strelom iz razdalje goste popeljal v vodstvo.

Gostje natančni, domači ne

Drugi polčas se je začel podobno kot prvi. Nove napake v obrambi so v obup spravljale Victorja Valdesa, ki ga je reševeala slaba strelska forma Seville. Precej bolj je bil razpoložen Argentinec Messi, ki je po dolgem času spet prikazal dobro strelsko formo, ki so jo navijači blaugrane kar nekoliko pogrešali v zadnjem obdobju.

Ponovno je drugi igralec sveta iz podobnega položaja udaril po protinapadu in svojemu klubu pristrelal bolj mirno nadaljevanje tekme. Do konca srečanja sta imeli obe ekipi še nekaj priložnosti za spremembo izida, izkoristil pa jo je zgolj Cesc Fabregas, ki je z lepim lobom psotavil končni izid tekme. S tem je Barcelona vknjižila pomembne tri točke in se ob enkaem točkovnem izkupučku kot madridska kluba prebil nazaj na vodilno mesto španskega prvenstva.

Real z odliko brez Cristiana

Gareth Bale je na vedno glasnejše pomisleke glede njegovega multimilijonskega prestopa iz Tottenhama odgovoril že po nekaj minutah tekme z Villarrealom. Valižan, ki je nepričakovano izpustil pokalni derbi z Atléticom, je ob suspendiranem Cristianu Ronaldu začel tekmo v napadu belega baleta in že v sedmi minuti poskrbel za delirij na Santiagu Bernabéuu.

Villarreal, Bojan Jokić je tekmo spremljal s klopi, je sicer začel zelo pozitivno in pobeg Barçinega šolarčka Giovanija dos Santosa je v prvih minutah ustavila šele neupravičeno dvignjena zastavica stranskega sodnika, a kot bi mignil je "rumena podmornica" zaostala.

Zabil in podal

Bale je pritisnil na branilce, ki so storili hudo napako in Valižan se je z žogo sprehodil prav do vrat, kjer je malce sebično spregledal Karima Benzemaja in mojstrsko zaključil z delikatnim strelom prek vratarja. Villarreal bi lahko takoj izenačil, a je poskus Jonathana Pereire po akciji Dos Santosa v osmi minuti zletel na tribuno.

Nekaj skrbi je v vrste domačih vnesla poškodba Marcela, ki je po duelu brez udarca nasprotnika pristal na zelenici, s katere je odšepal v 19. minuti, ko ga je nadomestil Fábio Coetrão. Toda navijače je kmalu pomiril nov gol kraljevega kluba – Bale je elegantno prodrl po desnem boku in podal v sredino, kjer je žogo po odboju od branilca na prvi vratnici pričakal Benzema.

Dve menjavi na istem položaju, gol po 724 minutah

Cardiffčan je v izvrstnem prvem polčasu še enkrat silovito udaril po žogi z velike razdalje, a je njegov izstrelek uspel zadržati gostujoči čuvaj mreže Sergio Asenjo. Villarreal je bil za prikazano nagrajen tik pred polčasom, ko je sicer nezaposlenega Diega Lópeza z izvrstnim strelom "v rašlje" po prodoru v kazenski prostor premagal Mario Gaspar. Gaspar je po 724 minutah končal niz nepremagljivosti Realovih vratarjev na domačem stadionu, kjer je nazadnje gol proti Galatasarayu novembra lani dobil Iker Casillas

Carlo Ancelotti, ki je tekmo začel z Asierjem Illarramendijem in Luko Modrićem v osrčju zvezne vrste – Xabi Alonso je dobil nekaj počitka –, je moral v slačilnici za drugi polčas pustiti tudi Coentrãa, ki se je očitno prav tako poškodoval. Na zelenico je tako pritekel še tretji levi bočni branilec v sobotnem večeru, španski reprezentant Álvaro Arbeloa.

Carvajal blizu, brez "penala" Realu

Real drugih 45 minut ni začel dobro, Bale je po tem, ko je izsilil rumeni karton za Jaumeja Costo, lepo zaposlil vtekajočega Daniela Carvajala, njegov strel pa je zletel za las mimo daljše vratnice, medtem ko se mu je lepo ponujal tudi Benzema. Gledalci so glasno zahtevali najstrožjo kazen v 57. minuti, ko je pred vrati z branilcem na hrbtu padel Benzema, toda sodnik José González González ni posredoval.

Vsega je bilo navidez konec že čez nekaj minut, ko je še naprej vroči Jesé Rodríguez povišal na 3:1. Kanarčan je pobegnil po globinski žogi, nato pa pred Asenjom z zunanjim delom stopala mojstrsko zadel (morda je želel podati tudi vtekajočemu Balu, toda izpadlo je sanjsko). Ancelotti je za ohranjanje rezultata aktiviral tudi Alonsa, toda Real, v zadnjih tednih graniten v obrambi, je hitro dobil še drugi gol.

Benzemajev 104. gol izenačil Ronalda (originalnega)

Dos Santos je Lópeza dobrih 20 minut pred iztekom rednega dela matiral z izvrstnim prostim strelom. Toda zmaga nikoli ni bila zares pod vprašajem, miren zaključek tekme pa je domačim prinesel bliskovit protinapad, ki ga je z natančnim strelom po tleh zaključil Benzema. Najglasnejše ovacije in skandiranje svojega priimka je za novo genialno predstavo vseeno požel hrvaški vezist Luka Modrić.

"Dvojček" je Benzemaja na večni lestvici strelcev belega baleta s 104 goli izenačil z Brazilcem Ronaldom, zaradi česar je bil Francoz po tekmi še posebej vesel. Ronaldo je za 104 zadetke v Realu potreboval 177 tekem, nekdanji član Lyona pa 215. "Zelo sem zadovoljen. Zame je najboljši v zgodovini," je po obračunu na Bernabéuu zatrdil Benzema.

Diego Costa Almeria Atletico Madrid Liga BBVA Španija prvenstvo | Avtor: Reuters Reuters

Brodolom Atlética v Andaluziji

Dva zadetka vezista Verze sta pomagala Almeríi do presenetljive zmage nad do pred ktatkim vodilnim Atléticom. Rdeče-beli so še pred nekaj dnevi slavili povratek na vrh lestvice, kjer so se znašli prvič po šampionski sezoni 1995/96, a sta jih pokalni poraz z Realom (0:3) in drugi zaporedni debakel na jugu Španije hitro prizemljila.

Po prvem polčasu brez zadetkov je Verza rezervnega vratarja Daniela Aranzubio premagal z izjemnim strelom (podajo?) z roba igrišča, ki je poletel v daljši kot nekdanjega vratarja Deportiva iz La Coruñe. Atlético skozi celotno tekmo ni našel pravega navdiha proti dobro postavljenim domačim, ki jim niso dovolili večjih priložnosti.

Veliko sreče ni imel niti s sodnikom Fernandom Teixeiro Vitienesom, ki kar nekajkrat ni dosodil najstrožje kazni, ko bi kaj takšnega lahko povsem mirno storil, brutalnega starta Hélderja Barbose nad rojakom Tiagom Mendesom, zaradi katerega je moral slednji z igrišča, pa ni sankcioniral niti z rumenim kartonom. 

Aranzubia neupravičeno izključen

Že pred vodilnim zadetkom je Aleix Vidal z roba kazenskega prostora z enim strelom zatresel obe vratnici. Večer se je naglo poslabšal za "indijance", ki so ob zaostanku pet minut pred koncem rednega dela neupravičeno ostali brez izključenega Aranzubie. Vratar Madridčanov se je poigraval in izgubil žogo ob Jonathanu Zongoju, ki ga je nato brez prekrška ujel in mu vzel žogo, sodnik pa mu je pokazal rdeči karton.

V vrata se je z Aranzubiinim dresom ob opravljenih vseh treh zamenjavah postavil kar kapetan Gabi Fernández, ki pa ni imel možnosti in ob strelu Verze krenil v napačno smer.

Španska liga, 23. kolo:

Espanyol : Granada 1:0 (0:0)
Moreno (79)
RK: Álvarez (30/Espanyol)

Valencia : Real Betis 5:0 (2:0)
Mathieu (41), Alcácer (44, 68), Feghouli (62), Vargas (79)

Rayo Vallecano : Málaga 4:1 (3:0)
Falqué (26, 63), Arbilla (28), Larrivey (45/11-m); Iakovenko (71)
RK: Sánchez (45/Málaga)

Real Madrid : Villarreal 4:2 (2:1)
Bale (7), Benzema (25, 76), Jesé (64); Gaspar (43), Dos Santos (69)
Jokić (Villarreal) je bil na klopi.

Almería : Atlético Madrid 2:0 (0:0)
Verza (80, 86/11-m)
RK: Aranzubia (85/Atlético)

Osasuna : Getafe 2:0 (1:0)
Riera (6), Morales (88)

Valladolid : Elche 2:2 (0:1)
Osorio (71, 78); Corominas (34), del Moral (66)

Real Sociedad : Levante 0:0

Sevilla : Barcelona 1:4 (1:2)
Morales (15); Sanchez (34), Messi (44, 56), Fabregas (88)

Ponedeljek ob 22.00:
Celta Vigo - Athletic Bilbao

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.